Bola nezdolateľná, vravela súperka. Z bojazlivého dievčaťa je svetová šampiónka

Belgická cyklistka Lotte Kopecká sa v Glasgowe stala majsterkou sveta.
Belgická cyklistka Lotte Kopecká sa v Glasgowe stala majsterkou sveta. (Autor: TASR/ PA via AP)
Miroslav Kováčik|15. aug 2023 o 08:00

Lotte Kopecká získala v Glasgowe až štyri cenné kovy.

BRATISLAVA. "Prišli sme sem s jediným cieľom, aby sme mohli predniesť prejav v tomto krásnom drese," hovorila Lotte Kopecká so šampanským v ruke. 

Počas unikátnych majstrovstiev sveta v cyklistike, ktorých sa zúčastnilo takmer 8000 športovcov, bola práve 27-ročná Belgičanka hviezdou číslo jeden.

V dráhovej cyklistike získala zlaté medaily v eliminačných i bodovacích pretekoch, bronz pridala v omniu a svoje skvelé predstavenie korunovala ziskom dúhového dresu v cestných pretekoch.

Cyklistická veľmoc na to čakala polstoročie. V pretekoch žien s hromadným štartom bola naposledy belgická vlajka najvyššie v roku 1973 po triumfe dnes už zosnulej Nicolle Van Den Broeckovej.

"V Belgicku je mužská cyklistika na mape už dlho. Vďaka vám a mnohým ďalším je teraz na mape aj tá ženská," smerovala Kopecká slová svojim kolegyniam z národného tímu po nedeľnom triumfe.

Druhá na Tour de France

Do Glasgowa prišla s výbornou formou, na Tour de France obsadila senzačné druhé miesto. Prečo senzačné? Kopecká nie je žiadna vychýrená vrchárka. 

Je silná v šprintoch a patrí k favoritkám počas jarných klasík. Možno povedať, že tak trochu pripomína Petra Sagana z čias, keď nosil dúhový dres.

Na Tour si v prvej etape vybojovala žltý dres, následne ho nosila šesť dní a čo bolo prekvapivé, v kontakte s najlepšími zvládla aj stúpanie na Tourmalet.

"Nemala som od toho žiadne očakávania. Keď som však vo vysielačke počula, že som stále na pódiu, dala som zo seba všetko.

Bolo to šialené, nerozumiem tomu. Moje srdce stále patrí klasikám, a tak to nejaký čas zostane," povedala Kopecká pre televíziu Sporza s tým, že sa neplánuje sústrediť na dlhé stúpania. 

Na Tour ju zdolala len tímová kolegyňa Demi Volleringová. Paradoxne, práve táto Holanďanka mala Kopeckú vyzvať v boji o titul majsterky sveta.

VIDEO: Zostrih z pretekov žien na MS v cyklistike 2023

Dodáva odvahu pokračovať

Trať v Glasgowe však svedčala oveľa viac Kopeckej. Bolo na nej vidno, že je maximálne pripravená a sústredená. Kým na ostatných súperkách bolo badať čoraz väčšiu únavu, ona mala kamennú tvár.

Ako posledná jej z belgického tímu pomáhala Justine Ghekierová. Keď si všimla, že s ňou zostala už len ona, snažila sa čo najdlhšie udržať v skupine.

"Párkrát som sa tam ešte vrátila. Niekoľkokrát som skoro zomrela. Bola som na hranici svojich možností. Keď som sa potom dozvedala, že Lotte je majsterka sveta, naskočila mi husia koža," povedala belgická cyklistika. 

"Všetky sme sa snažili nejako prispieť, ale nakoniec to musela urobiť sama. Lotte ukazuje, že všetko je možné. Jej príbeh nám dodáva odvahu pokračovať," dodala ďalšia členka tímu Marthe Truyenová.

Kopecká predviedla rozhodujúci útok v krátkom stúpaní a do cieľa prišla osamotene s rukami nad hlavou. Do šprintu si síce verila, no cítila sa natoľko dobre, že nechcela, aby sa o titule rozhodlo v posledných metroch.

"Vyhrať na MS je niečo, o čom som snívala. Bol to môj cieľ v tejto sezóne. Viem, aké sú to pocity stať sa majsterkou sveta na dráhe, no toto je iný level. 

Je to týždeň, na ktorý určite nikdy nezabudnem. Myslím si, že som si zamilovala Glasgow," povedala Kopecká v rozhovore pre Eurosport.

So smútkom bojovala po svojom

Hoci ide o životnú sezónu belgickej cyklistky, rok 2023 nie je pre ňu iba radostný. Pred piatimi mesiacmi totiž prišla o blízkeho človeka, ktorý ju inšpiroval v tom stať sa profesionálnou cyklistkou. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bola nezdolateľná, vravela súperka. Z bojazlivého dievčaťa je svetová šampiónka