Slovenky na finále Fed Cupu nedosiahli, zastavili ich Rusky

Daniela Hantuchová (vľavo) a Dominika Cibulková
Daniela Hantuchová (vľavo) a Dominika Cibulková (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš, TASR|21. apr 2013 o 13:57

Slovenské tenistky stratili sľubný náskok 2:0 zo soboty a v nedeľu prehrali oba zápasy. Až štvorhra rozhodla o tom, že do finále sa prebojovali Rusky.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom o 20.52.

MOSKVA, BRATISLAVA. Slovenské tenistky zaklopali cez víkend v Moskve na bránu finále Pohára federácie, ale nakoniec ju neotvorili.

Po sobote viedli v semifinálovom zápase s Ruskom senzačne 2:0, no v nedeľu už záverečný tretí bod nepridala ani Dominika Cibulková, ani Daniela Hantuchová, ani štvorhra Cibulková - Hantuchová.

Slovenky prvý raz prehrali v Pohári federácie stretnutie, v ktorom viedli 2:0. Premrhali tak šancu zahrať si po 11 rokoch vo fedcupovom finále. Rusky sa v ňom v novembri stretnú s víťazom druhého semifinále Taliansko - Česko.

tenis_res.jpg

Senzačná sobota

Spolovice zaplnenú štvortisícovú halu v športovom komplexe v Krylatskom zmrazila najprv Cibulková (15. vo WTA), keď na obľúbenej antuke v troch setoch zdolala vychádzajúcu ruskú hviezdu Pavľučenkovovú (19.).

„Kľúčom k obratu po prehratom úvodnom sete bol prvý gem druhého setu,“ povedala Cibulková pre webovú stránku STZ. „Nakopol ma a už som to nepustila. Priznám sa, že pred poslednou loptičkou som sa aj trochu triasla, išlo o veľa. Uhrala som to skúsenosťami. V tenise som už dlho a takéto ťažké chvíle viem zvládnuť.“

Vzápätí Hantuchová (75.) výkonom ako v rokoch najväčšej slávy vygumovala favorizovanú domácu jednotku Kirilenkovú (13.), k ničomu ju nepustila.

„Rozhodla moja taktika,“ vravela Hantuchová. „Vôbec som nenechala súperku hrať. Dobre som servovala, hrala som veľmi trpezlivo.“

Kapitán Matej Lipták by bol po prvom dni spokojný aj so stavom 1:1, ale stále brzdil prílišný optimizmus: „Vedenie 2:0 je pre nás veľký bonus, no musíme byť obozretní, lebo zápasy boli vyrovnané,“ upozorňoval. „Víťazom bude ten, kto získa tri body, čo nie je jednoduché. Potrebujeme stále ešte jeden bod. Máme však psychickú výhodu, že na jeho zisk sú tri šance.“

Tri nedeľňajšie pokusy

Snúbenka ruského hokejistu Alexandra Ovečkina Kirilenková hrala včera ako vymenená. Po pomalšom začiatku dostala Cibulkovú pod tlak a nútila ju k častým chybám.

„Čakala som, že získam tretí bod a rozhodnem,“ smútila slovenská tenistka. „Dala som do toho všetko, ale sobotňajší zápas s Pavľučenkovovou bol veľmi ťažký a únavný. V druhom sete mi v nedeľu odišli sily, chýbala mi energia.“

Druhý pokus mala Hantuchová proti ľaváčke Makarovovej (24.), ktorej dal ruský kapitán Šamiľ Tarpiščev prednosť pred Pavľučenkovovou. Skúsená slovenská hráčka bojovala zo všetkých síl, v treťom sete nádejne viedla 4:2, ale v závere mala pevnejšie nervy domáca tenistka.

Na tretí pokus postavil Lipták do štvorhry Hantuchovú s Cibulkovou namiesto pôvodne ohlásenej dvojice Rybáriková - Čepelová.

Slovenky, ktoré hrajú v debli spolu len v Pohári federácie, podľahli jednému z najlepších svetových párov v troch setoch.

Češky znížili proti Taliansku na 1:2

Tenistky Talianska vedú v semifinálovom dueli nad obhajkyňami titulu z Česka už iba 2:1.

O skorigovanie stavu sa postarala Petra Kvitová, ktorá v nedeľňajšej dvojhre zdolala Saru Erraniovú 2:6, 6:2, 6:0.

Nedeľňajší program sa pre dážď začal s päťhodinovým oneskorením a stretnutia napokon dohrajú až v pondelok od 11.00 h SELČ.

Semifinále svetovej skupiny Pohára federácie:

Rusko - SLOVENSKO 3:2

Makarovová, Vesninová - Hantuchová, Cibulková 4:6, 6:3, 6:1

Jekaterina Makarovová - Daniela Hantuchová 6:3, 4:6, 6:4

Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6

Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6

Maria Kirilenková - Dominika Cibulková 7:5, 6:1

Taliansko - Česko 2:1

Sara Erraniová - Lucie Šafářová 6:4, 6:2

Roberta Vinciová - Petra Kvitová 6:4, 6:1

Erraniová - Kvitová 6:2, 2:6, 0:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenky na finále Fed Cupu nedosiahli, zastavili ich Rusky