Vlhová je silový typ a sneh v zámorí jej nevyhovuje. Ani Sagan nemal rád horské etapy

Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.

Vlhová je silový typ a sneh v zámorí jej nevyhovuje. Ani Sagan nemal rád horské etapy

Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)
Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone.
Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|27. nov 2023 o 15:55

Rozpráva bývalý tréner olympijskej šampiónky.

Preteky Svetového pohára v americkom Killingtone sledoval aj bývalý tréner Petry Vlhovej. RASTISLAV MAŽGÚT viedol úspešnú reprezentantku od jedenástich do pätnástich rokov.

V rozhovore sa dozviete, prečo Slovenka nestačila na víťazstvo a prečo jej americký sneh nevyhovuje. Päťdesiatročný tréner analyzoval aj výkon Martiny Dubovskej. 

Ako na vás v tejto sezóne pôsobí Petra Vlhová? 

Pôsobí veľmi vyrovnane. Z mentálnej stránky si to môžeme všimnúť, keď rozpráva o tom, ako je pripravená na sezónu a o svojich cieľoch. Z technickej stránky pôsobí takisto výborne.

Dokázala to unikátnymi výsledkami v Levi, kde v slalome odskočila ostatným pretekárkam. Bolo na nej vidieť, že je veľmi dobre pripravená. 

Ukázala to aj počas víkendu v Killingtone? 

Áno, takisto pôsobila vyrovnane. Jazdy v oboch disciplínach mala výborné. Desiate miesto v obrovskom slalome možno nie je to, čo by ona chcela. Išla super, až na malé chyby. Výsledok do desiateho miesta je fajn. 

Petra Vlhová oslavuje na pódiu druhé miesto v slalome Svetového pohára v americkom Killingtone.
Petra Vlhová oslavuje na pódiu druhé miesto v slalome Svetového pohára v americkom Killingtone. (Autor: TASR/AP)

V slalome skončila druhá za Mikaelou Shiffrinovou a s odskokom jednej sekundy na tretiu Wendy Holdenerovú. Spravila drobné chybičky, ale možno by som to tak ani nenazval. Petre nevyhovuje suchý americký sneh. 

Slovenka je typ lyžiarky, ktorá používa svoju silu a pri tomto americkom snehu je to kontraproduktívne. Na túto podložku treba viac citu. Má silovejší prejav ako pretekárky, ktoré jazdia jemnejšie a nezabárajú sa toľko do snehu. Nemajú potom tak veľké straty. 

Nie je to však tohtoročná záležitosť, bojuje s tým niekoľko rokov. Nikdy sa jej v Killingtone nepodarilo vyhrať a päťkrát skončila na druhom mieste. 

V slalome boli obe kolá odlišné. Prvé bolo jednoduchšie, druhé technicky náročnejšie. Aj to je dôvod, prečo prvé dve lyžiarky tak odskočili?

Áno, ukázalo sa to. Akonáhle je trať náročnejšia, viac zatočená a vysadená do strán, tak Petra vždy dosahuje lepšie výsledky. Keď je trať postavaná jednoduchšie, tak aj viac pretekárok sa dokáže držať pri sebe. V ťažkých podmienkach ukazujú Petra i Mikaela svoje majstrovstvo a odskočia od ostatných pretekárok. 

V čom bola podľa vás Shiffrinová v slalome lepšia ako slovenská lyžiarka? 

Mikaela vie, že Petra je na tom lyžiarsky po Levi veľmi dobre. Chcela však doma urobiť výsledok. Minulý rok sa jej v Killingtone vôbec nedarilo. Domáce prostredie môže trochu zväzovať ruky, respektíve nohy. Akonáhle sa však odpichla od štartu a prešla prvú bránu, tak to z nej opadlo a išla to, čo mala. 

Mikalea lyžuje dobre dlhé roky a má výborne zvládnutú techniku. Keď sa to celé skĺbilo, tak jej to znovu vyšlo na domáce víťazstvo. Vyhovuje jej to. Nie nadarmo tam vyhrala šesťkrát. Je to jej stredisko. 

Rovnako, ako má Petra Levi. Vo Fínsku mohla mať o dve víťazstvá viac, ale vypadla túto sezónu a rovnako aj pred štyrmi rokmi. 

Dá sa povedať, že táto sezóna bude v znamení týchto dvoch lyžiarok v slalome? 

Áno. Mikaele v slalome konkuruje iba Petra. Myslím si, že im bude sekundovať Lena Dürrová. Keď sa pretekárky viac rozjazdia, tak verím i mladým Chorvátkam. 

V obrovskom slalome je pole pretekárok, ktoré môžu vyhrať, trochu širšie. 

Shiffrinová využila domáce prostredie. Dokáže to aj Vlhová v januári v Jasnej? 

Určite. Videli sme to aj na poslednom podujatí v Jasnej, keď Petra bola prvá a druhá. V tej sezóne sa jej až tak nedarilo. Domáce preteky ju naštartovali na víťaznú vlnu.

Myslím si, že aj teraz to tak bude. Samozrejme, aj jej bude zodpovednosť trochu zväzovať nohy. Slovenskí fanúšikovia sú najlepší. Nikde som lepších nevidel. Aj oni dokážu ovplyvniť jej výsledok. 

Pretekárky čakajú ešte jedny preteky v zámorí. Po Killingtone sa presunú do kanadského strediska Tremblant. Aj tu budú podobné snehové podmienky. Dokážu si pretekárky na podložku zvyknúť?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová je silový typ a sneh v zámorí jej nevyhovuje. Ani Sagan nemal rád horské etapy