Pod holým nebom vyhral Detroit

Brankár Chicaga Cristobal Huet (vpravo) blokuje streľu Dana Clearyho (vľavo) z Detroitu v zápase pod holým nebom.
Brankár Chicaga Cristobal Huet (vpravo) blokuje streľu Dana Clearyho (vľavo) z Detroitu v zápase pod holým nebom. (Autor: FOTO - TASR/AP)
TASR|1. jan 2009 o 22:10

Marián Hossa je po Richardovi Zedníkovi druhým slovenským hokejistom, ktorý sa zapísal do histórie kanadského bodovania pod holým nebom.

CHICAGO. Marián Hossa je po Richardovi Zedníkovi druhým slovenským hokejistom, ktorý sa zapísal do histórie kanadského bodovania "Zimných klasík" zámorskej NHL. Útočník Detroitu mal tri gólové asistencie v Chicagu, kde v zápase pod otvoreným nebom na bejzbalovom štadióne jeho tím vyhral 6:4.

Hossa bol najprv konštruktérom prvej gólovej akcie Detroitu, ale prvú tretinu Red Wings prehrali 1:3. Ich gól dal Švéd Mikael Samuelsson, ktorý sa uzdravil a tak pre jeho návrat stratil miesto v zostave Slovák Tomáš Kopecký. V druhej časti Wings otočili na priebežných 4:3 vo svoj prospech a Hossa prihral na druhý gól Čechovi Jiřímu Hudlerovi. Tretiu asistenciu zaregistroval v tretej časti.

Pred šiestimi rokmi Richard Zedník v zápase Edmonton - Montreal otvoril v prvej minúte druhej tretiny skóre, čím sa stal prvým autorom gólu pod holým nebom. V tretej časti potom pridal ďalší, ktorý bol zároveň víťazným, keď Canadiens zdolali domácich Oilers 4:3. Kanadské derby sa hralo v arktickej zime (priemerne mínus 25 stupňov Celzia v meniacom sa silnom vetre) prvýkrát v histórii profiligy na štadióne bez strechy. Rekordný počet 56.167 divákov na štadióne Commonwealthu, kde sa v roku 2001 konali atletické MS, zďaleka nekopíroval záujem o tento unikátny zápas. Napriek rekordnej návštevnosti na zápase NHL, toto podujatie neprekonalo rekord v počte divákov, ktorí kedy zhliadli hokejový duel. V roku 2001 totiž odohrali Michigan State Spartans s University of Michigan Wolverines svoj súboj pred 74.554 divákmi.

Vlaňajšia "Winter Classic" trvala takmer štyri hodiny. Prvý novoročný zápas NHL bol vôbec prvý pod holým nebom v histórii na pôde USA. V Buffale vyhral hosťujúci Pittsburgh 2:1 po predĺžení a nájazdovom rozstrele, keď rozhodujúce sólo patrilo šikovnému švihu Sidneyho Crosbyho. Na severozápade USA sa zrodil nový divácky rekord NHL, lebo na Ralph Wilson Stadium, v aréne klubu amerického futbalu Buffalo Bills, sa oficiálne tlačilo 71.217 divákov.

Michiganský "celohokejový" rekord nemohol padnúť ani v Detroite, ale 41.000 divákov videlo impozantnú šou - v bejzbalovej aréne Wrigley Field, v ktorej sa už hrali normálny i americký futbal, box, rodeo, dokonca i skoky na lyžiach. Všetko okorenili nielen retro-dresy, ale aj vývoj súboja v duchu dávnej nespútanej ofenzívy. Okrem gólov mali oba tímy kopec ďalších šancí a v prvej tretine hlava bolela najmä hosťujúceho Tya Conklina. Brankár Detroitu odchytal predchádzajúce dve klasiky (za Edmonton a Pittsburgh) a ako "trojjediný" aktér sa pred zápasom netajil názorom, že má skúsenosti na rozdávanie. V druhej časti ich však naozaj využil, naopak, "nakladačku" dostal Francúz Cristobal Huet. Keďže ďalšie dva kusy v jeho sieti pristáli aj v tretej časti, vystriedal ho Rus Nikolaj Chabibulin a legendárnemu cárovi o chvíľu zaspievali povzbudzujúcu hymnu čiernych jastrabov legendy chicagského hokeja. Počas reklamnej pauzy bolo z čestnej lóže najviac počuť Stana Mikitu, prvého Slováka v histórii NHL.

Výsledok

Chicago - Detroit 4:6 (3:1, 0:3, 1:2)

Góly: 4. Versteeg (Havlát, Seabrook), 13. Havlát (Versteeg, Campbell), 20. Eager (Havlát), 60. Keith - 10. Samuelsson (Zetterberg, MARIÁN HOSSA), 22. Hudler (MARIÁN HOSSA, Zetterberg), 33. Hudler (Cleary, Rafalski), 38. Daciuk (Franzen, Rafalski), 44. Rafalski (Hudler, Holmström), 44. Lebda (Zetterberg, MARIÁN HOSSA).

Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:43, brankári: Huet - Conklin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pod holým nebom vyhral Detroit