Tenis: ATP schválila zmeny vo štvorhrách

TASR|1. júl 2005 o 00:00

Ponte Vedra Beach 30. júna (TASR) - Predstavitelia Asociácie tenisových profesionálov (ATP) pristúpili k radikálnej zmene hracej štruktúry štvorhier, ...

Ponte Vedra Beach 30. júna (TASR) - Predstavitelia Asociácie tenisových profesionálov (ATP) pristúpili k radikálnej zmene hracej štruktúry štvorhier, ktorá nájde svoje uplatnenie iba na niektorých turnajoch. Vytvorením nových pravidiel chce ATP prilákať na zápasy štvorhry väčší počet hráčov zo špičky rebríčka, ktorí sa sústreďujú výlučne na dvojhry. Nové zmeny sa nebudú týkať grandslamových turnajov a prvýkrát ich zavedú do praxe po skončení tohtoročného US Open.

Hlavnou zmenou bude skrátenie setov, ktoré sa budú podľa nových pravidiel hrať iba na päť víťazných gemov namiesto pôvodných a vo dvojhre stále platných šiestich. K zmenám počítania bodov príde aj v tajbrejkoch, kde hráč bude na víťazstvo potrebovať päť loptičiek. Za stavu 40:40, čiže zhody rozhodne o víťazovi gemu nasledujúca loptička a preto nehrozí, že zápas sa častým pendlovaním medzi zhodou a výhodou časovo pretiahne. Stretnutia má urýchliť aj nové pravidlo o prestávke, ktoré dovolí hráčom oddychovať vždy iba po skončení setu.

"Hráči špecializujúci sa na dvojhru povedali, že svoju účasť vo štvorhre budú zvažovať iba po vytvorení nových pravidiel. Tenistom totiž prekáža dĺžka zápasov, ktoré v priemere trvajú 90 minút a odčerpávajú hráčom sily pre singlové zápasy," povedal Horst Klosterkemper, prezident ATP pre Európu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis: ATP schválila zmeny vo štvorhrách