Slováci sú na ME víťazstvo od senzácie. Tréner to predpovedal

Marián Berky.
Marián Berky. (Autor: TASR – Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|28. jan 2022 o 15:15

Futsalisti sú možno premotivovaní.

GRONINGEN. Futsalisti spod Tatier prežívajú vrchol svojej reprezentačnej kariéry. Slovensko sa po prvý raz v histórii kvalifikovalo na záverečný európsky turnaj a pred posledným zápasom v skupine je dokonca v hre o postup do štvrťfinále.

Aby bola 26. krajina v rebríčku FIFA medzi osmičkou najlepších na EURO, potrebuje zdolať v záverečnom zápase skupiny Chorvátsko - ôsmy najlepší tím sveta, ktorý pred desiatimi rokmi na domácej palubovke bojoval na šampionáte o medaily.

Tréner to predpovedal

Slováci zostali v hre vďaka tomu, že po prehre s Ruskom (1:7) uhrali remízu s Poľskom (2:2). Aktuálne majú Rusi šesť bodov, Chorváti tri a Slováci s Poliakmi po jednom.

Zverenci Mariána Berkyho tak postúpia v prípade akéhokoľvek víťazstva v priamom súboji s Chorvátskom, preskočili by ho v tabuľke o bod. Tréner pritom podobný scenár načrtol ešte pred súbojom s Poľskom:

"Ak zvíťazíme, poprípade remizujeme, relatívne môžeme prehrať aj o jeden gól, no pokiaľ následne vyhráme s Chorvátmi, môžeme postúpiť. Len Rusi musia poraziť všetkých v skupine," povedal Marián Berky ešte pred druhým súbojom.

Jeho predpoveď vyšla. Absolútny favorit skupiny suverénne zdolal aj Chorvátsko (4:0) a iný výsledok sa neočakáva ani v súboji s poľským outsiderom.

Preto aj v prípade tesnej prehry s Poliakmi mohli byť Slováci v hre o postup. Ak by zdolali Chorvátov o dva góly, postúpili by na základe lepšieho skóre. To však už teraz riešiť nemusia.

Aby im v záverečnom zápase stačila na postup remíza s Chorvátskom, museli by Poľsko zdolať až o štyri góly. Taký náskok si však v zápase vytvoriť nedokázali.

"Bojovalo sa do poslednej chvíle, bol to náročný súboj. Chceli sme vyhrať, čo sa nám síce nepodarilo, ale cenný je aj bod, pretože stále žijeme," skonštatoval Berky krátko po zápase.

Chorvátsko je bez gólu vyše hodiny

Chorvátom zatiaľ šampionát nevychádza podľa predstáv. Vyhrali prvý polčas s Poľskom 3:1, odvtedy však neskórovali. Ich séria bez gólu trvá 62 minút.

Menej gólov ako Chorvátsko dali na turnaji zatiaľ len hráči Bosny a Hercegoviny (2).

V súboji s Ruskom ohrozili Chorváti bránu súpera len deväťkrát. Z pohľadu streleckých pokusov sú druhý najhorší tím na EURO (59 striel), o päť menej má domáce Holandsko.

Rusi a Poliaci im pritom zblokovali dokopy len trinásť striel, čo je štatisticky najnižšie číslo. Pre porovnanie, najväčším ašpirantom na titul zo Španielska zblokovali až 37 pokusov, Slovákom dvadsaťtri.

"Musíme sa pripraviť, že Chorváti sú oproti Poliakom taktickejší, hrajú to pomalšie, ale rozvážnejšie. Nie sú až takí bojovníci. Musíme byť koncentrovaní a zvýšiť aktivitu, byť viac behaví," prezradil Berky recept na víťazstvo.

O motiváciu proti Chorvátsku tak majú slovenskí futsalisti postarané, tréner však krotí prílišný zápal. "Myslím si, že sú namotivovaní až príliš, cítiť tam aj nejakú úzkosť. Musíme tím ešte trochu mentálne nastaviť," priznal deň pred stretnutím.

Slovensko a Chorvátsko odohrajú zápas v sobotu 29. januára o 14.30 SEČ v hale MartiniPlaza v Groningene. Predchádzajúce dve stretnutia hrali Slováci v Amsterdame.

"Organizácia v Amsterdame bola na vysokej úrovni, verím, že v Groningene budeme výsledkovo úspešní. Hala je trochu menšia, ale rovnako krásna," poznamenal Berky.

Na tribúnach by po úprave opatrení mohlo sedieť už aj pár desiatok ľudí. "Vždy sa hrá lepšie pred fanúšikmi, ako keď je prázdna hala. Bude to emočný impulz a motivácia pre hráčov."

Duel v priamom prenose odvysiela RTVS Šport, textový online prenos nájdete na Sportnet.sk.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Slováci sú na ME víťazstvo od senzácie. Tréner to predpovedal