Sezónu odštartovala výhra Rangers nad Tampou

Hrdinom duelu sa stal Brandon Dubinsky.
Hrdinom duelu sa stal Brandon Dubinsky. (Autor: čtk)
TASR|4. okt 2008 o 20:35

Kanadsko-americká NHL dnes rozbehla svoje 91. pokračovanie. V Prahe sa z víťazstva tešili hokejisti z New Yorku, ktorým víťazstvo zabezpečil Dubinsky.

PRAHA. Premiérový zápas novej sezóny zámorskej NHL vyšiel lepšie hokejistom New Yorku Rangers, ktorí zdolali v Prahe Tampu Bay Lightning 2:1.

Fotogalériu nájdete na hokej.sme.sk

V stretnutí chudobnom na fyzické strety i góly brankári oboch tímov svojich spoluhráčov viackrát bravúrne podržali. O presné zásahy Rangers sa postarali Markus Näslund a Brandon Dubinsky, za Tampu mieril presne Martin St. Louis.

Slovenskí hokejisti Andrej Meszároš a Vladimír Mihálik dostali miesto v otváracej formácii Tampy, v stretnutí sa bodovo nepresadili. Meszároš si pripísal na svoje konto jeden plusový bod a dvakrát sedel na trestnej lavici za menší trest.

Oba tímy sa stretnú v rámci repete úvodného súboja 91. Ročníka NHL v nedeľu o 18.00 znovu v O2 Aréne.

Úvod patril "bleskom"

Vo vlažnej atmosfére O2 Arény sa úvodná tretina niesla v znamení vlažného hokeja s malým počtom šancí na oboch stranách. O prvú vážnejšiu sa zaslúžil Michal Rozsíval, ale jeho chybu vo vlastnom obrannom pásme Steven Stamkos nepotrestal.

Výborný zákrok Lundqvista

Aktívnejšia bola Tampa, ale pokusy Prospala aj St. Louisa pozorný Lundqvist kryl. V druhej polovici tretiny dovtedy pasívni jazdci ukázali aj svoju útočnú tvár, ale v 14. minúte z dobrej pozícii neprekonal Smitha Dawes. Arťuchin následne v prečíslení riešil akciu egoistickou nepresnou strelou.

Zmenu v skóre nepriniesla dobrá šanca Lecavaliera v presilovke a rovnako ani o niekoľko sekúnd na to samostaný nájazd Druryho a tak sa gólu diváci v prvom dejstve nedočkali. Tú druhú načal obrovskou príležitosťou Näslund, ale proti prvému gólu bola zázračná rukavica Smitha.

V strede tretiny takmer rozjasal fanúšikov Tampy Mihálik, ale jeho zakončenie v oslabení po Lecavalierovom priťuknutí Lundqvist vyrazil. Hra sa prelievala, sekundy bežali, ale obecenstvo si gól nemohlo zakričať a tak sa miestami ozýval aj piskot. Ich želanie si vypočul až Markus Näslund.

Premiérový gól vsietil Näslund

V 36. minúte ešte jeho krásnu individuálnu akciu zastavila žrď, ale o dve minúty neskôr bol už Smith proti jeho strele z pravého kruhu bezmocný. Floridský tím vyrovnal krátko po prestávke, keď sa agilne pred svätyňu Rangers predral St. Louis a puk presne zdvihol ponad rameno švédskeho brankára.

Vyrovnávajúci gól St. Louisa

Hra sa nečakaným zásahom oživila, Näslund mal možnosť opäť posunúť misky váh na stranu Newyorčanov, ale nepochodil rovnako ako na druhej strane Stamkos, puk mal konečnú v Lundqvistovej lapačke. Absolútnu streleckú prevahu hostí v zápase podčiarkol vedúcim gólom až Dubinsky, skórujúci v početnej výhode 5 minút pred koncom. Tampa už sily na vyrovnanie nemala, na výsledku nič nezmenila ani presilovka Bolts v závere a tak úvod ročníka vyšiel lepšie hokejistom z Big Apple.

Tampa Bay Lightning - NY Rangers 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 46. St. Louis (Lecavalier) - 39. Näslund (Gomez), 55. Dubinsky (Girardi, Mara). Rozhodovali: Fraser, Shick - Cvik, Pare, vylúčenia: 7:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.000 divákov.

Tampa Bay: Smith - Meszároš, Mihálik, Carle, Niskala, O'Brien, Heward - St. Louis, Lecavalier, Prospal Vrbata, Stamkos, Malone - Hall, Gratton, Roberts Vrbata, Jokinen, Arťuchin

NY Rangers: Lundqvist - Redden, Rozsíval, Girardi, Kalinin, Staal, Mara - Gomez, Drury, Näslund - Žerdev, Dubinsky, Dawes Callahan, Korpikoski, Prucha - Orr, Betts, Voros

Povedali po zápase

Andrej Meszároš, obranca Tampy Bay: "Vyrovnali sme v poslednej tretine, ale celkovo nás položili oslabenia. Bol to ťažký zápas, nemôžem povedať, že bol dnes súper až natoľko lepší, ale koniec je taký, že sme prehrali. Aj my sme mali šance počas presiloviek, ale nevedeli sme ich zužitkovať."

Vladimír Mihálik, obranca Tampy Bay: "Bol som zo začiatku nervózny, ale postupne to opadlo. Pri víťaznom góle som sa snažil blokovať Dubinského, strela mu vyšla a pomedzi moje nohy si našla cestu do siete."

Tom Renney, tréner New Yorku Rangers: "Často sme v prvej polovici zápasu prihrávali puk tam, kam sme nechceli, neskôr sa nám tento problém podarilo eliminovať. Kto má puk, vie naložiť aj s celým zápasom. Veľmi som spokojný s formáciami na oslabenia aj presilovky, odviedli výbornú robotu. Je naozaj potešeniahodné, že konečne strieľame."

Barry Melrose, tréner Tampy Bay Lightning: "Hrať 14 minút v oslabení je hranie 14 minút vo vypätí síl a ťažkej práce. Takto sa nedá hrať, to sa musí zmeniť. Naši kľúčoví hráči musia v budúcnosti dostať puk bližšie k súperovej bránke, najmä v hre 5 na 5. Snažili sme sa, náš brankár bol na úrovni, aj s mladými obrancami som bol spokojný. Boli tam šance, ale keď ich nepremeníte, prehrávate."


Ďalší zápas nového ročníka sa hral v švédskom Štokholme. Z víťazstva sa aj zásluhou gólovej prihrávky Miroslava Šatana tešili "tučniaci".

Ottawa - Pittsburgh 3:4 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1)

Góly: 10. Donovan (McAmmond, Kuba), 33. Heatley (Spezza, Kuba), 38. Spezza (Volčenkov) - 1. Kennedy (J. Staal), 24. Malkin, 44. Scuderi (Crosby, ŠATAN), 65. Kennedy, strely na bránku: 35:30, 13 699 divákov

video: nhl.com

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sezónu odštartovala výhra Rangers nad Tampou