Slovenskí brankári akoby boli prekliati. Aj z hrdinu Muchu je smoliar

Ján Mucha za národný tím odchytal už 39 zápasov, viac ich má na konte iba rekordér Miroslav König (46).
Ján Mucha za národný tím odchytal už 39 zápasov, viac ich má na konte iba rekordér Miroslav König (46). (Autor: TASR)
Pavol Spál|13. okt 2013 o 19:30

Pred pár rokmi bol Ján Mucha hrdinom, v Grécku sa však postavil do opačnej roly.

BRATISLAVA. Na svojom poste je Ján Mucha v histórii samostatnosti Slovenska najlepší, tvrdí Ladislav Molnár, bývalý brankár národného tímu.

„Nik z nás nedokázal toľko čo on. Bol i na svetovom šampionáte. Vybudoval si dobrý kredit,“ priznal Molnár. Vždy mu imponovala Muchova rozvaha.

„Mucha bol vždy silný psychicky a vyrovnaný. A to z neho spravilo dobrého brankára. Nespanikáril. V kritických momentoch podržal mužstvo. Vyžaroval pokoj. Bol to úplný opak mňa,“ dodal Molnár.

Muchu bude gól ešte dlho strašiť

Keď Slovensko postúpilo na svetový šampionát do Afriky, patril Mucha k najväčším hrdinom, v piatok sa však postavil do opačnej roly.

V zápase kvalifikácie o postup na MS proti Grécku dostal zrejme najhlúpejší gól v dejinách reprezentácie. Tréner Ján Kozák zlostne mával rukou. Gréci sa škodoradostne smiali, neboli lepší a už vyhrávali 1:0. Bol to jediný gól zápasu.

Muchovi (31 r.) v závere prvého polčasu kapitán Martin Škrtel posielal v tiesni prihrávku do stredu bránky. Mucha však loptu nohou nezastavil a tá mu prekĺzla do siete. Mal i trošku smolu, že mu lopta predtým poskočila.

„Ak urobím chybu ja, tak ju možno už iba ťažko napraviť. Ospravedlňujem sa chalanom. Neurobil som to zámerne,“ vysvetľoval Mucha.

Muchova chyba

Takmer dokonale napodobnil svojho náhradníka v reprezentácii Matúša Kozáčika. Ten v drese Plzne urobil totožný kiks prvého októbra v zápase Ligy majstrov proti CSKA Moskva. Mucha ten gól paradoxne komentoval pre denník Šport iba pár hodín pred vlastným kiksom.

„Takýto gól som ešte nedostal, ale viem si predstaviť, ako k nemu došlo. My brankári sa z takýchto vecí nikdy nesmejeme, každého môže na druhý deň postretnúť to isté,“ hovoril Mucha. Akoby to privolal.

„Slovenský brankár, to začína byť podivuhodný pojem. Akoby boli v poslednom čase prekliati,“ ironicky písali české médiá.

„Nikoho to nepotešilo. Viem, že to nie je príjemné, určite to Mucha spraviť nechcel. Stalo sa a už nad tým nemá zmysel premýšľať,“ reagoval Kozáčik, ktorý zrejme nahradí Muchu v poslednom zápase kvalifikácie proti Lotyšsku.

Kozáčikova chyba

„V takejto chvíli vyzeráme my brankári ako blbci. Bol to jeho gól, čoho si je vedomý. Je to veľký nápor na psychiku. Brankárske remeslo je o psychike a hlave, ako sa s tým dokáže vyrovnať. Toto ho bude dlho strašiť, mrzieť a sprevádzať,“ tvrdil Molnár. Chyba Muchu ho šokovala.

„Kozáčik spravil niečo podobné a dlho sa to rozoberalo. Mucha to nanešťastie krátko predtým tiež komentoval a predsa sa mu to stalo,“ dodal. Molnár si nemyslí, že Mucha situáciu podcenil.

„Zrejme mal v hlave dve myšlienky naraz a v tom momente sa nevedel rozhodnúť. To je najhoršia vec, čo sa môže stať. Bolo to skôr skratové správanie. V tej sekunde sa zle rozhodol.“

Ublížil si

Podľa Molnára bol Mucha v tom momente zle postavený a netypicky preberal loptu. „Sám vie, čo mal spraviť. Teraz sa nám všetkým ľahko mudruje,“ priznal Molnár.

Mucha spravil menšiu chybu i v prvom zápase kvalifikácie v Litve – vlani na jeseň minulého roka. Potom sa načas vzdal reprezentácie.

V tom období mu chýbala prax – v Evertone nechytával. Pred touto sezónou prestúpil do Samary. A začal pravidelnejšie chytávať.

„Mucha získaval stratené sebavedomie a prax a zrazu príde situácia, ktorá vás zhodí. To je údel brankárov. Ublížil si. Nepridáva mu to na priazni trénerov. Som si však istý, že už takúto chybu nespraví,“ uzavrel Molnár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovenskí brankári akoby boli prekliati. Aj z hrdinu Muchu je smoliar