Mladý Slovák pracuje s najlepšími. Tréning s Nadalom, rady od strýka Toniho

Peter Benjamin Privara.
Peter Benjamin Privara. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Miloslav Šebela|10. nov 2022 o 08:00

Benjamin Privara by sa mal stať členom tímu Nadalovej akadémie.

Šestnásťročný bol jedným z najlepších juniorských tenistov sveta. Teraz sa 18-ročný BENJAMIN PRIVARA rozlúčil s juniorskou kategóriou a hráva už seniorské turnaje. Aby sa v tenise presadil, pripravuje sa v Rafa Nadal Academy.

Od budúcej sezóny bude súčasťou tímu tejto akadémie a pred niekoľkými týždňami si zatrénoval aj s tenisovou legendou.

"Prvý tréning bol vážnejší. Keď sme sa trochu spoznali, uvoľnil sa, zavtipkoval. Je to príjemný človek. Aj sme sa porozprávali," opisuje stretnutie s Nadalom talentovaný tenista.

V lete ste poslednýkrát štartovali na grandslamovom turnaji ako junior. Na okruhu už hráte skôr seniorské turnaje. Je prechod medzi mužov veľmi náročný? 

Je to ťažké, ale netreba sa zľaknúť, že sú silnejší. Do desiatich turnajov by som si mohol na to viac zvyknúť a verím, že by som prechod dobre mohol zvládnuť. 

Čo je najnáročnejšie?

Skúsenejší hráči nevypustia žiadne body. Na juniorských zápasoch sa stáva, že vám opadne koncentrácia a stratíte zopár lôpt. Na mužských turnajoch sa hrá do poslednej lopty. Je to oveľa náročnejšie. 

Nemá 18-ročný tenista problém dostať sa na seniorské turnaje? 

Nedávno Medzinárodná tenisová federácia ITF stanovila, že juniori do stého miesta v juniorskom rebríčku dostanú voľné karty na 15-tisícové turnaje, aby nemuseli hrať kvalifikácie a rýchlejšie sa prepracovali na vyššie pozície. V minulosti to bolo oveľa náročnejšie. Dnes aj organizátori dávajú viac voľných kariet. Zmenilo sa to. Je to pozitívna zmena. 

O turnajový program teda nemáte obavy?  

Samozrejme, na veľa turnajov sa nedostanem, ale pokiaľ budem hrať dobre a renking si vytvorím, nebudem sa musieť o nič obávať. 

Čo bol najlepší moment sezóny?  

Štvrťfinále na juniorskom Roland Garros a pred dvomi týždňami moje prvé profesionálne finále na turnaji v Monastire. Bol to zrejme môj výkonovo najlepší turnaj. Potešili ma aj 3. kolo na Wimbledone a na US Open. 

V tomto roku ste veľmi veľa času strávili v Rafa Nadal Academy. Vďaka čomu ste sa do nej dostali? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mladý Slovák pracuje s najlepšími. Tréning s Nadalom, rady od strýka Toniho