Svetoznámy Etcheberry: Daniela sa vráti do top 10

Sportnet|4. feb 2010 o 18:37

Svetoznámy tenisový tréner, ktorý v minulosti koučoval aj Peta Samprasa, Andreho Agassiho či Martinu Hingisovú je v Bratislave. V súčasnosti sa stará o kondíciu Daniely Hantuchovej.

Po roku prišiel do Bratislavy s Hantuchovou svetoznámy kondičný tréner z Ameriky. Šesťdesiatnikovi z Orlanda je na Slovensku zima, v sobotu sa vracia na teplú Floridu.

BRATISLAVA. Nespustí oči z Daniely Hantuchovej. Slovenskú ženskú tenisovú jednotku sprevádza počas prípravy na zápas Pohára federácie s Čínou na každom kroku. Počas jej tréningu sústredene sedí v lóži tesne pri kurte a nechce byť nikým rušený.

"Prepáčte, až po tréningu," odvetil včera predpoludním na žiadosť o krátky rozhovor. Potom už bol zhovorčivý. Američan Pat Etcheberry (66) patrí medzi svetovú špičku medzi kondičnými trénermi.
Spolupracoval s desiatkami slávnych športovcov, z tenistov mal na starosti svetové jednotky Peta Samprasa, Andreho Agassiho, Martinu Hingisovú, Moniku Selešovú, Jennifer Capriatiovú či Justine Heninovou. A teraz sa vyše roka venuje Daniele Hantuchovej.

Najtvrdšie trénovali Heninová a Courier

"Vlani tu nebola taká zima a tak veľa snehu," pripomenul na začiatok, že Bratislavu navštívil aj pred rokom. Prišiel na Slovensko, keď sa Hantuchová pripravovala na fedcupové stretnutie s Belgickom. "Také počasie už nie je pre mňa. Mne je najlepšie doma na Floride. Keď som sme minulý týždeň odchádzal, bolo teplo, ale nie horúco a sucho, bez dažďov. Tak akurát. A tu sa mi nechce ani von vyjsť."

Etcheberry je rodák z čilského hlavného mesta Santiaga, v mladosti sa vedel aj lyžovať. "To bolo už veľmi, veľmi dávno," mávol rukou. Rodnú krajinu reprezentoval na olympiáde 1964 v Tokiu v hode oštepom. "Výkonmi som ďaleko zaostal za najlepšími, ale šport ma naučil tvrdo pracovať a zvládať stres, využil som to ako tréner."
Po ukončení štúdia na univerzite v Kentucky zostal žiť v Amerike. Dnes má svoj biznis v Orlande. Spolupracuje s miestnou tenisovou akadémiou Justine Heninovej i s golfovou akadémiou. "Práve Justine bola tenistkou, čo v kondičnej príprave znášala najtvrdšie dávky," vybavil si v pamäti. Dnes už nemá na starosti Heninovú, ale potešil sa jej comebacku do svetového tenisu. "Z mužov najusilovnejšie pracoval Jim Courier."

Daniela schudla

"Daniela je dnes kondične lepšie pripravená ako pred rokom," hodnotil spoluprácu so slovenskou reprezentantkou. "Je silnejšia, sviežejšia na kurte, ale aj psychicky odolnejšia. Ešte pracujeme na drobných zmenách, no v tejto fáze musí hrať veľa zápasov. Som rád, že môžem s ňou robiť."

Etcheberry je presvedčený, že Hantuchová sa ešte vráti do prvej desiatky svetového rebríčka. V súčasnosti je na 27. mieste.

"Má šikovné ruky, je inteligentná, tenis jej stále robí radosť, skúseností má na rozdávanie a chce tvrdo pracovať," zhrnul jej predpoklady. "Podľa mňa by mala hrať útočnejšie. Aj vo štvorhre ukázala, že hra na sieti jej pasuje. Má dobré voleje a pri jej postave aj dlhé rozpätie rúk. Ťažko ju obhodiť."

Pozornému trénerovi neušlo pozornosti, že Daniela po januárovom Australian Open trochu schudla. V závere turnaja ju previezli do nemocnice s alergickým šokom na nejaké potraviny. Teraz je už zdravotne fit.
"Nikdy nebude postavou ako Serena Williamsová, ale dve - tri kilá by jej možno prospeli," uvažoval nahlas.

Upozorňuje na De Britovú

Etcheberry zostane s Hantuchovou do soboty, zápas Pohára federácie Slovensko - Čína už neuvidí. "Naposledy sme spolu trénovali v novembri v mexickom vysokohorskom stredisku San Luis Potosi, kde sa pred pekinskou olympiádou pripravoval aj skvelý americký plavec Michael Phelps," priblížil ich spoločné sústredenia. "Teraz budeme pár týždňov v kontakte len cez e-maily a stretneme sa na jarných turnajoch v Amerike."

Vlani spolupracoval Etcheberry aj so srbskou tenistkou Jelenou Jankovičovou, teraz si zobral Portugalčanku Michele Larcher de Britovú. "To dievča má len sedemnásť rokov a veľký talent. Ešte budeme o nej veľa počuť," tvrdil.

Etcheberry je veľký bojovník, v nedávnych rokoch prekonal rakovinu. "Vyhral som tú bitku a dnes sa cítim silnejší ako predtým," vravel presvedčivo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Svetoznámy Etcheberry: Daniela sa vráti do top 10