Šarapovová prehrala, príde aj o post svetovej jednotky

SITA|14. mar 2007 o 09:21

INDIAN WELLS 14. marca (SITA, AFP) - Trinásť dvojchýb v osemfinálovom dueli proti krajanke Vere Zvonarevovej stálo Rusku Mariu Šarapovovú nielen možnosť obhájiť na turnaji Pacific Life Open v kalifornskom ...

INDIAN WELLS 14. marca (SITA, AFP) - Trinásť dvojchýb v osemfinálovom dueli proti krajanke Vere Zvonarevovej stálo Rusku Mariu Šarapovovú nielen možnosť obhájiť na turnaji Pacific Life Open v kalifornskom Indian Wells minuloročný titul, ale aj pozíciu svetovej jednotky. Čoskoro dvadsaťročná tenistka potrebovala na udržanie postu líderky poradia vo WTA Tour postúpiť minimálne do semifinále, a keďže sa jej to nepodarilo, od pondelka bude na čele ženského rebríčka Belgičanka Justine Heninová.

Šarapovová podľahla Zvonarevovej 6:4, 5:7, 1:6, avšak za stavu 6:4, 5:4 vo svoj prospech podávala na víťazstvo v celom zápase. V geme ale získala iba jednu loptičku a vo vývoji duelu nastal úplný obrat. Dvadsaťdvaročná Zvonarevová vyhrala štyri gemy za sebou a druhý set, potom aj prvú hru v treťom dejstve. Wimbledonská víťazka z roku 2004 síce rebrejkom vyrovnala na 1:1, ale po dvoch dvojchybách opäť stratila podanie. Dobre rozbehnutú Zvonarevovú už potom nič nezastavilo a dosiahla tretie víťazstvo (zo siedmich zápasov) nad Šarapovovou v kariére.

"Nemala som problémy iba s podaním, dnes mi nešlo podľa predstáv viacero vecí. Najmä v treťom sete... Bolo to ako s kotúľajúcou sa snehovou guľou, na ktorú sa postupne nabaľuje viac a viac snehu," vysvetľovala držiteľka 15 singlových titulov na okruhu WTA Tour. "Prehra ma vždy zarmúti, ale nemienim sa na nič vyhovárať. Nebolo by to férové a ani správne." Na otázku, čo hovorí na skutočnosť, že príde o post svetovej jednotky, len stroho odvetila: "Pre mňa to veľa neznamená."

Šarapovová urobila pred 3000 divákmi v zápase trvajúcom 2:12 h okrem 13 dvojchýb až 47 nevynútených chýb. Na rozdiel od predchádzajúcich duelov atraktívnu blondínku tentoraz nepovzbudzovala skupinka mladých dobre vyzerajúcich mužov, ktorí mali na hrudiach namaľované Šarapovovej meno. "Keď boli v hľadisku, víťazila som. Teraz chýbali a možno práve preto som prehrala. Nabudúce si ich možno prenajmem. Môže mi niekto poskytnúť pôžičku?" žartovala ruská tenistka.

Zvonarevová sa do štvrťfinále v Indian Wells prebojovala druhý raz v kariére. Ruska, ktorá mala v minulosti na dvorci problémy so zvládaním svojich emócií, išla tentoraz pokojne za svojím cieľom. Počas zápasu sa viackrát radila so svojím trénerom. "Nezaujíma ma, čo robí súperka a ako ovláda svoje nervy," komentovala Šarapovová. Dodala však, že Zvonarevovú nesmie nik podceňovať.

Turnaj Pacific Life Open je po utorku bez oboch najväčších hviezd. Pred Šarapovovou sa totiž s turnajom nečakane rozlúčil Švajčiar Roger Federer, ktorý podľahol v 2. kole dopingovému hriešnikovi Guillermovi Caňasovi z Argentíny.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Šarapovová prehrala, príde aj o post svetovej jednotky