Štefan Svitko sa chystá na svoju piatu Rely Dakar

(Autor: SITA)
TASR|18. nov 2013 o 13:21

Rely Dakar štartuje začiatkom roka v Argentíne.

BRATISLAVA. Na svoju piatu Rely Dakar sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko. Pri svojich štyroch predchádzajúcich štartoch dosiahol najlepšie umiestenie v roku 2012, keď skončil piaty a prekonal dovtedy historické maximum Jaroslava Katriňáka (9. miesto). Rok na to ho však štvrtým miestom vylepšil Ivan Jakeš.

"Ambície som mal aj vlani a nevyšlo mi to," povedal pre TASR na pondelňajšej tlačovej konferencii Štefan Svitko. "Skončil som predčasne kvôli pádu. Tak ako každý rok, aj teraz budem chcieť zo seba vydať maximum. Mohlo by mi pomôcť aj to, že som absolvoval 12-etapové preteky v Tunisku, tým viac, že som ich vyhral a najazdili sme tam nejakých 2500 km v púšti. A navyše som jazdil na identickej motorke, ktorú budem sedlať aj na Dakare."

O konkrétnom cieli nechcel zbytočne špekuľovať. "Ale určite by som si chcel vylepšiť to svoje maximum," zdôraznil Svitko a na otázku, či sa dá piate miesto ešte vylepšiť, zareagoval: "Keď som skončil piaty, tak všetci okolo mňa hovorili, že to je maximum a že piate miesto už nik neprekoná. A hneď o rok ho prekonal Jakeš, takže si myslím, že by sme mohli zachovať takú postupnosť, že ja budem teraz tretí, on následne druhý, no a ja potom Dakar vyhrám. Samozrejme, to hovorím s nadsázkou, ale možné je všetko, dôkazom bolo Jakešove štvrté miesto. Uvidíme, ale je to ťažké, dôležité bude koľko tam bude ľudí, koľkí vypadnú pre zranenia. Je to bohužiaľ tak, Dakar je dlhý a nebezpečený a preto treba aj veľa šťastia. Je tam naozaj veľa vecí, ktoré môžu ten konečný výsledok ovplyniť. No hlavne chcem, aby som prišiel zdravý, to je najdôležitejšie."

V tomto roku bude opäť súťažiť ako jazdec Slovnaft Teamu spolu so svojím novým mechanikom Marekom Meškom, ale svoje sily spojili s českým SP Moto Team, za ktorý jazdí aj český reprezentant David Pabiška. Pre Svitka to bude dôležité spojenie, pretože sa v extrémnych podmienkach bude môcť spoľahnúť okrem svojho mechanika na väčší tím ľudí a špičkové technické vybavenie v prípade poruchy motora. Ten sa bude opäť, tak ako na poslednom Dakare, skrývať pod kapotou motocykla rovnakej značky KTM 450 Rely, samozrejme o nejaké vylepšenia.

Novou krajinou, aj keď len na krátky čas, bude v itinerári Dakaru 2014 Bolívia. "Bude tam však viac etáp listnatých a nebude to púšť. Bude tam zeleň a mne také etapy príliš nerežú, púštne etapy idem rýchlejšie. Myslím si, že mi to tam moc nepridá, ale popasovať sa treba aj s novými nástrahami," konštatoval Štefan Svitko na margo novej krajiny.

O tom, v ktorej časti Dakaru by sa mohlo rozhodovať, je podľa neho ťažké dopredu povedať. "Jednak ešte nepoznáme presný rozpis etáp, no má sa štartovať hneď blízko púšte. Etapa môže byť krátka, ale aj dlhá, podľa mňa sa bude rozhodovať každý deň. Navyše s blížiacim sa koncom bude svoje zohrávať už aj únava."

V pondelok Svitko aj s motocyklom nabral smer Praha a po dvoch dňoch v nej odchádzajú do Le Havre, kde vo štvrtok 21. novembra odovzdá svoj motocykel. Domov sa vráti v piatok a do Argentíny, kde je 5. januára štart Dakaru 2014, odletí 31. decembra.

program Rely Dakar 2014:

5. januára Rosario - San Luis

6. januára San Luis - San Rafael

7. januára San Rafael - San Juan

8. januára San Juan - Chilecito

9. januára Chilecito - Tucumán

10. januára Tucumán - Salta

11. januára voľný deň

12. januára Salta - Salta/Uyni

13. januára Salta/Uyni - Calama

14. januára Calam - Iquique

15. januára Iquique - Antofagasta

16. januára Antofagasta - El Salvador

17. januára Ela Salvador - La Serena

18. januára La Serena - cieľ Valparaiso

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Štefan Svitko sa chystá na svoju piatu Rely Dakar