Prečo je v zámorí jeseň stále bez hokeja

Sportnet|19. nov 2004 o 00:00

Kapitán hokejovej reprezentácie a trojnásobný najlepší hokejista Slovenska Miroslav Šatan zastupoval hráčov Buffala Sabres na poslednom oficiálnom rokovaní s predstaviteľmi majiteľov klubov v Toronte. Šatan ...

Kapitán hokejovej reprezentácie a trojnásobný najlepší hokejista Slovenska Miroslav Šatan zastupoval hráčov Buffala Sabres na poslednom oficiálnom rokovaní s predstaviteľmi majiteľov klubov v Toronte. Šatan stále čaká na začiatok NHL v Buffale, odkiaľ napísal o zákopovej vojne pre SME.Minulý týždeň sa v Toronte uskutočnilo stretnutie NHLPA (Asociácia hráčov NHL). Jej šéf Bob Goodenow sa podľa predpovedí médií mal ocitnúť pod paľbou nepríjemných otázok od svojich viac ako 700 zamestnávateľov. Na stretnutí sa zúčastnila asi desatina členskej základne. Všetci, čo majú hokej radi, napäto čakali. Patová situácia, ktorá nastala 15. septembra po vypršaní kolektívnej zmluvy medzi majiteľmi (NHL) a hráčmi (NHLPA) sa nepáči nikomu.

Platový strop je jablkom sváru

Komisár Gary Bettman, zastupujúci tridsiatich majiteľov, sa usiluje o radikálnu zmenu doteraz fungujúceho a zabehaného trhového systému. To znamená, že cenu, ktorú klub platí za služby hráča, určuje voľný trh - aj podľa hráčov s podobnou kvalitou. Namiesto toho by rád zaviedol takzvaný "salary cup" - platový strop rovnaký pre každý klub.

Podľa Bettmanovho návrhu by hranica, ktorú by ani jeden manažér nemohol prekročiť, mala byť 31 miliónov dolárov. Pri súčasných rozpočtoch niektorých klubov, kde dávajú na výplatné pásky dvojnásobok tejto sumy, je ľahké pochopiť, prečo sú kanadskí a americkí fanúšikovia v tejto sezóne bez hokeja. Do spomínaného návrhu by sa nezmestili rozpočty polovice klubov NHL.

Keď do tejto radikálnej verzie "Zákonníka práce" NHL pridáme zrušenie arbitrážnych práv (v platovom spore rozhoduje nezávislý sudca), garantovaných zmlúv (klub by mohol zrušiť kontrakt zraneného hráča) a zároveň takzvaných kvalifikovaných kontraktov (zaručenie novej ponuky, inak môže hráč odísť), tak každému človeku, ktorý vidí dovnútra diania, napadne otázka: Snaží sa Bettman naozaj urobiť niečo, čo sa ešte nikomu v histórii profesionálnych športov nepodarilo: že by sa vynechala celá sezóna?

Netransparentné straty

Zároveň pokračuje niekoľkoročná kampaň o stratovosti NHL. Podľa tvrdení NHL liga stratila v minulom roku 224 miliónov. Tabuľku strát vedú New York Rangers (komické) spolu so St. Louis Blues (išlo o rozhadzovanie príliš bohatého majiteľa, ktorý sa rozhodol kúpiť si Stanley Cup). Ich atypické "straty" by spomínanú sumu znížili takmer o tretinu. Nezávislé štúdie odhalili skryté zisky za luxusné lóže v Chicagu (15 mil.), či nezarátané príjmy z káblovej televízie (9 mil.) v prípade N.Y. Islanders.

Žiaľ, reálne čísla jednoducho nie je možné zistiť. Napríklad štúdia nezávislého renomovaného magazínu Forbes odhadla straty NHL na 96 miliónov. Transparentnosť ekonomických ukazovateľov určite nie je silná stránka NHL. No dá sa reálne predpokladať, že asi polovica klubov bola v mínusových hodnotách. Vyvstáva otázka, kto za to môže?

Každý klub má predsa majiteľa a ten dáva podľa svojich možností rozpočet generálnemu manažérovi klubu. Ten podľa svojich schopností podpíše hráčov. Vyzerá to tak, že hráči chodia na rokovanie o kontraktoch ozbrojení, tí väčší zbojníci možno aj s revolverom. Priložia ho k spánkom nič netušiaceho manažéra a donútia ho dokresliť nejakú tú nulu navyše. Majiteľovi potom nezostáva nič iné, iba manažéra potľapkať, a keďže je taký "statočný", najať si ho aj na ďalšiu sezónu.

Ale iróniu bokom, o čo teda ide v skutočnosti? Vyzerá to tak, že Gary Bettman považuje súčasných manažérov za malé deti, ktoré roztopašne rozhadzujú peniaze majiteľov. Plánovaným hospodárstvom (návrh platových stropov) požaduje vlastne od svojich zamestnancov, hráčov, aby kolektívne súhlasili so znížením svojich platov a vyriešili tak všetky zlé rozhodnutia vlastného manažmentu a svojich zamestnávateľov!

Napriek tomu hokej expandoval

Na druhej strane treba povedať, že platy hráčov od roku 1994 (keď sa liga prerušila z podobných dôvodov na tri mesiace) sa každoročne zvyšovali. Priemerný plat niekoľkonásobne. Liga sa rozrástla na tridsať mužstiev. Nastal obrovský import európskych hráčov. Zvýšila sa sledovanosť najmä v USA a tým ceny reklám, vstupeniek a ostatných produktov. Hokej sa začal považovať za "veľký" šport. Hodnoty klubov vyleteli a viac ako polovica mužstiev postavila nové moderné haly. Obe strany z tohto ekonomického rastu profitovali.

Čo ďalej? Hráči sa skepticky pozerajú na tvrdenia NHL. Zároveň si uvedomujú, že treba urobiť nejaký ústretový krok na vyriešenie situácie. To vyjadrili aj v poslednej ponuke, ktorú liga zamietla pred dvoma mesiacmi. Išlo o 120 miliónov dolárov, ktoré by nešli hráčom, ale zostali vo vreckách majiteľov. Polovica sumy by vzišla priamo z úpravy súčasných platov a druhá z reštrukturalizácie nováčikovských kontraktov. Túto ponuku hráčov Gary Bettman zamietol s tým, že je ochotný vyjednávať, iba ak Asociácia hráčov pristúpi na platový strop.

A tak sa nerokuje a pravdepodobne v najbližších týždňoch ani nebude. Obe strany čakajú. Naozajstná zákopová vojna. Liga zrušila spolu 423 zápasov. Je isté, že prestávka bude trvať prinajmenšom do 15. decembra. Dve tretiny hráčov patria do kategórie milionárov, takže nejaký čas bez výplaty ich k panickému rokovaniu nepoženie. Na druhej strane sedí skupina tridsiatich úspešných biznismanov-miliardárov, ktorí majú množstvo ďalších obchodných aktivít a hokejové straty si jednoducho odpíšu z daní. Ich výhodou nepochybne je, že tento "súboj" sa odohráva tam, kde sú oni celý život doma - za rokovacím stolom.

Klasický odborársky spor

Keď to zhrnieme, ide o klasický odborársky spor zamestnancov a zamestnávateľov. Jeho výsledok neovplyvní iba hokej samotný, ale celý profesionálny šport v Severnej Amerike. V blízkej budúcnosti budú podobný problém riešiť hráči bejzbalu, a preto vo svojom kolektívnom vyjadrení podporili pozíciu NHLPA.

Kto momentálne trpí najviac? Určite fanúšik. Niekto, koho tento šport vlastne neživí, naopak. Hlavne ľudia v Kanade nemôžu pochopiť, ako to, že musia trpieť celú jeseň bez hokeja. Médiá rozoberajú túto tému donekonečna z každej strany, a keďže sa ani nekomunikuje o prípadných možných riešeniach, tak hrozí obava, že sa k jeseni pridajú aj ďalšie tri ročné obdobia.

Asi jediný, kto profituje zo súčasnej situácie, je európsky hokej a jeho fanúšikovia. Tento stav si môžu zatiaľ vychutnávať, a to dovtedy, kým majitelia alebo hráči NHL radikálne nezmenia svoje súčasné postoje.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prečo je v zámorí jeseň stále bez hokeja