Vondroušovej plač vystriedala prehra. Diamant zlatej éry českého tenisu končí

Barbora Strýcová uspela aj vo dvojhre. Vo Wimbledone 2019 sa dostala do semifinále.
Barbora Strýcová uspela aj vo dvojhre. Vo Wimbledone 2019 sa dostala do semifinále. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|6. sep 2023 o 11:25

Barbora Strýcová končí ako dvojnásobná wimbledonská šampiónka.

NEW YORK. Rozlúčková sezóna Barbory Strýcovej dospela do finále. Bývalá svetová jednotka vo štvorhre v nej dokázala aj druhýkrát v kariére vyhrať Wimbledon.

S kariérou sa rozlúčila v New Yorku na US Open, kde odohrala všetky kategórie.

Vo dvojhre vypadla v prvom kole, na osemfinále štvorhry nenastúpila pre bolesti ruky Markéty Vondroušovej a v mixe uzavrela kariéru prehrou vo štvrťfinále.

Odchádza ďalší diamant zlatej éry českého ženského tenisu, ktorý v rokoch 2011 - 2018 šesťkrát ovládol Fed Cup (Pohár Billie Jean Kingovej, pozn.).

Výnimočný Wimbledon

Možno sa rozlúčka nevydarila podľa predstáv a ktovie, ako by dopadla, nebyť zranenia Vondroušovej. Ale na keby sa nehrá a Strýcová to ani nepotrebuje.

Úspešnú kariéru pred mesiacom vyšperkovala druhým grandslamovým titulom vo Wimbledone. Všetky turnaje, ktoré si Strýcová vybrala v rozlúčkovej sezóne ukázali, že ak to vo dvojhre už nie je to pravé, vo štvorhre nestratila nič zo svojej elegancie.

Od začiatku pôsobila dojmom, akoby nemala za sebou žiadnu materskú pauzu.

Po boku svojej osudovej tenisovej partnerky Sie Šu-wej sa predviedla najmä v All England Clube. Od roku 2019 malo toto miesto pre ňu špeciálny význam.

Barbora Strýcová a Sie Šu-wej ako víťazky štvorhry vo Wimbledone 2023.
Barbora Strýcová a Sie Šu-wej ako víťazky štvorhry vo Wimbledone 2023. (Autor: TASR/AP)

Získala tu svoj prvý grandslamový titul (vo štvorhre, práve so Šu-wej) a dosiahla svoje jediné semifinále vo dvojhre.

V tejto sezóne napísali so Sie Šu-wej vo Wimbledone ešte krajšiu rozprávku a po šiestich vyhratých zápasoch zdvihli nad hlavu trofej pre víťazky.

Koniec v New Yorku

Bola by to ideálna rozlúčka, lenže Bára sa chcela držať plánu, a tak po Wimbledone nasledoval výlet do New Yorku na US Open.

V prvom kole dvojhry sa stretla s Estónkou Kaiou Kanepiovou, s ktorou prehrala v tesnom zápase dvakrát 4:6.

Do ženskej štvorhry sa tentoraz neprihlásila so Sie Šu-wej. Hoci spolu ovládli Wimbledon, Strýcová ponúkla Sie Šu-wej možnosť hrať so Wang Sin-jü, s ktorou má Taiwančanka reálnu šancu postúpiť na Turnaj majsteriek.

Na rozlúčkový turnaj si však Strýcová našla prvotriednu náhradu za kamarátku. Na US Open sa spojili dve generácie českého tenisu, keď sa po jej boku objavila wimbledonská víťazka Markéta Vondroušová.

"Mohlo by to byť také symbolické, obe sme wimbledonské víťazky, ona reprezentuje ďalšiu generáciu. Bol to môj nápad, možno sa Markéta už na niečom dohodla, ale je dobré, že s tým súhlasila," povedala Strýcová.

Spoločne hladko prešli turnajom až do osemfinále. Porazili pár Su/Miháliková a tiež turnajové jednotky a krajanky Siniakovú a Krejčíkovú 6:2, 6:3.

Na osemfinálový zápas proti dvojici Dabrowská/Routliffová však nenastúpili. Vondroušová si namiesto toho po osemfinále dvojhry v slzách chladila boľavý lakeť.

"Niekedy sa stanú veci, ktoré nechcete, ale bola to jazda a užívala som si každú minútu. Teraz to tu Markéta vyhrá," napísala Strýcová na Instagrame.

Bodka za mixom

Poslednou kategóriou, v ktorej zostala po odstúpení zo štvorhry, bol mix.

Spolu s Mexičanom Santiagom Gonzalezom vyradili páry Peersová/Hunterová, Krawietzová/Jang a prebojovali sa medzi najlepších osem. Štvrťfinále bolo pre česko-mexickú dvojicu konečnou stanicou.

V zápase proti Pavičovi a Šibaharovej museli oveľa viac bojovať o svoje podanie, čelili 15 brejkbalom. V záverečnom súboji prehrali 4:6 a 6:7. Tento zápas bol posledný, v ktorom sa Strýcová postavila na kurt ako profesionálna tenistka.

Rozlúčila sa legenda českého tenisu, svetová jednotka, dvojnásobná wimbledonská víťazka a päťnásobná víťazka Fed Cupu.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vondroušovej plač vystriedala prehra. Diamant zlatej éry českého tenisu končí