Slováci dosiahli historický úspech, na ME zdolali favorita a postúpili

Slovenskí futsalisti na ilustračnom zábere.
Slovenskí futsalisti na ilustračnom zábere. (Autor: TASR - Milan Kapusta)
SITA, TASR|29. jan 2022 o 16:09 (aktualizované 29. jan 2022 o 17:10)

Sú medzi najlepšími ôsmimi mužstvami turnaja.

ME vo futsale 2022

Slovensko - Chorvátsko 5:3 (2:1)

Góly: 8. a 35. Směřička, 21. a 28. Drahovský (druhý z pen.), 20. Kozár - 15. Postružin, 36. Horvat, 38. Jelovčič, ŽK: Ševčík, Doša (obaja SR).

Rozhodovali: Ošomkov (Est.) - Bugenko (Mold.), Manzione (Tal.)

Slovensko: Karpiak (Oberman) - Rick, Kozár, Doša, Drahovský - Serbin, Ševčík, Směřička, Zdráhal, Zaťovič, Brunovský, Čeřovský, Ostrák

Chorvátsko: Luketin (Primič) - Jelovčič, Marinovič, Novak, Postružin - Kanjuh, Kustura, Duras, Jurlina, Čekol, Horvat, Sekulič

GRONINGEN. Slovenská mužská reprezentácia vo futsale pri svojej premiére na majstrovstvách Európy postúpila do štvrťfinále turnaja.

Zverenci trénera Mariána Berkyho v záverečnom zápase C-skupiny v holandskom Groningene prekvapujúco zdolali výber Chorvátska 5:3 a v tabuľke sa posunuli na postupovú druhú priečku práve pred Chorvátov. 

Pri svojej premiére na kontinentálnom šampionáte najskôr Slováci nestačili na Rusko 1:7 a následne remizovali s Poľskom 2:2. V záverečnom dueli potrebovali zvíťaziť a tiež im zahrala do karát očakávaná výhra Ruska nad Poľskom 5:1.

O prienik do semifinále budú Slováci bojovať v utorok 1. februára v Amsterdame, ich súperom bude víťaz D-skupiny - Španielsko.

Priebeh zápasu: Slovensko - Chorvátsko

I. polčas:

Favorizovaní Chorváti, ktorým na postup stačil aj nerozhodný výsledok, sa mohli ujať vedenia v 7. minúte. Po vyšachovaní obrany mal Sekulič pred sebou odkrytú bránku, no Ševčík v poslednej chvíli zblokoval jeho pokus.

Už o chvíľu zahrmelo na opačnej strane palubovky, kapitán Kozár šikovne otočil hru na voľného Směřičku a ten aj s prispením žrde prekonal Luketina - 1:0. Chorvátov však inkasovaný gól nevystrašil a pokračovali v aktívnej hre.

V 12. minúte podržal svoj tím Drahovský, ktorý po strele Jelovčiča zastúpil Karpiaka pred bránkovou čiarou. Chorváti vyrovnali v 15. minúte, na konci rýchlej akcie do otvorenej obrany bol Postružin - 1:1.

Šestnásť sekúnd pred koncom prvého polčasu však Slováci šokovali súpera gólom "do šatne". Drahovský našiel z autu dlhočizným oblúčikom Kozára, ten efektne z prvej trafil k opačnej žrdi a Slovensko opäť viedlo.

II. polčas:

Slovákom dokonale vyšiel vstup do druhej 20-minútovky. Po rozohrávke sa zmocnil lopty Drahovský, ktorý využil clonenie Došu pred Luketinom a tvrdou strelou z diaľky prekonal chorvátskeho brankára - 3:1.

Balkáncov tento gól úplne vyviedol z miery, nedokázali sa už vrátiť k nátlakovej hre. Naopak, náskok mohol zvýšiť Směřička, brankára však nepreloboval.

V 28. minúte fauloval Ševčíka v pokutovom území Jelovčič a Drahovský premenenou penaltou poslal Slovákov do trojgólového vedenia.

Pri rovnovážnom stave Chorváti nemali nárok, v 31. minúte sa preto rozhodli pre hru bez brankára. Znížiť mohol Postružin, proti bolo brvno, na opačnej strane nechýbalo Drahovskému veľa, aby skompletizoval hetrik.

Radosť mu dvakrát za sebou prekazil Primič. V 35. minúte však chorvátsky brankár prehral súboj so Směřičkom, ktorý priblížil Slovákov k postupu.

Iskierku chorvátskej nádeje vykresali za stavu 1:5 góly Horvata s Jelovčičom, záver však už obetaví Slováci ustáli a tešili sa z historického postupu.

Hlasy po zápase:

Marián Berky, tréner Slovenska: "Je to veľká emócia, všetci hráči aj realizačný tím sme si to po zápase užili. Relatívne jednoduché víťazstvo, išli sme za tým, chceli sme to. Bolo to veľmi náročné na psychiku, ale dosiahli sme historický úspech slovenského futsalu.

Veril som za stavu 5:1, pripravili sme sa na power play Chorvátov, mali sme ich prečítaných. Dali nám v nej dva góly, ale hrali ju veľmi dlho. Ďalej budeme hrať so Španielmi alebo Gruzíncami, ak chceme urobiť ďalší krok, musíme hrať tak ako dnes - rozumne a agresívne."

Peter Kozár, kapitán Slovenska: "Sme veľmi šťastní. Mali sme cieľ, chceli sme sa dostať do štvrťfinále a podarilo sa nám to. Turnaj sa pre nás opäť nanovo začína. Chceme ukázať, akí dobrí sme a opäť prekvapiť."

Tomáš Drahovský, dvojgólový strelec: "Vieme, že sú to naše prvé majstrovstvá Európy a už pred zápasom sme si povedali, že chceme pokračovať v písaní histórie a dostať sa do štvrťfinále. A sme tam. Všetci vieme, že tím je na prvom mieste. Vždy chcem pomôcť a nielen gólmi.

Bojovali sme tvrdo a myslím, že sme chceli vyhrať viac ako Chorváti. Boli sme odhodlanejší. Náš brankár zastavil takmer všetko a pomohol nám v ťažkých momentoch. Chcel by som hrať proti Španielsku, povedal som to ešte pred príchodom na šampionát."

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Slováci dosiahli historický úspech, na ME zdolali favorita a postúpili