Rybníček: STV nebude prvýkrát v histórii vysielať prenosy z ME vo futbale

TASR|5. jún 2004 o 13:20

Bratislava 5. júna (TASR) - Slovenská televízia (STV) nebude prvýkrát vo svojej histórii vysielať prenosy z Majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa ...

Bratislava 5. júna (TASR) - Slovenská televízia (STV) nebude prvýkrát vo svojej histórii vysielať prenosy z Majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa začínajú 12. júna v Portugalsku. Jej definitívne rozhodnutie potvrdil dnes generálny riaditeľ STV Richard Rybníček. "Nemáme 22 miliónov Sk," vysvetlil v relácii Bez rešpektu v Rádiu Expres hlavný dôvod konečného verdiktu.

STV podľa jeho slov nemieni pristúpiť na podmienky držiteľa vysielacích práv - Európskej televíznej únie (EBU). Jej požiadavkou je nielen vysielanie futbalových zápasov, ale aj ďalších magazínov. Rybníček spomenul, že EBU by dokonca na základe zmluvy mohla diktovať, aké reklamy STV môže alebo nemôže vysielať.

Iné stanovisko by verejnoprávna televízia zaujala, keby na európskom futbalovom šampionáte hrala aj slovenská reprezentácia, aj keď by na to doplatili iné programy. "Nemyslím si, že by bol futbal verejnou službou a dovolím si tvrdiť, že ani olympijské hry, za ktoré sme zaplatili 83 miliónov korún," konštatoval.

Prvoradým kritériom každej verejnej inštitúcie je, aby neplytvala peniazmi, nezadlžovala ustanovizeň a hospodárila minimálne s vyrovnaným rozpočtom, zdôraznil riaditeľ STV.

Potvrdil tiež, že od septembra nastanú v programe televízie viaceré zmeny. Ak sa do konca júna nezvýši sledovanosť programov ako sú Zmenáreň, Extra či MM Show, STV ukončí ich vysielanie. "Treba si uvedomiť, že všetky tieto programy sú dosť drahé. My si nemôžeme dovoliť vysielať drahé programy, ktoré nikto nepozerá," objasnil motívy ich konania.

STV sa usilovne pripravuje na jesenné zavedenie peoplemetrov, ktoré presne ukážu, čo chcú ľudia pozerať. Plánované zmeny súvisia s ich uvedením do praxe. Rybníček uviedol, že spravodajského úseku by sa zmeny dotknúť nemali, pretože jeho úroveň sa zvyšuje.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rybníček: STV nebude prvýkrát v histórii vysielať prenosy z ME vo futbale