Stovky prehier aj legenda bez titulu. To sú rekordy Premier League

Steven Gerrard je jednou z najväčších osobností v histórii Premier League. Ani raz sa mu však nepodarilo získať ligový titul.
Steven Gerrard je jednou z najväčších osobností v histórii Premier League. Ani raz sa mu však nepodarilo získať ligový titul. (Autor: TASR/AP)
Nina Sobotovičová|13. aug 2015 o 08:00

V ktorom zápase padlo najviac gólov či ktorý tím mal najdlhšiu sériu bez prehry? Prinášame niekoľko rekordov z jednej z najprestížnejších futbalových líg sveta.

BRATISLAVA. Najvyššia anglická futbalová liga v nedeľu odštartovala svoju 24. sezónu. Po viac ako dve dekády prináša futbalovým nadšencom duely plné prekvapivých zvratov, dramatické súboje, či pohľad na hráčov prekonávajúcich vlastné hranice.

Populárna európska súťaž s najväčšou základňou fanúšikov je bohatá na mnoho nezabudnuteľných momentov. Prinášame vám pohľad na niektoré z nich.

1.Úvod patril Červeným diablom

Oficiálne otvorenie sezóny 1992/1993 prišlo 15. augusta. Ligu vtedy tvorilo dvadsaťdva mužstiev, ktoré sa odtrhli od pôvodnej The Football League na konci predchádzajúcej sezóny.

Víťaznú trofej napokon získal Manchester United. Patrilo mu aj prvenstvo v počte neprehratých zápasov za sebou - celkovo jedenásť.

Tímu sa dokonca podarilo o desať bodov predbehnúť Aston Villu, ktorá väčšinu času suverénne kraľovala tabuľke. United prelomili dvadsaťšesť rokov trvajúce obdobie sucha a našliapli si na úspešnú púť za víťazstvami.

 

 

Aby toho nebolo málo, dostalo sa vtedy len devätnásťročnému Ryanovi Giggsovi pocty vo forme individuálneho ocenenia. Asociácia profesionálnych futbalistov (PFA) mu udelila titul Mladý hráč roka.

2.Keď jeden gól nestačí

Zaistiť svojmu tímu víťazstvo rozhodujúcim gólom je skvelé. Môže byť niečo ešte lepšie? Môže. Zvíťaziť a pripísať si na konto tri presné zásahy.

Ako prvému sa v histórii Premier League podarilo vsietiť hetrik Ericovi Cantonovi. Francúz, ktorý trikrát prekonal brankára Tottenhamu, bol vtedy v službách Leedsu United.

Svojím hetrikom spečatil jednoznačné víťazstvo a tím odchádzal do šatní bez inkasovaného gólu. Za to Spurs mali po zápase päť dôvodov na plač.

Oproti Alanovi Shearerovi však Cantona pôsobí ako amatér. Britovi sa počas pôsobenia v PL podarilo zamiesiť na hetrik v neuveriteľných jedenástich zápasoch. Je držiteľom absolútneho rekordu.

Na päty Shearerovi doteraz šliapali len Robbie Fowler s deviatimi a Thierry Henry s ôsmymi hetrikmi.

3.Skutočne plodný zápas

Aj vo futbale sa z času na čas s gólmi roztrhne vrece. Diváci sa tak stanú svedkami hry s priam hokejovým skóre. A takmer vždy je na čo sa pozerať.

Septembrový duel z roku 2007 medzi Portsmouthom a Readingom bol ukážkovým príkladom takejto situácie. Ba čo viac - ide o rekordný zápas Premier League.

 

 

Do záverečného hvizdu padlo celkovo jedenásť gólov a z víťazstva sa po šialenej jazde nakoniec tešili domáci s bláznivým skóre 7:4.

V priebehu stretnutia skórovalo deväť hráčov. Tým sa duel vyrovnal vtedajšiemu rekordu v počte individuálnych strelcov, o ktorý sa v roku 2004 postaral Tottenham v súboji s Arsenalom (4-5).

 

 

Zápas na štadióne Fratton Park bol skutočne ukážkový. Nechýbal hetrik, nepremenená jedenástka či vlastenec. Inými slovami - futbalisti sa postarali o skutočnú šou, no divákov nechali v napätí až do samotného konca.

4.Neporaziteľní

Kouči svojich zverencov často pred zápasmi motivujú prehlásením, že každý súper je zdolateľný. No v sezóne 2003/04 žiadne mužstvo nenašlo recept, ako premôcť Arsenal pod vedením Arséna Wengera.

V máji ovládol londýnsky klub celú súťaž bez jedinej prehry. Po 38 stretnutiach mal tím na konte dvadsaťšesť výhier a dvanásť remíz s celkovým ziskom deväťdesiat bodov.

Šnúru zápasov bez prehry si Arsenal držal aj v nadchádzajúcej sezóne, až kým ho za pomerne kontroverzných podmienok neporazil Manchester United.

Arsenalu sa však za ten čas podarilo niečo naozaj obdivuhodné. Stal sa neporaziteľným klubom v celkovo 49 zápasoch, čím vytvoril doteraz neohrozený rekord v anglickej Premier League.

5.Legenda, ktorá nedosiahla na titul

Vo futbalovom svete je meno hráča len zriedka spájané s jedným jediným klubom. Ešte k tomu tak automaticky. Steven Gerrard sa na Anfield Road stal hrdinom.

Talentovaný stredopoliar - preslávený svojimi ďalekonosnými strelami - bol pre Liverpool oveľa väčším prínosom, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Steven Gerrard bol hrdinom Liverpoolu.

 

 

Mladší hráči o ňom hovorili ako o najlepšom mentálnom koučovi, súperi pri skloňovaní jeho mena neskrývali obdiv. Gerrard bol povestný i zodpovedným prístupom k hre, a tiež k tímovým kolegom.

Odchovanec Liverpoolu podpísal s klubom prvú profesionálnu zmluvu ešte v roku 1997. A odvtedy sa mu podarilo priviesť tím k mnohým významným trofejam. Nikdy sa však netešil z majstrovského titulu v najvyššej anglickej futbalovej súťaži.

Nielen fanúšikom je teraz jasné, že pohár so stuhami Barclays už Gerrard nad hlavu nezodvihne. Po sedemnástich sezónach, v ktorých odohral 695 zápasov a strelil stoosemdesiat gólov, sa s Anfieldom rozlúčil.

Fanúšikovia hovoria o konci jednej éry, no Gerradovi do Spojených štátov pohnuto odkazujú: Nikdy nebudeš kráčať sám.

6.Naj z naj

Ambíciou každého klubu je v prvom rade okupovať najvyššie pozície v ligových rebríčkoch. No potešiť vedia aj prvenstvá mimo tabuľky. Jednoznačným lídrom v získavaní majstrovských titulov je Manchester United.

Zatiaľ mu patrí celkovo trinásť trofejí.

Devils sú tiež jediným mužstvom, ktorému sa podarilo v troch sezónach po sebe obhájiť ligový primát. A to dokonca dvakrát. Išlo o ročníky 1998/99, 1999/2000, 2000/01 a 2006/07, 2007/08, 2008/09.

Najväčšiu slávu priniesla United éra Alexa Fergusona.

 

 

V kategórii najpočetnejších sezónnych víťazstiev dominuje londýnska Chelsea. V sezónach 2004/05 a 2005/06 sa jej podarilo vyhrať dvadsaťdeväť zápasov z 38.

V prvom zo spomínaných ročníkov dosiahla dokonca rekord v počte získaných bodov - 95.

Nie veľmi lichotivej štatistike kraľuje Everton. Klub v 23 sezónach prehral spolu tristodvanásť zápasov, čo je nesporne najväčší počet uštedrených porážok v histórii Premier League.

britain_soccer_premier_league46817520943_r4658_res.jpg

Najviac prehier v histórii Premier League zaznamenali futbalisti Evertonu. FOTO - Ilustračné TASR/AP.

Najväčšiu návštevnosť zaznamenala tribúna Old Traffordu - v marci 2007. Stretnutie Manchestru United s Blackburnom Rovers sledovalo priamo zo štadióna 76,098 fanúšikov.

Nesmieme zabudnúť ani na známeho veterána a súčasného asistenta manažéra Manchestru United Ryana Giggsa. Walesan má na konte neuveriteľných 632 zápasov v Premier League.

Jeho prvenstvo je možno ešte o čosi sympatickejšie práve z dôvodu, že Giggs vo všetkých zápasoch nastúpil za svoj milovaný Manchester.

Ryan Giggs je legendou Manchestru United.

 

 

O prvé miesto v udržaní čistých kont sa delia Petr Čech (Chelsea, 2004/05) a Edwin van der Sar (Manchester United, 2008/09). Obaja dokázali v jednej sezóne uhrať zhodne dvadsaťjeden duelov bez inkasovaného gólu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Stovky prehier aj legenda bez titulu. To sú rekordy Premier League