Srbi sú pobúrení: Mandžukič salutoval a zdvihol pravicu

(Autor: youtube.com)
TASR|19. nov 2012 o 15:25

Srbsko je pobúrené akým spôsobom Chorvát Mandžukič a rodák z Kosova Shaqiri oslávili gól Bayernu, najprv zasalutovali a Mandžukič následne zdvihol pravicu.

MNÍCHOV. Vedenie nemeckého futbalového klubu Bayern Mníchov sa zastalo chorvátskeho útočníka Maria Mandžukiča a kosovského rodáka so švajčiarskym pasom Xherdana Shaqiriho, ktorí predviedli po vstrelenom góle v sobotňajšom zápase s Norimbergom (1:1) vojenské pozdravy.

Obaja futbalisti po Mandžukičovom góle salutovali, pričom strelec navyše pozdravil fanúšikov zdvihnutou pravicou.

Dvojica po zápase kategoricky odmietla, že by išlo o pozdrav pre bývalých chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača, ktorých medzinárodný tribunál v Haagu v piatok na základe odvolania zbavil obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu.

"Neviem, čo tým chcel povedať, ale nemali by sme si pod tým predstavovať príliš veľa vecí," uviedol prezident Bayernu Uli Hoeness na adresu Mandžukičovho gesta. Samotný hráč uviedol, že jeho čin nemal žiadny politický podtext a bola to jednoducho oslava gólu "pozdravom Chorvátsku a mávaním fanúšikom". "Ja som iba pribehol k Mariovi a oslavoval s ním," uviedol Shaqiri.

Mandžukičov agent Ivan Cvetkovič však pre chorvátsky denník Večernji List vyhlásil: "Som hrdý na Maria za to ako oslavoval gól a pripojil sa k všetkým Chorvátom, ktorí sa tešia z návratu našich generálov."

Oslavu gólu brali ťažko najmä v Srbsku. "Značný počet športovcov používa verdikt z Haagu, aby ponížili Srbsko s nevhodnými oslavami," píše denník Blic. "Bol to nacistický pozdrav Gotovinovi," reagoval belehradský Glas Javnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Srbi sú pobúrení: Mandžukič salutoval a zdvihol pravicu