ADCC: Olympiáda v boji na zemi a skvelý Ryan. Delič: Je na inej úrovni než ostatní

Gordon Ryan.
Gordon Ryan. (Zdroj: www.instagram.com/gordonlovesjiujitsu)
Daniel Stankovič|9. okt 2022 o 11:31

Čo znamená skratka ADCC a prečo je považovaný za svätý grál v boji na zemi?

LAS VEGAS. O chvíľu to budú už dva týždne, čo sa v nevadskom Las Vegas uskutočnil sviatok pre všetkých fanúšikov grapplingu, tzn. boja na zemi bez použitia úderov.

Samotné podujatie, ktoré trvalo od sedemnásteho do osemnásteho septembra, sa dočkalo podpory v podobe zaplneného centra Thomasa a Macka.

ADCC (Abu Dhabi Combat Club) je celosvetovo známy ako prehliadka tých najlepších bojovníkov v boji na zemi.

Z toho dôvodu sa o ADCC hovorí ako o olympiáde v grapplingu, najvýraznejšom podujatí v boji na zemi, ktorý sa koná každé dva roky.

Ročník 2022 sa niesol najmä v duchu nastupujúcej generácie mladých zápasníkov a historického výkonu Američana Gordona Ryana.

Turnaj ADCC pre Sportnet-SvetMMA opísal elitný slovenský grapplera Róbert Delič. O podujatí hovoril pozitívne, keď vyzdvihol úroveň bojovníkov a celkovú atmosféru.

ADCC 2022 hodnotím ako historický event. Vypredala sa enorme veľká hala, plus tento turnaj mal najväčšiu sledovanosť v histórii grapplingu. Stretla sa na ňom absolútna svetová špička v brazílskom jiu-jitsu a grapplingu.

Jednotlivé pyramídy (vo váhových kategóriach) boli tak nabité, že človek ktorý túto scénu sleduje, chcel vidieť každý jeden zápas,“ hovorí aktívny bojovník a zároveň hlavný tréner detvianskeho klubu Free Fight Club.

Špecifické pravidlá, zápasenie a submisie

Na rozdiel od ostatných podujatí prináša ADCC väčšiu voľnosť v zápasení, keďže podľa pravidiel sa v úvodných minútach nikomu z bojovníkov nezapočítavajú body do celkového skóre v dueli.

Zápasníci sú tak motivovaní, aby vo svojich dueloch menej taktizovali. Ďalšou veľkou témou je odpočet bodov v prípade, ak by bojovník pasívny, alebo by sa rozhodol dobrovoľne posadiť do guardu (obranná pozícia na zemi).

Ďalej ide o odlišné skórovanie pozícií dosiahnutých bojovníkom v porovnaní so zápasmi pod inými pravidlami (EBI, IBJJF).

Dôležitou súčasťou súboja sa stáva nielen zem, ale už postoj, respektíve schopnosti bojovníkov udržať súboj v postoji, nenechať sa súperom zhodiť na zem a aktívne kontrolovať duel v každej pozícii.

Samozrejme, najideálnejšie je víťazstvo na submisiu, v prípade, ak však vyprší časový limit zápasu, na rad prichádzajú body.

Práve vďaka tomu je dnes klasické zápasenie nevyhnutnou zložkou v tréningu špičkových grapplerov pripravujúcich sa na podujatie ADCC.

Ako sa dostať na turnaj? Kvalifikácia alebo pozvánka

Na turnaji ADCC štartujú muži v piatich váhových kategóriách, zatiaľ čo ženy bojujú v dvoch.

V každej divízii sa nachádza šesťnásť zápasníkov, ktorí si po vylosovaní pomerajú sily v zápasoch, aby na konci pyramídy vzišiel v každej váhe jeden víťaz.

Zápasník má ešte možnosť mimo svojej divízie prihlásiť sa do kategórie Absolute.

Ide o nesporný ťahák samotného podujatia, kde sa proti sebe stretávajú bojovníci bez rozdielu váhy. Na rad sa dostáva ako posledný, to znamená, až keď poznáme medailistov vo všetkých váhových kategóriách.

Prednostné právo zabojovať o trón v tejto divízii majú najúspešnejší bojovníci z daného ročníka, avšak tí nie vždy využijú možnosť zapojiť sa.

Víťaz, ktorý daný ročník ovládne kategóriu Absolute sa automaticky na ďalšom svetovom šampionáte ADCC v špeciálnom superdueli stretne s bojovníkom, ktorý superzápas ovládol minulý ročník.

Teoreticky by tak malo ísť o stret dvoch najlepších bojovníkov ADCC.

Ako sa ale bojovníci z celého sveta na najvýznamnejší turnaj v boji na zemi dostanú?

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»ADCC: Olympiáda v boji na zemi a skvelý Ryan. Delič: Je na inej úrovni než ostatní