Naposledy spáchal v boji o titul seppuku. Teraz je miernym favoritom

Jan Nepomňaščij.

Naposledy spáchal v boji o titul seppuku. Teraz je miernym favoritom

Jan Nepomňaščij. (Autor: TASR/AP)
Jan Nepomňaščij.
Jan Nepomňaščij. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. apr 2023 o 16:40

Medzi šachistami bude nový majster sveta.

Prvýkrát po takmer polstoročí sa rozhodol aktuálny majster sveta v šachu, že nebude svoj titul obhajovať. Magnus Carlsen je stále svetovou jednotkou v rebríčku a najsilnejších hráčom, no o titul budú súperiť ruský veľmajster Jan Nepomňaščij a Číňan Liren Ding.

"V mojich očiach je miernym favoritom Nepomňaščij. Pretože má skúsenosť zo zápasu o majstra sveta, aj keď to bola preňho veľmi nepríjemná skúsenosť, ale bude to veľmi vyrovnaný súboj," vraví slovenský veľmajster IGOR ŠTOHL.

O pár dní sa začne súboj o titul majstra sveta, hoci to bude bez obhajcu Magnusa Carlsena. Tešíte sa?

Je to trochu zvláštne, že sa Carlsen vzdal práva na obhajobu. Niektorí, to nevnímajú ako zápas o titul majstra sveta, ak tam obhajca chýba. Na druhej strane je to zápas medzi druhým a tretím mužom svetového rebríčka.

Ale vzhľadom na pravidlá to je zápas o titul. Carlsen neodchádza od šachu. Naďalej chce hrať, ale titulový duel ho v tomto formáte neláka. 

Vo veľkom šachu podobná situácia nebola od čias Bobbyho Fischera, čo je 48 rokov. Stratil motiváciu?

Odohral päť zápasov a znovu mal hrať s Janom Nepomňaščim, ktorého v roku 2021 zdolal. Už vtedy sa vyjadril, že tie zápasy sú možno prežitkom.

Za výzvu by považoval, ak by bol jeho vyzývateľom Alireza Firouzja, čo je hráč o generáciu mladší. Je to ešte tínedžer. S ním by Magnus hral, ale inak vraj ťažko bude hľadať motiváciu. Najskôr tento motív len naznačil, ako možnosť.

Ale keď vyhral Turnaj kandidátov Nepomňaščij, Magnus potvrdil, že titul nebude obhajovať. Trošku to záviselo od výsledku Tunaja kandidátov. 

Pravidlá súboja o titul majstra sveta v šachu

  • Súboj o titul sa hrá na 14 partií v klasickom šachu. Titul získa hráč, ktorý ako prvý získa 7,5 bodu
  • Prvá partia sa hrá v nedeľu 9. apríla
  • Ak po 14 partiách nebude rozhodnuté, nasledovať budú štyri partie v rapid šachu (25 min + 10 s za ťah). Ak nebude rozhodnuté, nasledujú dve partie v blitzi (5 min + 3 s za ťah), prípadne ďalšie dve partie v blitzi. Ak ani potom nebude známy víťaz, bude sa hrať po jednej partii s časovou kontrolou tri minúty a dve sekundy za každý ťah až do rozhodnutia
  • Vo vzájomnej bilancii v klasickom šachu vedie Rus 3:2. V rapide a blitzi má Nepomňaščij s Dingom bilanciu 8:3
  • Nepomňaščij je druhým hráčom rebríčka FIDE, jeho čínsky súper v boji o titul majstra sveta figuruje na 3. priečke
  • Majstra sveta spoznáme najneskôr 30. apríla

Magnus Carlsen je najsilnejším šachistom sveta. Nový majster síce získa titul, ale najsilnejším šachistom nebude?  

Jednoznačne. Elo body (body v rebríčku Medzinárodnej šachovej federácie – pozn.) nepustia. Magnus stále podáva presvedčivé výkony.

Každý jeho horší výsledok a každá prehra sú menšou senzáciou. Udržuje si rating na konštantnej úrovni 2850 plus. Takého hráča sme nemali.

Boli hráči, ktorí vystúpali nad 2800 bodov, ale postupne spadli. Ding, Caruana, Vachier-Lagrave, So, Aronian, Kramnik. Bolo ich vyše desať. Teraz je nad hranicou len Carlsen. 

O titul budú od nedele bojovať ruský hráč Jan Nepomňaščij a Číňan Ding Liren. Kto je favoritom a prečo? 

Na to ťažko odpovedať. Skóre medzi nimi je vyrovnané. V mojich očiach je miernym favoritom Nepomňaščij. Pretože má skúsenosť zo zápasu o majstra sveta, aj keď to bola preňho veľmi nepríjemná skúsenosť, keďže prehral s Magnusom o štyri body.

Ale skúsenosti sú na nezaplatenie. Okrem toho oba posledné Turnaje kandidátov vyhral a Ding v oboch skončil za ním. Je miernym favoritom, ale podľa všetkého to bude veľmi vyrovnaný súboj.

Pred rokom a pol ste výkon Nepomňaščeho komentovali, že spáchal rituálnu samovraždu seppuku. Stáva sa mu, že sa pod tlakom sa zlomí?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Naposledy spáchal v boji o titul seppuku. Teraz je miernym favoritom