Tenis: Cibulková porazila v Montreale Dementievovú

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: ap)
SITA|30. júl 2008 o 08:20

Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do osemfinále dvojhry na turnaji WTA Tour Rogers Cup presented by National Bank v Montreale. Favorizovanú Rusku Dementievovú porazila 6:4, 6:2.

MONTREAL 30. júla (SITA) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková, 31. vo svetovom rebríčku, postúpila do osemfinále dvojhry na turnaji WTA Tour Rogers Cup presented by National Bank v Montreale (Tier I, dotácia 1,34 milióna USD, tvrdý povrch).

V utorňajšom zápase 2. kola si prekvapujúco poradila s piatou nasadenou Jelenou Dementievovou, naposledy wimbledonskou semifinalistkou, za 99 minút 6:4, 6:2.

Cibulková vyradila šiestu hráčku sveta

Ruska, ktorá nezvládla už svoj tretí kanadský vstupný zápas v rade, figuruje na 6. mieste v renkingu. Takto cenný skalp Cibulková ešte nikdy nezískala. Dosiaľ bolo jej maximom zdolanie Američanky Venus Williamsovej (Dauha) a Rusky Anny Čakvetadzeovej (Amelia Island) - zhodne v okamihu predmetných duelov sedmičiek počítačového poradia. Pravda, Slovenka má na konte dve zdolania niekdajších líderiek rebríčka: okrem V. Williamsovej aj Francúzky Amélie Mauresmovej (Amelia Island).

Cibulková: Predviedla som supervýkon

"Predviedla som supervýkon. Pre takéto zápasy sa mi vyplatí všetka tá drina. Mám obrovskú radosť!" uviedla D. Cibulková pre agentúru SITA a dodala: "Od prvej loptičky som súperku tlačila, rozbehávala som ju, hrala som pri základnej čiare, bez chýb. Na dvorci som sa cítila veľmi dobre. Darilo sa mi podanie a chodila som do returnov. Naozaj to bol z mojej strany veľmi kvalitný výkon." Cibulkovej sa vydarilo 5 brejkov. Dementievová si pripísala iba 47 percent bodov po vlastnom podaní a urobila 8 dvojchýb.

Devätnásťročnú z Piešťan pochádzajúcu bratislavskú rodáčku čaká v osemfinálovom 3. kole úspešnejšia zo stredajšieho súboja Tamarine Tanasugarnová (Thaj.) - Naďa Petrovová (12-Rus.). Proti obom má Cibulková bilanciu zo vzájomných súbojov 1:0. Thajčanku, teraz 37. v renkingu a povzbudenú dodatočným prienikom na OH, zdolala tento rok v Miami 6:1, 6:2. S Ruskou, aktuálne 17. v hodnotení WTA Tour, si poradila pred dvoma týždňami v kalifornskom Stanforde 6:4, 3:6, 6:3.

Slovenka so 60 bodmi do rebríčka

Slovenská dvojka už má v montrealskom areáli Uniprix Stadium istotu 60 renkingových bodov a šeku na 13 000 USD. Pre finalistku aprílového podujatia v Amelia Island ide o miestnu premiéru. Vlani sa na torontskej verzii "putovného" kanadského turnaja ako kvalifikantka dostala do 2. kola hlavnej súťaže dvojhry, v ktorom nestačila na Francúzku Tatianu Golovinovú (4:6, 3:6). Tentoraz súboj o postup medzi najlepšiu šestnástku proti inej hráčke narodenej v ruskej metropole zvládla.

Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková vyrovnala skóre zo vzájomných duelov s 26-ročnou Dementievovovu na 1:1. Držiteľke 9 singlových titulov i striebornej olympijskej medaily vo dvojhre na OH 2000 v Sydney sa revanšovala za marcovú prehru z floridského Miami. Vtedy podľahla niekdajšej štvorke renkingu tesne 0:6, 7:6 (1), 4:6, keď v záverečnom dejstve nevyužila vyrovnanie z 2:4 na 4:4.

Dvojhra - 2. kolo:

Dominika Cibulková (SR) - Jelena Dementievová (5-Rus.) 6:4, 6:2 za 99 minút

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis: Cibulková porazila v Montreale Dementievovú