Syna Afroameričana a Maďarky mali za postihnutého, láme brankárske rekordy

Americký brankár Tim Howard zažiaril v zápase s Belgickom. Američania po ňom však na šampionáte skončili.
Americký brankár Tim Howard zažiaril v zápase s Belgickom. Američania po ňom však na šampionáte skončili. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Olšiak|3. júl 2014 o 10:17

Američania už na šampionáte skončili, celý svet však žasol nad skvelým predstavením Tima Howarda. Americký brankár sa musel vyrovnať s neľahkým osudom, no napokon zažiaril.

BRATISLAVA. Na tvári má nezameniteľnú obrovskú bradu, za sebou príbeh ako z hollywoodskeho filmu. Jednou z najvýraznejších postáv osemfinálovej fázy šampionátu v Brazílii bol americký brankár Tim Howard.

Muž, ktorý od detstva trpí Tourettovým syndrómom, a napriek tomu sa stal najlepším americkým brankárom v dejinách.

Mesiac rekordov

Howard sa počas posledných týždňov stihol stať gólmanom s najväčším počtom víťazstiev v bránke USA i americkým brankárskym rekordérom v počte reprezentačných štartov. Prekonal velikánov ako Kasey Keller či Tony Meola. Najväčšiu slávu mu však priniesol večer so smutným koncom.

„Bola to epická bitka – medzi brankárom USA a celým belgickým tímom,“ napísalo CNN po utorkovom osemfinálovom víťazstve Belgicka nad USA.

Podľa čísel podal 35-ročný Howard napriek prehre 1:2 po predĺžení jeden z najlepších brankárskych výkonov v dejinách svetových šampionátov – v zápase si pripísal šestnásť zákrokov, čo je rekord, odkedy sa od roku 1966 vedie takáto štatistika.

„Timov výkon bol fenomenálny a výnimočný. Dlho nás držal nad vodou,“ chválil ho po stretnutí tréner Klinsmann.

Choroba ho nezastavila

Howard sa narodil v North Brunswicku v štáte New Jersey afroamerickému otcovi a maďarskej matke. Otec už od útleho detstva jeho i brata viedol k športu, v šiestej triede však Howardovi diagnostikovali Tourrettov syndróm – chorobu prejavujúcu sa nekontrolovateľnými svalovými šklbnutiami a v niektorých prípadoch dokonca až mimovoľným vykrikovaním.

„Verím, že keď má niekto takúto poruchu, zároveň dostal nejaký dar. A Timovým darom bol futbal,“ hovorí jeho mama.

Je dokázané, že osoby trpiace Turettovým syndrómom mávajú nezvyčajne rýchle reflexy. Howard vynikal na strednej škole nielen ako futbalový brankár, ale dokonca aj ako basketbalista s priemerom 15 bodov na zápas.

Mal iba devätnásť rokov, keď debutoval v bráne New York MetroStars. V roku 2001 sa ako 22-ročný stal historicky najmladším držiteľom ceny pre najlepšieho brankára americkej MLS.

howard_sita2_r8468_res.jpeg

FOTO: SITA/AP

Zlé roky v Manchestri

O dva roky prišiel veľký prestup do Manchestru United, tam to však mal už od úvodu náročné. Britské médiá prestup komentovali krutým spôsobom. „United chce Američana s mozgovou poruchou,“ stálo na titulke Guardianu. „Jeden denník ho označil za hendikepovaného, ďalší dokonca za zaostalého,“ kriticky písal o téme Washington Post.

Keď prišlo obdobie kolísavej formy, médiá naznačovali zhoršenie choroby. „Bolo to brutálne. Zdalo sa, že chcú moje zlyhanie,“ cituje Howarda Washington Post. Howardove chyby pribúdali a kouč Alex Ferguson ho nahradil Holanďanom Edwinom van der Sarom.

Od prestupu do Evertonu v roku 2007 sa však Američan vypracoval na jedného z najlepších brankárov Premier League. „Tim bol úžasným atlétom. Mal však počas pôsobenia u nás trochu smolu a jeho sebavedomie išlo dole. Teraz však dospel a v Evertone si počína fantasticky,“ chválil ho pred časom Ferguson.

Prekvapuje doktorov

Howard v rozhovore pre nemecký Spiegel hovorí, že choroba nikdy nemala na jeho výkony žiadny vplyv, no zároveň priznáva, že je to tak-trochu medicínska záhada. Trhnutia a tiky totiž zažíva aj počas zápasu, nikdy však nie vtedy, keď sa hra odohráva v blízkosti jeho brány.

„Ani doktori si to nevedia vysvetliť. Pravdepodobne je to tým, že moja sústredenosť je v tej chvíli silnejšia ako choroba,“ hovorí Howard.

Americký brankársky rekordér je silne veriaci, potetovanú má väčšinu tela a je aktivistom za práva zvierat. Medzi spoluhráčmi je veľmi obľúbený. „Lepšie som ešte so žiadnym brankárskym kolegom v tíme nevychádzal,“ hovoril slovenský reprezentačný brankár Ján Mucha.

Keď pred dvoma rokmi Howardov výkop skončil v bránke Boltonu a on sa stal iba štvrtým skórujúcim brankárom v histórii Premier League, z úcty k súperovmu gólmanovi Adamovi Bogdanovi gól neoslavoval.

„Taký gól je zahanbujúci a preto ma to z hľadiska brankárskej komunity mrzí. Súcitím s Adamom a verím, že sa cez to prenesie,“ povedal po svojom góle Howard.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Syna Afroameričana a Maďarky mali za postihnutého, láme brankárske rekordy