Serene Williamsovej trestom pomohli

Serena Williamsová
Serena Williamsová (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. feb 2010 o 20:26

Serena Williamsová ukázala všetkým pochybovačom prečo je svetová jednotka.

Svetová jednotka Serena Williamsová nedohrala poslednú loptu vlani na US Open. Za nemiestnu kritiku jej zobrali ropzhodujúci fiftín. V semifinále prehrala.

MELBOURNE. Za slovný útok na japonskú čiarovú rozhodkyňu odňali vlani v New Yorku Serene Williamsovej rozhodujúcu loptičku. Musela podať ruku premožiteľke Kim Clijstersovej.

Organizátori US Open ju pokutovali sumou 10 000 dolárov a Grandslamový výbor Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) ďalšími 87 500 dolármi, čo je najvyšší peňažný trest v dejinách tenisu.

Američanka sa ospravedlnila, bránila, kritizovala výšku pokuty, v konečnom dôsledku však mohla byť rada a ticho. Výbor sa nad ňou zmiloval, lebo ju ušetril od zákazu štartu na dvoch grandslamových turnajoch, ktorý jej hrozil.

Serena sa poučila, na Australian Open sa pripravila skvele.

Federer sa usmieval

„Jedno zlyhanie, jedna chvíľa nerobia celú kariéru. Uvedomila som si, že predo mnou sú ešte ďalšie víťazstvá a nádherné chvíle, čo som všetkým dokázala," povedala päťnásobná víťazka melbournského turnaja.

Už pred rokom pasovali stávkové kancelárie mladého Škóta Andyho Murrayho za favorita Australian Open. Po dvoch víťazstvách nad Federerom v úvode lanskej sezóny sa cítil sebavedome a Federer sa takým predpovediam vysmial. Na pohľad možno silácky, ale vzhľadom na to, čo Švajčiar v tenise preskákal, správne. Murray podľahol Verdascovi.

Tentoraz zo Škóta nespravili favorita, ale dvojku a najväčšieho konkurenta maestra Federera. Mal byť spasiteľom, ktorý mal Británii priniesť grandslamový titul po 74 rokoch. Roger sa opäť pousmial, poľutoval Andyho a utrúsil voľačo o 150-tisícročnom čakaní.

„Neberte to vážne, prestrelil som, ale bol som blízko," korunoval svoj výrok o niekoľko minút. Zasa mal pravdu.

Celému svetu predviedol, kto je virtuózom dvorcov, kto sa nebúcha do srdca, nepestuje svaly na silovú hru, neničí telo, nedáva prehnané vyhlásenia a nestráca lesk v žiadnej sezóne.

Nedá sa predsa vyhrať všetky tituly každý rok. Dostať sa však do 23 grandslamových semifinále za sebou je rukolapný dôkaz o tom, že otec šesťmesačných dvojičiek si naozaj môže dovoliť aj silnejšie výroky, ktoré podporí výsledkami.

Odpustia Briti Andymu?

Murraya teraz čaká súd od domácich médií. Vyše 40 britských novinárov, ktorí sledovali každý jeho krok, slovo, komentovali každý úder a predbiehali sa v najhistorickejších vyhláseniach, si naňho určite počká v Európe, v Paríži a najmä doma vo Wimbledone.

Ktovie, či mu odpustia ďalšie zaváhanie. Prvé spravil vo finále US Open 2008, keď bol mladý, druhé vyvolalo otázniky nad psychickým zvládnutím Federerovej dominancie.

„S každou prehrou je finálový úspech ťažší," povedal Švajčiar aj zo svojich skúseností.

Zlý nápad

Skupina najsilnejších hráčov navrhuje zriadiť Svetový pohár krajín namiesto Davisovho pohára.

MELBOURNE. „Krátkozraké, hlúpe, recept na bankrot," povedal pre SME v Melbourne prezident svetovej tenisovej federácie Francesco Ricci Bitti, skúsený taliansky obchodník. Turnaj by sa mal hrať podľa vzoru futbalových MS s 32 krajinami.

„Každý druhý rok je málo. Stačí, aby z prvej päťky neprišli dvaja tenisti, a zbankrotujú. Jeden deň takejto hviezdy na špičkovom podujatí by stál 250 000 dolárov, celé náklady sú astronomické a záruky žiadne. Davis Cup funguje 110 rokov a je základným zdrojom príjmov mnohých národných federácií. Máme skúsenosti, že nie všetci najlepší hráči prídu, ale pohár vynesie každý rok nových hrdinov. V roku 2005 to boli napríklad Ľjubičič a Hrbatý. Diskutujme s hráčmi a agentúrami o zlepšeniach, ale súťaž prosperuje. Šampionát by bol poloexhibíciou, hlúpym krokom. Veď koľko hlavybôľu nám spôsobujú len olympijské hry. A to je veľká súťaž, " hovoril Ricci Bitti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serene Williamsovej trestom pomohli