Slovenky na elitnú skupinu nedosiahli

Sportnet|26. apr 2009 o 23:00

Slovenské tenistky bojovali na francúzskej antuke v nadlhšom zápase nášho tímu v Pohári federácie do posledného fiftínu, ale nakoniec sa radovali Francúzky.

LIMOGES, BRATISLAVA. Slovenské tenistky nepostúpili do svetovej skupiny Pohára federácie, v baráži podľahli cez víkend v Limoges Francúzsku po dráme 2:3. Rozhodujúci bod vybojovala domáca dvojica Mauresmová - Dechyová v záverečnej štvorhre, hoci po prvom sete viedli Slovenky Hantuchová s Cibulkovou.

Po prvom dni bol stav 1:1 a remíza svietila na ukazovateli skóre aj po včerajších dvojhrách.

O dva body slovenského tímu sa zaslúžili Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková v stretnutiach s francúzskou jednotkou Alizé Cornetovou. Najlepšou hráčkou víkendu bola bývalá svetová jednotka Amélie Mauresmová - zaslúžila sa o 2,5 bodu svojho tímu.

Francúzsko zostane v 8-člennej svetovej skupine aj v roku 2010 a Slovensko bude opäť hrať v II. svetovej skupine

Dva vyrovnané zápasy

Na antuke v hale Palais des Sports Beaublanc v sobotu najprv domáca Cornetová podľahla Hantuchovej 7:6 (2), 3:6, 4:6.

Vzápätí líderka Sloveniek Dominika Cibulková - pribrzdená v príprave zranením ľavej časti slabín - prehrala s Amélie Mauresmovou - 6:4, 2:6, 3:6. Ona i rovesníčka Cornetová pritom na individuálnej turnajovej úrovni dosiahli proti týmto súperkám pozitívnu sériu 3:0.

„Videli sme dva vyrovnané zápasy plné emócií a zvratov. Je možné, že rozhodujúcim faktorom napokon boli práve skúsenosti Daniely i Amélie," povedal kapitán slovenského tímu Matej Lipták.

Využili skúsenosti

O jednotlivých dueloch 31-ročný slovenský kouč poznamenal: „Daniela bola na vážkach. V určitých momentoch hrala skvele, v iných robila chyby. Presvedčili sme sa, že Cornetová nezvláda náročné stavy a je psychicky labilná, čo sme aj očakávali. Ukázalo sa, že v Pohári federácie nemá až také skúsenosti. Daniela tie svoje zúročila, podarilo sa to však, žiaľ, aj Mauresmovej proti Dominike. Francúzka ma veľmi prekvapila kvalitou svojej hry. Nepredpokladal som, že predvedie taký výkon - najmä v druhom a treťom sete. Dobre začala čítať hru a Domča nevydržala predvádzať to, čo v úvodnej časti. Začala byť trošku pasívnejšia."

Cibulková utrpela okrúhlu desiatu fedcupovú prehru vrátane štvorhry. V dvojhrách sa štyri z jej piatich doterajších neúspechov udiali v trojsetových drámach: „Veľmi som chcela vyhrať a možno aj preto to dopadlo takto. Mrzí ma to."

Hantuchovej triumf číslo 25

Hantuchová ešte nikdy neprehrala fedcupový zápas u súpera, získala svoj jubilejný 25. úspech a už len jeden jej stačí na to, aby sa vyrovnala Karine Cílekovej-Habšudovej - v tomto smere najúspešnejšej Slovenke v histórii.

„Bol to výborný zápas - namáhavý, fyzicky veľmi náročný. Nechala som na dvorci všetko. Snažila som sa Alizé uštvať a som rada, že ku koncu som mala viac síl. Myslím si, že to prispelo k rozhodnutiu," povedala od štvrtka 26-ročná popradská rodáčka.

Bývalým koučom Gustava Kuertena Larrim Passom od minulého týždňa vedená Hantuchová až v šiestom súboji s Cornetovou prehrala otvárací set, paradoxne jej to však nezabránilo pretrhnúť šnúru troch nezdarov proti mladej Francúzke.

„Aj po strate prvého setu som vedela, že robím správne veci a obrat bol iba otázkou času. Takticky som to celé zvládla, ale kľúčovým prvkom bola moja neutíchajúca bojovnosť. Aj za nepriaznivých stavov či v napokon ešte v tesnom závere som si neprestávala veriť," povedala Hantuchová.

Bývalá päťka renkingu Hantuchová jednoznačne diktovala tempo. Predviedla 54 víťazných úderov a rovnaký počet nevynútených omylov (hostiteľka oveľa skromnejšie 19:28).

Slovenky viedli 2:1

Cibulková vyhrala v tretej dvojhre nad Cornetovou za 167 minút 6:2, 5:7, 6:4. Naše viedli 2:0. Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková dosiahla v Pohári federácie svoje 10. víťazstvo.

„Neviem, či ide o jedno z mojich životných víťazstiev, ale mám obrovskú radosť. Cením si, ako som to zvládla," povedala Cibulková. „Dávam sa dokopy. Pri skóre 5:4 v treťom sete som chytala tie svoje už povestné kŕče do nôh a chcela som to mať rýchlo za sebou. Vyšlo to," hodnotila slovenská jednotka. „Do 6:2, 3:0 som hrala naozaj výborne, bez chýb. Cornetovú som tlačila, nemohla som si nič vyčítať. Až som sama bola prekvapená tým, aká som suverénna a sebavedomá. Na každého však príde kríza. Začala som náhle kaziť, ona sa chytila, zrazu hrala lepšie. Dostala som ju do zápasu. Za stavu 1:4 v treťom sete som neprestávala bojovať o každú loptičku. Kapitán mi stále prízvukoval, že som lepšia a Francúzka už nevládze."

Mauresmová bola vo forme

O víťazovi súboja tenistiek Francúzska a Slovenska rozhodla až záverečná štvorhra. Po štyroch dvojhrách bol stav 2:2.

O vyrovnanie slovenského náskoku sa postarala Mauresmová, ktorá v súboji druhých hráčok oboch tímov zdolala Hantuchovú 7:5, 6:4.

Hantuchová bola Mauresmovej v prvom sete vyrovnanou súperkou. V druhom dejstve sa skúsená 29-ročná Francúzka dostala do hernej pohody chvíľami sa zdalo, že o tri roky mladšiu Slovenku zdolá na nulu.

Hantuchová získala prvý bod až za stavu 0:5. Potom sa však nadýchla k veľkému obratu. Znížila na 4:5, ale pri svojom podaní v poradí tretí mečbal neodvrátila.

Dechyová žiarila na sieti

Francúzsky kapitán Nicolas Escudé urobil v porovnaní s pôvodnou nomináciou vo štvorhre jednu zmenu a namiesto Mathilde Johanssonovej dal príležitosť Mauresmovej.

Slovenský kapitán Lipták vsadil na obe singlistky.

Cibulková s Hantuchovou mali raketový úvod, keď hneď v úvodnom geme prelomili podanie Mauresmovej. Deblová špecialistka si síce podržala servis, no Slovenky pretavili rýchly brejk v zisk prvého setu.

V druhom dejstve sa karta obrátila. Mauresmová s Dechyovou pritvrdili na podaní i na returne, dvakrát prelomili Hantuchovej servis a Slovenkám dovolili uhrať iba jediný gem.

Francúzky boli v laufe, najmä Dechyová sa postupne rozohrala k skvelému výkonu, keď excelovala hlavne na sieti. Tretie dejstvo malo atypický priebeh, keď všetky aktérky si po dva razy prehrali svoje podanie. Francúzky v deviatej hre získali Hantuchovej servis a zápas dotiahli do úspešného konca. Pri podaní Mauresmovej premenili vďaka esu hneď prvý mečbal.

Francúzsko - Slovensko 3:2

Cornetová - Hantuchová 7:6 (2), 3:6, 4:6

Mauresmová - Cibulková 4:6, 6:2, 6:3

Mauresmová - Hantuchová 7:5, 6:4

Cornetová - Cibulková 2:6, 7:5, 4:6

Dechyová, Mauresmová - Hantuchová, Cibulková 4:6, 6:1, 6:4

Ďalšie výsledky baráže: Nemecko - Čína 3:2, Argentína - Ukrajina 0:5, Španielsko - Srbsko 0:4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenky na elitnú skupinu nedosiahli