Škandál Volkswagenu môže mať negatívny vplyv aj na bundesligu

Automobilka Volkswagen dotuje napríklad tím VfL Wolfsburg. Ročne údajne sumou približne sto miliónov eur.
Automobilka Volkswagen dotuje napríklad tím VfL Wolfsburg. Ročne údajne sumou približne sto miliónov eur. (Autor: SITA/AP)
TASR|24. sep 2015 o 17:23

Do nemeckého futbalu ročne investuje stovky miliónov eur. Existuje predpoklad, že automobilka Volkswagen po prevalení škandálu bude výrazne škrtať sponzorské príspevky.

BERLÍN. Emisný škandál automobilového koncernu Volkswagen môže mať výrazne negatívny vplyv aj na nemeckú futbalovú bundesligu. Vo štvrtok pred následkami varovali finanční experti.

Automobilka investuje do nemeckého futbalu ročne stovky miliónov eur. Vlastní napríklad účastníka Ligy majstrov VfL Wolfsburg, ktorého údajne dotuje sumou približne sto miliónov eur ročne.

VW má istý podiel aj v klube úradujúceho majstra Bayernu Mníchov i v tíme nováčika z Ingolstadtu - prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Audi. Celkovo prispieva až dvanástim účastníkom prvej i druhej ligy.

Je tiež oficiálnym sponzorom Nemeckého pohára.

((vid))

Po vypuknutí škandálu existuje predpoklad, že sponzorské príspevky sa v koncerne budú výrazne škrtať. "Finančný tlak na šetrenie peňazí tu je," vraví expert na automobilky z privátnej banky Bankhaus Jürgen Pieper.

"Je iba prirodzené, že sa bude hľadieť aj na sponzorský sektor. Viem si predstaviť, že Volkswagen bude teraz v tomto smere omnoho opatrnejší," dodáva Pieper pre agentúru Reuters.

sm-0923-001f-vw_titulkagraf_r5048_res.jpg

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) minulý týždeň obvinila Volkswagen, že do viacerých áut s dieselovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka.

Automobilke za to hrozí v Spojených štátoch pokuta až osemnásť miliárd USD (16,14 miliardy eur) - je to viac ako jej vlaňajší prevádzkový zisk.

((video))

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Škandál Volkswagenu môže mať negatívny vplyv aj na bundesligu