Švajčiarsko - Francúzsko 1:3 v B-skupine

TASR|21. jún 2004 o 23:02

Coimbra 21. júna (TASR) - Francúzska futbalová reprezentácia zvíťazila v treťom zápase B-skupiny EURO 2004 v pondelok večer v Coimbre nad Švajčiarskom ...

Coimbra 21. júna (TASR) - Francúzska futbalová reprezentácia zvíťazila v treťom zápase B-skupiny EURO 2004 v pondelok večer v Coimbre nad Švajčiarskom 3:1 a z prvého miesta postúpila do štvrťfinále. V ňom sa úradujúci majstri Európy stretnú 25. júna v Lisabone s prekvapením turnaja Gréckom.

B-skupina - 3. kolo:

Švajčiarsko - Francúzsko 1:3 (1:1)

Góly: 26. Vonlanthen - 20. Zidane, 76. Henry.
Rozhodcovia: Ľuboš MICHEĽ - Igor ŠRAMKA, Martin BALKO (všetci SR), Žlté karty: H. Yakin, Wicky, Huggel - Henry, 26.000 divákov.

Švajčiarsko: Stiel - Henchoz (86. Magnin), Müller, M. Yakin, Spycher - Wicky, Cabanas, Vogel, H. Yakin (60. Huggel), Gygax (86. Rama) - Vonlanthen

Francúzsko: Barthez - Sagnol (46. Gallas, 90. Boumsong), Thuram, Silvestre, Lizarazu -Vieira, Makelele, Pires, Zidane - Henry, Trezeguet (75. Saha)


Francúzi začali aktívnejšie a získali si územnú prevahu korunovanú strelami Trezegueta i Zidana, šance však prišli na strane Švajčiarov. V 9. minúte vedľa brány hlavičkoval z dobrej pozície Hakan Yakin a jeho strelu z priameho kopu v 15. minúte vytiahol spod brvna Barthez. A keď rovnaký hráč nevyužil prienik do šestnástky, udreli úradujúci majstri Európy, v 20. minúte Piresov rohový kop nekompromisnou hlavičkou premenil na vedúci gól Zinedine Zidane a osviežil spomienku na finále MS 1998. Zdalo sa, že "modrí" sa ukľudnia, ale o 6. minút spravila francúzska obrana chybu v rozohrávke a následne Cabanas vyzval "českou uličkou" debutanta v Portugalsku Johanna Vonlanthena, ktorý chladnokrvne prekonal prízemnou strelou ku vzdialenejšej žrdi bezmocného Bartheza. Vonlanthen sa tak stal najmladším strelcom v histórii záverečných turnajov ME, keď prekonal Angličana Wayna Rooneyho. Oba tímy nechceli spraviť chybu, hra sa odohrávala v strede ihriska pred sformovanými obranami. Až v 44. minúte zdvihol divákov zo sedadiel Thierry Henry, keď po výbornom centre Zidana zľava v obrovskej šanci hlavičkoval meter vedľa.

Druhý polčas priniesol menej záživný futbal, jeho prvá polhodina sprevádzaná miestami aj piskotom divákov sa vyznačovala "taktickými šachmi", ktoré ukončil až v 76. minúte gólom konečne sa "prebudivší" kanonier Arsenalu Thierry Henry. Priamy kop od poliacej čiary nadvihol hlavou striedajúci Saha, ktorý bol na ihrisku iba niekoľko sekúnd, a Henry pohotovo preukázal gólový inštinkt vo vnútri šestnástky. Gól Henrymu pomohol natoľko, že v 84. minúte po Silvestreho prihrávke sa v krásnej individuálnej akcii zľava pohral so švajčiarskou obranou a nezadržateľne zvýšil na 3:1. Na záver už nadšení francúzski diváci oslávili triumf hymnou.


Jacques Santini (tréner Francúzska):
"Naše víťazstvo sa nerodilo ľahko, veľmi sa nám uľavilo. Prvenstvo v skupine sme si museli vydrieť."


Thierry Henry (strelec dvoch gólov Francúzska):
"Často nás kritizovali za naše výkony na šampionáte, ale niekedy neoprávnene. Najdôležitejšie bolo, že sme vyhrali skupinu. Pred Gréckom máme rešpekt, ale v každom prípade je to prijateľnejší súper ako domáce Portugalsko."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Švajčiarsko - Francúzsko 1:3 v B-skupine