Púť v európskej súťaži číslo dva začali Good Angels víťazstvom

(Autor: Róbert Berenhaut)
Sportnet|28. okt 2016 o 00:00

Maďarský Miskolc definitívne zlomili až v závere.

Na európsku scénu vstúpili v stredu basketbalistky Good Angels Košice. Deväť rokov v rade bojovali viac či menej úspešne v prestížnej Eurolige, v novej sezóne ju vymenili za európsku súťaž číslo dva Eurocup FIBA.

V prvom zápase porazili v susedskom derby maďarský Aluinvest Miskolc a hoci konečný rozdiel v skóre bol pätnásť bodov, „anjelky" sa poriadne natrápili a svoje súperky definitívne zlomili až v samom závere.

„Veľmi sa tešíme, že to začína a chceme vyhrať a prezentovať sa dravou, rýchlou a oku lahodiacou hrou. Predpokladám, že oni predvedú klasickú maďarskú divočinu bez systému. Dá sa povedať, že tam si každá hráčka robí, čo chce," predpovedala pred zápasom česká legionárka v košickom drese Romana Stehlíková.

Napokon to celkom tak nebolo a skôr sa potvrdilo varovanie hlavného trénera Petra Jankoviča, ktorý síce pripustil, že jeho tím všetci favorizujú vzhľadom na kvalitu kádra a domáce prostredie, ale upozornil aj na to, že to určite nebude jednoduché.

„Minulý rok skončil Miskolc v najlepšej osmičke FIBA Cupu. Majú kvalitného trénera, takže určite to bude náročné," naznačil Jankovič.

Priebeh zápasu jeho slová potvrdil. Maďarky boli tri štvrtiny Košičankám vyrovnaným súperom a nedovolili im získať rozhodujúci náskok, dokonca boli viackrát vo vedení, ešte aj trinásť minút pred koncom zápasu.

„Na začiatku sme boli akoby nervózne, niektoré veci nám nevychádzali, ale dôležité bolo, že sme bojovali aj vtedy, keď sa na nás začali doťahovať," hodnotila po zápase najlepšia strelkyňa Košičaniek Anna Jurčenková.

(Autor: Róbert Berenhaut)

"Anjelky" napokon zápas definitívne zlomili až v poslednej štvrtine. Päť minút pred koncom viedli prvý raz dvojciferným rozdielom, ktorý sa ešte stenčil. Ale v posledných troch minútach sa k nemu opäť dostali a napokon ho navýšili na konečných pätnásť bodov.

„Určite nám pomohli aj skúsenosti z ťažkých euroligových zápasov v predchádzajúcich rokoch. Dokázali sme rýchlymi košmi trestať ich chyby, a to napokon rozhodlo aj o konečnom skóre. A druhým faktorom bolo určite to, že mali v rotácii menej hráčok ako my a vedeli sme, že tie to neutiahnu celý zápas, čo sa napokon aj potvrdilo," povedala o rozhodujúcich minútach v závere Jurčenková.

Prvé víťazstvo v európskej súťaži je dôležité aj podľa Barbory Bálintovej.

„Bol to prvý zápas vo FIBA Cupe a už len tým bol pre nás ťažký. Je dôležité, že sme vyhrali a napokon to natiahli aj na taký bodový rozdiel, lebo v konečnom účtovaní môže rozhodovať každý jeden bod. Verím, že prinesieme aj nejaké víťazstvá z paluboviek súperiek, aby sme mali istý postup a čo najlepšiu východiskovú pozíciu po skončení základnej časti. Chceme ísť čo najďalej, hoci nemáme jednoduchú skupinu," myslí si Bálintová.

Košičanky majú v základnej D skupine okrem maďarského Miskolca aj dva tímy z juhu Európy - grécky Olympiacos a turecký Yakin Dogu Universitesi.

Práve na palubovkách týchto súperov odohrajú ďalšie dva zápasy. Tréner Jankovič si uvedomuje, že v tejto konkurencii určite nebude jednoduché naplniť ciele, z ktorých prvým je postup zo skupiny.

„Každý zápas je pre nás motiváciou. Vôbec neriešime to, či je to Euroliga alebo Európsky pohár. Sme radi, že môžeme túto súťaž hrať a priniesť divákom do Košíc zaujímavý ženský basketbal. Vo FIBA Cupe sú tímy, ktoré hrajú veľmi kvalitný basketbal. Aj v našej veľmi náročnej skupine. Ideme teraz na horúcu tureckú a potom grécku pôdu a bolo by pre nás veľmi dobre, keby sme aspoň jeden z týchto zápasov zvládli a priniesli si domov nejaké víťazstvo. Určite to nebude prechádzka ružovou záhradou. Budeme musieť tvrdo makať," hovorí Jankovič.

Fakty zo zápasu

EUROCUP FIBA – SKUPINA D – 1. KOLO:

Good Angels Košice – Aluinvent DVTK Miskolc 82:67 (41:34), najviac bodov: Jurčenková 17, Oblak 16, Bálintová 14 - Rasheed 26, Jovanovič 17, Szecsi 15, trojky: 5/12 – 5/16, trestné hody: 15/21 – 20/26, štvrtiny: 18:17, 23:17, 18:20, 23:13.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Púť v európskej súťaži číslo dva začali Good Angels víťazstvom