Piaty titul. Serena je už ako Venus

Ondrej Gajdoš|8. júl 2012 o 23:17

Pred rokom bola jej kariéra ohrozená. Teraz sa Serena Williamsová teší. Grandslamový titul získala po dvojročnej pauze a pomaly sa blíži k postu svetovej jednotky.

LONDÝN, BRATISLAVA. Americká tenistka Serena Williamsová vyhrala v sobotňajšom finále dvojhry žien nad Poľkou Agnieszkou Radwanskou 6:1, 5:7, 6:2 a po piaty raz zdvihla nad hlavu wimbledonskú trofej.

„Vždy som chcela mať to, čo má aj moja staršia sestra,“ smiala sa 30-ročná Serena a naznačila, že päť wimbledonských titulov má aj Venus.

Americké sestry ovládli od roku 2000 najslávnejší turnaj. Za dvanásť rokov majú v dvojhre desať prvenstiev. A ďalších päť slávili vo štvorhre. V sobotu zvíťazili vo finále nad českou dvojicou Hlaváčková - Hradecká.

Serena valcovala

Keď Serena vyhrala v roku 2002 prvý raz Wimbledon, jej finálová súperka Agnieszka Radwanská - vtedy trinásťročná - ešte len snívala o veľkom tenise.

V treťom vzájomnom stretnutí Američanka vybojovala tretie víťazstvo, hoci nervozitou v druhom sete si cestu za titulom mierne skomplikovala.

Serena Williamsová s delovým podaním a výbornými returnmi viedla v prvom sete už 5:0, keď jej súperka získala prvý gem. Bezmála polhodinová prestávka pre dažď pred druhým setom pomohla poľskej tenistke, v ňom obrátila vývoj z 2:4, ale v treťom sete opäť dominovala Američanka.

Serena vyhrala všetky grandslamy, po sobote má z turnajov veľkej štvorky už 14 titulov. Najviac z aktívnych tenistiek. V open ére majú viac len Margaret Courtová (24), Steffi Grafová (22) a Martina Navrátilová (18).

Vrátila sa po zraneniach

„Skvele servovala. S tým som si nevedela poradiť. Je to jej obrovská zbraň,“ cituje webová stránka BBC poľskú tenistku. Serena nastrieľala vo finále 17 es, v celom turnaji dovedna 102. „Po prehre som sklamaná, ale napriek tomu to boli moje najlepšie dva týždne v kariére.“

Serena si po finále zaspomínala na ťažké obdobie po wimbledonskom triumfe 2010, keď ju trápili zranenia, choroby. „Ani to neviem opísať, čo cítim,“ vravela so slzami v očiach. „Pred rokom som bola v nemocnici a teraz mám ďalší titul. Som hladná po ďalších víťazstvách.“

Serena zložila veľkú poklonu staršej sestre Venus, ktorú vždy chcela napodobňovať.

„Neviem, či by som dosiahla tieto úspechy, keby nebolo Venus,“ povedala čerstvá víťazka Wimbledonu.

„Ktovie, či by som vôbec hrala tenis. Lebo my sme všetko robili spolu. Mala na mňa veľký vplyv. Keď začala víťaziť, aj ja som to chcela. Keď sa stala svetovou jednotkou, inšpirovala ma. Trénovala som ešte tvrdšie.“

Sestry vyhrali štvorhru

Serena a Venus sa v sobotu večer tešili aj z wimbledonského prvenstva vo štvorhre. Hoci boli nenasadenou dvojicou, lebo na turnajoch WTA nehrajú debla, po rokoch 2000, 2002, 2008 a 2009 pridali si na tráve v All England Clube ďalší titul.

V novom rebríčku WTA sa na post jednotky vráti Bieloruska Azarenková a Radwanská sa z tretieho miesta posunie na druhé. Ruska Šarapovová sa stane trojkou a v pätách bude mať S. Williamsovú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Piaty titul. Serena je už ako Venus