Švajčiari premiešali tím cudzincami. Sú rýchlejší a bojujú o zlato

Shaqiri.
Shaqiri. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|24. jún 2011 o 00:00

Švajčiarski futbalisti sa vyšvihli do finále majstrovstiev Európy do 21 rokov. Za úspechom sú hlavne potomkovia cudzincov.



BRATISLAVA. Švajčiarsko nie je vo futbale veľký pojem, ale čoskoro už tento predsudok nemusí platiť.
V jeho mládežníckych výberoch sa predvádza mnoho naturalizovaných Balkáncov, predovšetkým z miest okolo Kosova, Albánska.

A futbalová reprezentácia z toho ťaží. Národný tím do sedemnásť rokov sa stal pred dvoma rokmi majstrom sveta. A tento mix rôznorodých štýlov funguje aj v reprezentácii do 21 rokov, ktorá sa na prebiehajúcich ME prebojovala už do finále, kde sa stretne v sobotu so Španielmi.

Nedostali gól

Švajčiari vyhrali všetky zápasy, ba nedostali ani gól. Až osem mladíkov si už odbilo debut i v seniorskej reprezentácii.

„Neviem, odkiaľ máme toľko sebavedomia, ale hlavná vec, že nám to klape,“ vravel útočník Admir Mehmedi ktorý rozhodol v semifinále proti Čechom. S tromi gólmi najlepší švajčiarsky strelec sa narodil v Macedónsku a jeho rodičia sú pôvodom kosovskí Albánci.

Aj ďalších deväť jeho spoluhráčov má korene mimo Švajčiarska. Potomkovia cudzincov dali až päť zo siedmich švajčiarskych gólov.

Najlepší je Shaqiri

Tím je perfektne namiešaný. Defenzívu zväčša vystužujú rodení Švajčiari a Tim Klose, pôvodom Nemec – pracujú zodpovedne a takticky.

Vpredu zase dominujú cudzinci, ktorí preniesli do organizovanej hry iný rozmer a kreativitu. Sú živší, rýchlejší a majú lepšiu techniku.

Najväčšou hviezdou tímu je Xherdan Shaqiri (na snímke (SITA). Iba devätnásťročný krídelník sa považuje za najväčší švajčiarsky talent v dejinách. Jeho otec, kosovský Albánec, utiekol do Švajčiarska, keď mal Xherdan iba desať.

Hráč FC Bazilej je už rok aj pol hráčom seniorskej reprezentácie, vlani hral aj na MS v Afrike. Ben Khalifa je pôvodom Tunisan, Kasami a Xhaka sa narodili rovnalo ako Shakiri albánskym rodičom. Emeghara je pôvodom z Nigérie. Gavramovičovi rodičia sú bosniacki Chorváti.

„Snažia sa hrať podobným štýlom ako Španieli, a to od všetkých mládežníckych kategórií,“ tvrdil tréner českej reprezentácie Jakub Dovalil. Práve španielski mladíci sú najväčšími favoritmi turnaja a preveria Švajčiarov vo finále, ktoré sa hrá v sobotu o 20. 45.

V boji o bronz sa stretnú Česi s Bielorusmi. Prvé tri tímy sa kvalifikujú na budúcoročnú olympiádu v Londýne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Švajčiari premiešali tím cudzincami. Sú rýchlejší a bojujú o zlato