Sláva či zabudnutie: Neymar či Götze môžu rýchlo zhasnúť

Futbalista Norimbergu Niklas Stark (vľavo) a hráč Bayernu Mníchov Mario Götze bojujú o loptu v zápase bundesligy.
Futbalista Norimbergu Niklas Stark (vľavo) a hráč Bayernu Mníchov Mario Götze bojujú o loptu v zápase bundesligy. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. sep 2013 o 08:42

Neymar sa od Messiho veľa naučí a bude jedným z najlepších hráčov sveta, hovorí Cristiano Ronaldo.

BRATISLAVA. Španiel José Antonio Reyes, Portugalčan Ricardo Quaresma či Brazílčania Denilson a Robinho.

Tí všetci boli na začiatku kariéry považovaní za obrovské talenty svetového futbalu, po veľkých prestupoch však ich kariéra začala stagnovať.

Kandidáti na Zlatú loptu sa z nich nikdy nestali a postupne zapadli do priemeru.

Pred novou sezónou zmenilo klub aj kvarteto 21-ročných nesmierne talentovaných futbalistov.

Mario Götze (z Dortmundu do Bayernu za 37 miliónov eur)

Zázračný chlapec nemeckého futbalu ešte začiatkom roka v rozhovore pre ProFootball takto vysvetlil predĺženie zmluvy s Borussiou Dortmund.

„V mojom veku je kľúčové, aby som neurobil chybu. Ak by som prestúpil do väčšieho klubu, nemal by som záruku, že budem pravidelne hrávať. Ktovie, čo by sa potom s mojou kariérou stalo.“

Prešlo však pár mesiacov a Götze z Borussie odišiel. Sám priznáva, že ani nie tak do Bayernu ako skôr za trénerom Guardiolom.

Predsezónnu prípravu mu narušilo zranenie, keď však už vyliečený Götze nastúpil, výkonom neoslnil.

V klube, ktorý si pre túto sezónu stanovil ciele v podobe piatich trofejí, nik nemôže počítať s trpezlivosťou a časom na adaptáciu. Bayern potrebuje výsledky okamžite. Dôkazom bol aj súboj o európsky Superpohár, v ktorom Guardiola siahol po osvedčenej zostave z minulej sezóny.

Götzeho futbalový potenciál je obrovský, ani to však nemusí stačiť v azda najsilnejšom kádri súčasného futbalu. Zárukou nie je prezývka „nemecký Messi“ a ani vysoká prestupová suma.

Napokon, aj Kaká sa v madridskom Reale postupne „vypracoval“ na najdrahšieho náhradníka na svete. Pri obrovskej konkurencii v Bayerne si Götze možno spomenie na svoje slová z úvodu roka.

Neymar (z FC Santos do FC Barcelona za 57 miliónov eur)

V Brazílii ho už dávno stavajú na úroveň Messiho a Cristiana Ronalda, v Európe sa na jeho potenciál pozeralo skeptickejšie. V brazílskej lige žiaril, avšak na medzinárodnom fóre, napríklad na futbalovom turnaji na londýnskej olympiáde, sa aj kvôli útlej postave ťažšie vyrovnával s tesným bránením a s tvrdšou defenzívou.

Začiatkom leta však očaril výkonmi na Pohári konfederácií a futbaloví fajnšmekri sa už nevedeli dočkať jeho barcelonských výkonov po boku Lionela Messiho. „Je veľmi silný v súbojoch jeden na jedného a to je pre nás nesmierne dôležité,“ hovorí barcelonsky tvorca hry Xavi.

Kouč Gerardo Martino však v úvode sezóny prekvapil – európsky futbal naordinoval Neymarovi najprv po malých dávkach, s Messim sa na ihrisku zväčša míňali. „Neviem sa dočkať vidieť ho hrať s Messim. Musíme však zvoliť najlepší spôsob, ako ho kúsok po kúsku integrovať do tímu,“ hovoril Martino.

V posledných zápasoch však už nastúpili v základe obaja a hoci Neymar stále stráca pomerne dosť lôpt, zdá sa, že postupne si zvyká. V nedeľu vo Valencii predviedol viacero šikovných ťahov, Messimu nahral na gól.

Ani hviezdny Cristiano Ronaldo o Neymarovom úspechu nepochybuje, no upozorňuje, že brazílsky čarodejník bude potrebovať čas na adaptáciu. „Myslím, že nateraz sa bude stále hovoriť o Messim a Ronaldovi, pri Neymarovi musíme počkať. V Barcelone a najmä od Messiho sa však veľa naučí a postupne sa tiež zaradí medzi najlepších,“ povedal Ronaldo pre Europa Press.

Isco (z Malagy do Realu Madrid za 30 miliónov eur)

Do klubu prišiel v čase pretlaku ofenzívnych hviezd a pri avizovanom meganákupe Garetha Balea. Navyše, za éry prezidenta Florentina Péreza nedostávajú španielski hráči v ofenzíve Realu príliš veľa priestoru.

Z Madridu však odišla trojica Higuain, Kaká, Özil a klub dáva jasne najavo, že to so stávkou na Isca myslí vážne. Vo všetkých troch doterajších ligových zápasoch nastúpil v základnej zostave a odvďačil sa parádne - bol pri štyroch zo šiestich gólov Realu.

„Som šťastný, že som od trénera a spoluhráčov dostal v prvých kolách takú dôveru," hovorí autor troch gólov a jednej asistencie.

Tromfom talentovaného i pracovitého Isca môže byť aj jeho univerzálnosť. V každom z troch zápasov hral na inom poste a vždy patril medzi najlepších hráčov Realu.

V druhom kole dokonca nastúpil v defenzívnej stredovej dvojke po boku Luku Modriča. „Isco sa musel trochu obetovať, pretože je to ofenzívny hráč, no odohral výborný zápas," chválil ho po dueli v Granade kouč Ancelotti.

Zatiaľ to teda vyzerá na vydarený nákup a správny Iscov krok. Zdá sa, že v ofenzíve Bieleho baletu by prvýkrát od čias Raúla mohla opäť žiariť aj španielska hviezda.

Christian Eriksen (z Ajaxu do Tottenhamu za 13,5 milióna eur)

Podľa odborníkov je bývalý strednopoliar Ajaxu najkreatívnejším dánskym hráčom od čias legendárneho Michaela Laudrupa. Už niekoľko rokov figurovalo jeho meno na zozname vysnívaných posíl európskych veľkoklubov. Napokon ho prekvapivo lacno získal londýnsky Tottenham.

Tréner Ajaxu Frank de Boer je z jeho odchodu zdrvený: ,,Je to obrovská strata, bol pre nás nesmierne dôležitý. Je ideálny hráčom pre akéhokoľvek kouča,“ povedal De Boer pre De Telegraaph.

Eriksen pritom ešte nedávno dúfal, že ho uloví niektorý z top klubov. „Rád by som hral za klub ako Manchester City či Paríž St.Germain,“ povedal v apríli pre Daily Mail.

Dôvodom prijateľnej ceny a aj akejsi opatrnosti veľkých klubov v súvislosti s Eriksenom môže byť kolísavosť jeho výkonov pri prechode do vyššieho levelu. Vynikajúce výkony v holandskej Eredivise striedal s menej výraznými v Lige majstrov či v drese dánskej reprezentácie.

Edwin van der Sar však nepochybuje, že Eriksen sa v Anglicku presadí. „Má vysokú kvalitu. Je obojnohý, rýchly, výborné zahráva štandardné situácie. Pre Tottenham bude veľkou posilou,“ hovorí holandská brankárska legenda.

Tottenham tvorivého stredového hráča potrebuje. Eriksen však bude musieť aj v kvalitnejšej a fyzicky náročnejšej Premier League zopakovať výkony z Ajaxu, inak hrozí, že bude podobne ako o rok starší nemecký reprezentant Lewis Holtby (prestúpil do Tottenhamu v januári) pendlovať medzi základnou zostavou a lavičkou náhradníkov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Sláva či zabudnutie: Neymar či Götze môžu rýchlo zhasnúť