Schmiedlovej vyšla premiéra na grandslame skvele

(Autor: TASR)
TASR|29. máj 2013 o 13:20

Slovenská tenistka zaskočila na Roland Garros favorizovanú Belgičanku Yaninu Wickmayerovú.

PARÍŽ. Anna Karolína Schmiedlová si pri grandslamovom debute v seniorskej hlavnej súťaži postarala o prekvapenie. V pozícii kvalifikantky vyradila v 1. kole Roland Garros favorizovanú Belgičanku Yaninu Wickmayerovú v troch setoch 7:6 (5), 2:6 a 6:2.

Zverenka trénera Milana Martinca si na parížskej antuke pripísala na konto štvrtý víťazný zápas za sebou. V 2. kole ju čaká Američanka Jamie Hamptonová, ktorá zdolala Češku Luciu Šafařovú.

Odchovankyňa košického tenisu má vo francúzskej metropole už istú prémiu 35.000 eur a 165 bodov do svetového rebríčka WTA.

Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu s Wickmayerovou, keď v treťom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:1. Belgičanka v ďalších minútach otočila na 5:4 a v dvanástom geme mala pri podaní Schmiedlovej dva setbaly. Slovenka ich však odvrátila a vynútila si tajbrejk, v ktorom mala navrch, keď po dvoch minibrejkoch si vybudovala rozhodujúci náskok 4:0.

V druhom dejstve Wickmayerová pridala na agresivite, obmedzila počet nevynútených chýb a dovolila uhrať Schmiedlovej iba dva gemy. V rozhodujúcom sete však Slovenka prevzala iniciatívu a po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0. Wickmayerová ešte znížila na 2:4, no Schmiedlová už dotiahla skvele rozohratý zápas do úspešného konca, keď za stavu 5:2 premenila v poradí piaty mečbal.

Trošku sa zľakla výhry

"Nemôžem tomu uveriť a chvíľu potrvá, kým si uvedomím, čo som dosiahla. Wickmayerová má nútila veľa behať, no bojovala som a bola som odolná v dlhých výmenách. V tajbrejku mi pomohla niekoľkými nevynútenými chybami. V druhom sete bola lepšia, no v treťom dejstve som zobrala opraty zápasu do svojich rúk a som veľmi šťastná, že som to dotiahla do úspešného konca. S Yaninou som v minulosti už trénovala a vedela som, že jej slabinou je pohyb. Možno som jej mala dávať viac bekhendov po lajne, no na tieto údery som si až tak neverila a radšej som hrala krosy. V dôležitých momentoch ma podržalo podanie," povedala v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Schmiedlová, ktorá sa už teší na zápas s Hamptonovou.

"Nepoznám ju, no tréner Milan Martinec ju videl hrať a určite mi dá rady. Je to kvalitná tenistka, hrá takým chlapčenským štýlom. Na antuke by nemusela byť taká nebezpečná ako na harde, takže určite mám šancu. Už postup do 2. kola je pre mňa veľkým úspechom, no pokúsim sa dostať ešte ďalej."

"Som veľmi rád, že to ´Kája´ takto zvládla. Wickmayerová zle hrala koncovky gemov aj setov, po prvom dejstve dostala výstrahu, keď rozsekala fľašky a skoro trafila zberača. Poznám ju a bolo vidno, že nie je v pohode. Prejavilo sa to pri dôležitých stavoch," povedal pre agentúru SITA Schmiedlovej tréner v NTC Milan Martinec.

"Pre Kajku sú to všetko nové veci, štyri dni od konca kvalifikácie tu nemala zápas, včera si vinou dažďa akurát približne pol hodiny zatrénovala. Na takéto veci si len zvyká, ale napriek tomu aj dnes zahrala dobre. V druhom sete mala trochu výpadok a krízu, keď dávala kratšie údery a nechala sa tlačiť. Aj v závere zápasu som registroval jej stiesnenosť: využila až piaty mečbal. Trošku sa zľakla víťazstva, napokon to však vyšlo. Vedeli sme, že Wickmayerová si utvára tlak, ale aj robí chyby. Záležalo na tom, či sa Káji podarí zachovať si dĺžku úderov a vybehať ťažké lopty."

Ženy - dvojhra - 1. kolo:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Yanina Wickmayerová (Bel.) 7:5 (5), 2:6, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Schmiedlovej vyšla premiéra na grandslame skvele