Rozhodkyne to v Anglicku nemajú ľahké, komentátori majú poznámky

SITA|24. jan 2011 o 16:05

V Anglicku pôsobí 853 futbalových rozhodkýň, napriek tomu si na ne ešte všetci nezvykli. Rio Ferdinand so ženami rozhodujúcimi zápas problém nemá, zato televízni komentátori áno.

LONDÝN. V prostredí anglického futbalu sa opäť črtá škandál so sexuálnym podtónom, tentoraz nie je jeho hlavným aktérom niektorí z hráčov, ale dvojica televíznych komentátorov.

Andy Gray a Richard Keys si mimo éteru vymenili poznámky na adresu dvoch rozhodkýň a riaditeľky West Ham United Karren Bradyovej, ich slová zaznamenali ruchové mikrofóny a okamžite sa rozpútala diskusia, či sú "mačistické" výroky tolerovateľné alebo nie.

Hlavným terčom ich posmeškov bola asistentka rozhodcu Sian Masseyová. Keys s Grayom nevedeli pochopiť, prečo pred prvým gólom Liverpoolu neodmávala ofsajd. Ten bol na prvý pohľad evidentný, ale opakovaný záber ukázal, že sa Masseyová rozhodla správne.

V takmer minútovej sekvencii z ich rozhovoru navyše kritizujú výkonnú riaditeľku West Hamu United Karren Bradyovú, ktorá v sobotňajších tlačených médiách písala o tom, ako futbaloví novinári diskriminujú ženy vo futbale. "Čítal si, ako sa tá okúzľujúca Karren Bradyová sťažovala na sexizmus? Áno, preukáž mi láskavosť, miláčik," komentoval Keys.

Terčom posmechu komentátorov neunikla ani bývalá rozhodkyňa z anglickej Premiership Wendy Tomsová.

Vedenie televíznej stanice Sky sa svojich zamestnancov, ktorí sú 20 rokov uznávanými futbalovými komentátormi na ostrovoch, ospravedlnila a potrestala ich. Za trest nemôžu komentovať pondelkový ligový zápas Boltonu s Chelsea.

V anglických ligových súťažiach pôsobí celkovo 853 rozhodkýň, národná futbalová federácia podporuje angažovanie sa žien v najpopulárnejšom športe na svete, považuje ich totiž za jeho propagátorky.

Tejto myšlienke sa nebráni ani kapitán anglickej reprezentácie Rio Ferdinand: "Čo je zlé na žene rozhodujúcej futbalové stretnutia? Ja s tým nemám žiaden problém," napísal Ferdinand na svojej profilovej stránke v rámci komunitného portálu Twitter.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Rozhodkyne to v Anglicku nemajú ľahké, komentátori majú poznámky