Šestnásť gólov Slovákov pri bundesligovej premiére

SITA|8. feb 2009 o 01:57

Slovenskí hádzanári Martin Farkašovský a Patrik Hruščák sa v sobotu po prvý raz predstavili v I. bundeslige.

ELSENFELD/ESSEN. Slovenskí hádzanári Martin Farkašovský a Patrik Hruščák sa v sobotu po prvý raz predstavili v I. bundeslige, keď v stretnutí 19. kola nastúpili ako nové posily klubu TUSEM Essen na palubovke TV Grosswallstadt.

Dojem z premiéry v jednej z najkvalitnejších svetových súťaží im mohla pokaziť vysoká prehra 23:41 (11:23). "Bolo to ťažké, ale spolu s Paťom sme to aj trochu očakávali. Predsa len bundesligové družstvá a konfrontácia s nimi je na inej kvalitatívnej úrovni ako príprava s druholigovými a treťoligovými tímami. Naše vystúpenie mohlo byť podstatne lepšie, ale na druhej strane aj horšie," uviedol pre agentúru SITA M. Farkašovský, ktorý v 4. min duelu otvoril gólový účet svojho tímu (znižoval na 1:3) a svojím siedmym presným zásahom v 60. min aj stanovil konečný výsledok.

Aj strelecký zápis z duelu svedčí o tom, že obaja Slováci boli najlepšími hráčmi Essenu, za ktorý hrali aj štyri reprezentanti Veľkej Británie. Dovedna nastrieľali 16 z celkovo 23 gólov TUSEM-u, pričom 19-ročný ľavák Hruščák skóroval pred návštevou 2500 divákov deväťkrát (z toho 2-krát z pok. hodu) a bol najlepším kanonierom celého stretnutia.

"Vysoké víťazstvo Grosswallstadtu je zaslúžené. Pre mňa nie je tento výsledok prekvapením, pretože sme sa tu predstavili s mužstvom, pre ktorého hráčov je bundesliga neznáma oblasť. Pre nás existuje len jediná cesta a to poctivá, odborná a vecná robota v pokoji. Dúfam, že potom sa v ďalších zápasoch predstavíme v lepšom svetle. Mojou úlohou bude zabrániť tomu, aby chalani mali sklonené hlavy," povedal po 18-gólovej prehre essenský tréner Krzystof Szargiej.

Počet slovenských hádzanárov, ktorí si zahrali prestížnu súťaž, sa tak po sobote rozrástol už na dvanásť. Pred Farkašovským s Hruščákom si I. bundesligu na vlastnej koži vyskúšali Marián Hirner, Peter Masica, Martin Valo, Maroš Kolpak, Michal Shejbal, Daniel Valo, Michal Baran, Miloš Putera, Peter Kukučka a Csaba Szücs.

Obaja košickí odchovanci posilnili klub TuSEM Essen na prelome rokov. Devätnásťročný Patrik Hruščák (nar. 20. 3. 1989), ktorý hráva na pravej spojke, patrí od uplynulého leta až do roku 2012 špičkovému nemeckému tímu Rhein-Neckar Löwen. Ten ho však najskôr poslal na hosťovanie do druholigového TV Emsdetten a sezónu napokon dokončí v TUSSEM-e. Dvadsaťštyriročný Martin Farkašovský (nar. 7. 5. 1984) sa do Essenu ako ľavá spojka dostal z maďarského prvoligového klubu DKSE-Airport Debrecín a zatiaľ sa dohodol na pôsobení do konca tohto súťažného ročníka.

Dvojica Slovákov patrí do širšieho kádra slovenskej reprezentácie, do nominácie trénera Zoltána Heistera na MS 2009 v Chorvátsku sa však nedostala.

Essen vyhlásil ešte minulý rok insolventnosť a postupne ho opustili viacerí hráči, medzi nimi aj slovenský reprezentačný gólman Michal Shejbal. Klub figurujúci po 19. kole len s tromi bodmi na poslednom 18. mieste tabuľky však chce dohrať najvyššiu súťaž a už buduje družstvo na účinkovanie v II. bundeslige.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Šestnásť gólov Slovákov pri bundesligovej premiére