Španieli vedú vo finále Davisovho pohára nad Argentínčanmi 2:0

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: SITA/AP)
TASR|2. dec 2011 o 17:03

Španielski tenisti sa môžu už po sobotňajšej štvorhre finálového stretnutia s Argentínou stať po tretí raz v priebehu štyroch rokov víťazmi Davisovho pohára.

Rafael Nadal rozdrvil na úvod finále Davisovho pohára argentínsku dvojku Juana Monaca. David Ferrer sa natrápil s Juanom Martinom Del Potrom. Španieli majú titul na dosah.

SEVILLA. Španielski tenisti sa môžu už po sobotňajšej štvorhre finálového stretnutia s Argentínou stať po tretí raz v priebehu štyroch rokov držiteľmi Davisovho pohára. Po piatkových dvojhrách na antuke v priestoroch Olympijského štadióna v Seville vedú už 2:0 a k celkovému úspechu im už chýba len jediný bod.

Najskôr Rafael Nadal rozdrvil argentínsku dvojku Juana Monaca 6:1, 6:1 a 6:2 a postaral sa o prvý bod pre domácich a v druhom singli pridal druhý bod David Ferrer po päťsetovej bitke (6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3) s argentínskou jednotkou Juanom Martinom del Potro.

Nadal nedal svojmu súperovi šancu a až sedemkrát prelomil jeho podanie. Monaco si ešte svoj prvý servis ubránil, no nasledujúcich sedem hier patrilo Španielovi. Šesťnásobný víťaz Roland Garros profitoval z dlhých výmen, ktoré sa končili buď jeho víťazným úderom alebo Argentínčanovou chybou. "Najlepšou časťou mojej hry bolo, že som nerobil chyby," vyhlásil po stretnutí Nadal, ktorý si vylepšil bilanciu v dvojhrách na 19:1, z toho 12:0 na antuke. "Pre mňa je najdôležitejšie, že sme sa ujali vedenia 1:0."

Pred 27.000 divákmi vrátane španielskeho kráľa Juana Carlosa Nadal vôbec nepripomínal hráča, ktorý sa ešte minulý týždeň na finálovom turnaji ATP v Londýne trápil. "V úvode som bol trochu nervózny, no potom, čo som me prelomil podanie, začal som hrať veľmi dobre," dodal španielsky suverén, ktorý v Davis Cupe nestratil set už vyše tri roky.

Ferrer nadviazal na Nadala a prvý set získal pre seba jednoznačným spôsobom 6:2. Následne sa však spanilá jazda domácich skončila a Del Potro najskôr po tajbrejku vyrovnal a tretie dejstvo vyhral v pomere 6:3. Juhoameričan dobre rozbehol aj štvrtý set, no Ferrer sa vzchopil a po triumfe 6:4 si vynútil piaty set. V ňom súperovi rýchlo unikol až na 5:1, no keď podával na víťazstvo v zápase, prišiel o servis. Reperát za stavu 5:3 ale Ferrer zvládol a využil hneď prvý mečbal.

ico

Španielsko - Argentína 2:0

finále Davisovho pohára:

Rafael Nadal - Juan Monaco 6:1, 6:1, 6:2

David Ferrer - Juan Martin del Potro 6:2, 6:7 (2), 3:6, 6:4, 6:3

Ďalší program finále Davisovho pohára:

sobota:

16.00 Feliciano Lopez, Fernando Verdasco - Eduardo Schwank, David Nalbandian

nedeľa:

13.00 Nadal - del Potro, Ferrer - Monaco

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Španieli vedú vo finále Davisovho pohára nad Argentínčanmi 2:0