Polášek prekvapením roka, sám uveril až na pódiu

SITA|28. nov 2008 o 11:39

V štrnásťročnej histórii ankety Tenista roka v SR sa medzi laureátmi v kategórii mužov objavilo po sezóne 2008 celkovo iba tretie meno.

BRATISLAVA. Premiérovo ide o špecialistu na štvorhru. Po Karolovi Kučerovi (1994 - 1999, 2003) a Dominikovi Hrbatom (2000 - 2002, 2004 - 2007) sa pocty v ankete organizovanej Slovenským tenisovým zväzom dočkal Filip Polášek. "Až pred niekoľkými minútami na pódiu som uveril, že je to pravda," skonštatoval 23-ročný hĺbavý nonšalantný Zvolenčan. S úsmevom odmietol možnosť, že by pre Rakúšana Jürgena Melzera ako garde domácej Tenistky roka Dominiky Cibulkovej mohol byť neznámym hráčom: "Na nešťastie pre mňa sa poznáme až pridobre. Tento rok ma totiž dvakrát zdolal v debli, vždy hneď v prvom kole. Najprv v Pörtschachu po boku krajana Juliana Knowleho a potom na US Open v New Yorku s Nemcom Rainerom Schüttlerom.

Bilančné úspechy deblistov sú sporadické (nedávno však bol dokonca za Športovca roka v Peru zvolený Luis Horna zásluhou triumfu s Uruguajčanom Pablom Cuevasom vo štvorhre na parížskom grandslamovom Roland Garros), ale Polášek sa o tom nestihol v šatniach porozprávať s kolegami z odvetvia: "Na hlavnom okruhu som sa do toho zázemia dostal vlastne až tento rok. Som však rád, že aj takýmto spôsobom fanúšikovia môžu lepšie spoznať deblistov. V anketách určite boli a sú prípady ako tento môj, zoberte si však takého Nenada Zimonjiča: svetová jednotka, ale v Srbsku má popri Novakovi Djokovičovi smolu."

Držiteľ titulov z júlového Gstaadu s Čechom Jaroslavom Levinským a októbrového Petrohradu s Američanom Travisom Parrottom vo štvrtok po slávnostnom vyhlásení výsledkov ankety prekvapil informáciou, ako skoro sa vnútorne priklonil ku štvorhre: "Už v dvanástich rokoch som vyhlasoval čosi také. Definitívne som sa rozhodol až približne na začiatku sezóny 2007 počas spolupráce s Igorom Zelenayom. Ťažko tipovať, kde som dnes mohol byť vo dvojhre, ak by som sa jej venoval. Je to aj o hlave a zdraví. V minulosti som opakovane mal problémy s členkom a medzičasom sa veci vyvinuli takto." Polášek je v singli na 1194. mieste v rebríčku a prakticky nemá šancu dostať sa na turnajoch ATP ani do kvalifikácie.

V párovom renkingu sa nachádza na 36. pozícii, teda o jednu priečku za doterajším maximom svojej kariéry z 3. novembra. Na začiatku roka figuroval na 110. priečke. Ciele na sezónu 2009 si stanovil iba všeobecne: "Byť spokojný s tým, čo na dvorci predvádzam - také niečo by sa v konečnom dôsledku potom malo premietnuť aj do výsledkov a postavenia v počítačovom poradí. Beriem to však tak, že kým sa človek nestane jednotkou, vždy sa má kam posúvať." Hráč pripravujúci sa na Interi Bratislava s prispením Borisa Borgulu, Martina Hromeca či Ladislava Švarca nepovažuje svoje zaostávanie za absolútnou elitou vo štvorhre za nepreklenuteľné: "Herne sa to možno dá porovnať, veď napríklad s Nestorom a Zimonjičom som po boku Rika de Voesta krátko pred ich triumfom na šanghajskom Masters Cupe prehral vo Viedni tesne 4:6, 4:6, ono to však je o riešení kľúčových situácií v dôležitých zápasoch."

Vysnívaného deblového partnera Polášek neoznačil: "Ide o to, s kým si vyhovujete. Tých štýlov, ktoré sa mi páčia pri ich sledovaní, je veľa. Od Indov so šikovnou rukou a neuveriteľným postrehom pri sieti až k americkým bratom Bryanovcom, ktorí to majú založené na servise a bombách." K novinkám v rátaní, najmä zápasovému tajbrejku či systému "no-ad" s jedinou zhodou, nemal väčšie výhrady: "Trochu viac je to o šťastí, prekvapenia sú častejšie. Všetci sme si na to museli zvykať a počul som o starších hráčoch, ktorí radšej ukončili kariéru. Samozrejme, že pri prehre v supertajbrejku máte sklon sťažovať sa na to. Aj mne sa viac pozdávalo to staré rátanie, neodohral som však toho počas jeho platnosti až tak veľa."

Polášek bol ako tínedžer vyradený zo systému Národného tenisového centra, ale z pozície Tenistu roka 2008 nepotrebuje pri svojej sympatickej striedmosti spätne rozvíjať túto tému: "Nesplnil som vtedy výkonnostný cieľ. Toto obdobie môjho života som však hodil za hlavu. Musel som sa postaviť na vlastné nohy a myslím si, že sa mi to podarilo." Študent podnikového manažmentu TU vo Zvolene si zvykol na zadné vrátka a prináša civilnému životu aj športové obete: "Počas nasledujúcej sezóny tam budú nejaké krátkodobé tenisové rozluky s Parrottom, lebo nejaký čas budem musieť stráviť v škole - inak to nejde." Od apríla člen daviscupového družstva SR začal v utorok s prípravou na novú sezónu. Na južnú pologuľu odlieta 28. decembra: "Pred Australian Open budeme s Travisom hrať v Brisbane a Adelaide."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Polášek prekvapením roka, sám uveril až na pódiu