S Vlhovou si potajomky kupovali pelendreky. To, že lyžuje, je malý zázrak

Petra Hromcová počas slalomových pretekov.

S Vlhovou si potajomky kupovali pelendreky. To, že lyžuje, je malý zázrak

Petra Hromcová počas slalomových pretekov. (Autor: Archív Petry Hromcovej )
Petra Hromcová počas slalomových pretekov.
Petra Hromcová počas slalomových pretekov. (Autor: Archív Petry Hromcovej )
Juraj Berzedi|17. feb 2021 o 19:40

Aký je príbeh Petry Hromcovej?

CORTINA, BRATISLAVA. Momentálne je druhou najlepšou slovenskou lyžiarkou. Jej meno však mnohým fanúšikom veľa nehovorí.

Zrejme aj preto, že súťaží v ére Petry Vlhovej, dvojnásobnej najlepšej športovkyne Slovenska a jednej z najlepších lyžiarok na svete.

Popri Vlhovej sa na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo predstaví aj Petra Hromcová. Má 22 rokov, pochádza z Bratislavy a trénuje s českými reprezentantmi.

„Na Slovensku nie je toľko lyžiarok na mojej úrovni, s ktorými by som mohla trénovať. Nie je tu ani toľko trénerov. V Česku to mám jednoduchšie,“ vysvetľuje Hromcová.

Do školy sa učila na sústredeniach

Na lyže sa prvýkrát postavila, keď mala rok a pol. Na rovinke. V troch rokoch už lyžovala na zjazdovke. „Keď som mala päť, rodičia ma prihlásili do lyžiarskeho klubu v Bratislave,“ opisuje.

Lyžiarske začiatky neboli pre dievča z hlavného mesta jednoduché. V minulosti sa o tom presvedčila aj Veronika Velez-Zuzulová.

Aj preto sa obe pripravovali takmer výlučne v zahraničí, najčastejšie v Rakúsku.

„Bolo by jednoduchšie, keby sme mali kopec pri dome. Takto to bolo pre rodičov finančne náročnejšie. A ja som bola často preč z domu, chodila som menej do školy a učila sa na sústredeniach,“ pokračuje Hromcová.

Medzi žiakmi i juniormi patrila vo svojej kategórii na Slovensku medzi najlepšie. Na pretekoch Trofeo Topolino, ktoré sú neoficiálnymi majstrovstvami sveta žiakov, skončila vo veľkej konkurencii pätnásta.

V Aare štartovala v tímovej súťaži

Po prechode k juniorkám zrazu ostala vo svojej kategórii na Slovensku jediná. Chvíľu sa spájala so staršími lyžiarkami, medzi ktorými bola aj Jana Gantnerová.

Keď však skončili aj tie, začala trénovať v Česku. Najskôr v okolí Brna, neskôr v Špindlerovom Mlyne. V súčasnosti sa pripravuje pod vedením trénera Jana Fiedlera.

„Má troch chlapcov a tri dievčatá. Je dobré, že trénujem s pretekárkami, s ktorými sa môžeme potiahnuť. Je medzi nami zdravá rivalita,“ naznačuje Hromcová.

Pred dvoma sezónami skončila v alpskej kombinácii na Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnojarsku deviata.

Štartovala aj v tímovej súťaži na majstrovstvách sveta v Aare 2019. Okrem nej boli v tíme aj Soňa Moravčíková, Adam Žampa a Matej Falat.

Slováci napokon skončili na piatom mieste.

Tento výsledok jej pomohol aj finančne, keďže podpora od ministerstva školstva jej pokryla približne polovicu nákladov z minulej sezóny.

„Stále si však musím vyberať, čo si môžem dovoliť a čo nie,“ dodáva.

Slovenskí reprezentanti v tímovej súťaži na MS 2019. Zľava Soňa Moravčíková, Petra Hromcová, Adam Žampa a Matej Falat.
Slovenskí reprezentanti v tímovej súťaži na MS 2019. Zľava Soňa Moravčíková, Petra Hromcová, Adam Žampa a Matej Falat. (Autor: Archív Petry Hromcovej)

Sponzoruje ju výlučne rodina

Nemá okolo seba žiadny veľký tím ako Vlhová. Aj preto sa musí uskromniť takmer vo všetkých smeroch.

„Bývame najmä v apartmánoch a varíme si sami, aby to bolo čo najlacnejšie. Máme dvoch trénerov na šesť pretekárov. Musíme robiť kompromisy aj pri plánovaní pretekov, keďže každý z nás ma inú prioritnú disciplínu,“ ozrejmuje Hromcová.

Zažíva klasický lyžiarsky príbeh dievčaťa zo Slovenska, v ktorom tradične zohráva najdôležitejšiu úlohu rodina. Tak ako u Vlhovej či Velez-Zuzulovej.

„Áno, rodičia a starí rodičia sú moji najväčší a jediní sponzori,“ prezrádza Bratislavčanka.

Na sezónu má tri páry lyží na obrovský slalom a tri páry na slalom. Kupuje si ich za vlastné. Jeden pár s viazaným stojí 800 eur. Bez viazania 600 eur.

„Nekupujem si nové lyže každý rok. Niekedy mi vystačia aj na dve sezóny,“ vraví Hromcová.

Stáva sa však, že lyže sa po náraze do bránky (tzv. špicar) poškodia tak, že ich môže vyhodiť. A keďže si nemôže vyberať lyže ako elitné pretekárky, môže to byť problém.

„Niektorý pár mám lepší, iný horší. Podľa toho si vyberám, na ktorých trénujem alebo súťažím. Keď sa mi zničia pretekové lyže, ktoré sú dobré, smútok je ešte väčší,“ približuje.

S Vlhovou si kupovali pelendreky

Jej veľkým vzorom je Petra Vlhová. Na pretekoch sa stretávali už v žiackych kategóriách. Niekedy sa spolu spájali aj na tréningoch.

„Keď som mohla lyžovať s Petrou, bol to zážitok. Už vtedy bola veľká bojovníčka a vždy ostávala najdlhšie na tréningoch,“ opisuje Hromcová.

Na svojej krajanke obdivovala veľkú koncentráciu. Na tréningu sa nenechala ničím vyrušovať. „Hovorila som si - wau, to je profesionálka,“ vraví.

Mimo svahu bola Vlhová vždy priateľská a často vymýšľala rôzne huncútstva. Na žiackych pretekoch v Taliansku prežívali rôzne zábavné momenty.

„Potajomky sme si z bufetu kupovali pelendreky. Len aby to tréneri nevideli. Pamätám si, že tam zle varili, tak sme si niečím potrebovali napraviť chuť,“ usmieva sa Hromcová.

Už ako dieťa pozorne sledovala lyžiarov na pretekoch vo Svetovom pohári. A pred televízorom snívala, že by raz chcela jazdiť medzi najlepšími.

Šampionát je odmena za tvrdú prácu

Prvýkrát si to vyskúšala pred dvoma rokmi na šampionáte v Aare, kde štartovala v tímovej súťaži. V Cortine sa predstaví premiérovo aj v individuálnych disciplínach – v obrovskom i klasickom slalome.

O nomináciu bojovala s talentovanou Rebekou Jančovou, ktorá však napokon uprednostnila účasť na juniorských majstrovstvách sveta, ktoré budú v marci v bulharskom Bansku.

„Je to odmena za tvrdú prácu. Prevláda vo mne radosť, ale som aj trochu nervózna. S najlepšími lyžiarkami sa nestretávam každý deň. Bude to niečo špeciálne,“ tvrdí Hromcová.

Slovenská lyžiarka Petra Hromcová v obrovskom slalome.
Slovenská lyžiarka Petra Hromcová v obrovskom slalome. (Autor: Archív Petry Hromcovej )

Najčastejšie súťaží na pretekoch FIS a už má aj zopár štartov v Európskom pohári. Vo veľkej konkurencii jazdí pravidelne s vysokými štartovými číslami.

Minulý víkend súťažila v nemeckom Berchtesgadene, kde v obrovských slalomoch Európskeho pohára skončila na 45. a 48. mieste.

Brala to ako prípravu na šampionát.

„Viem, že nemám šancu na prenikavý výsledok, ale chcem mať zo svojich jázd dobrý pocit. A nechcem, aby bol môj odstup od najlepších enormný,“ poznamenala Slovenka.

S lyžovaním už takmer skončila

Svoj čas rozdeľuje medzi lyžovanie a školu. V Prahe dokončuje bakalárske štúdium v odbore výživové poradenstvo a športová diagnostika.

„Už si dokážem robiť sama jedálniček. Počas prípravy je prísnejší, aby mi váha nekolísala. Cez sezónu sa nedá úplne vyberať, čo zjem. Pozor si skôr dávam na veľkosti porcií,“ priznala.

Uvedomuje si, že lyžovaniu sa nebude venovať večne. V minulosti už zvažovala, že s ním skončí. Bolo to v období, keď bojovala s bolestivým zranením.

„Mala som vysunuté dve platničky. Operáciu mi neodporúčali, ale bolesť neustupovala a už som sa zmierovala s tým, že sa k lyžovaniu nevrátim,“ opisuje Hromcová.

Po mnohých pokusoch však našla fyzioterapeuta, ktorý jej pomohol a zbavil ju bolestí. A hoci platničky má stále vysunuté, už ju pri športe toľko neobmedzujú.

„Pre mňa to bol malý zázrak,“ doplní.

Vlhová je právom národná hrdinka

S lyžovaním mieni pokračovať, kým bude spĺňať dve podmienky. „Kým ma to bude baviť a kým to bude finančne zvládnuteľné,“ približuje.

Dopredu príliš nehľadí. Sústredí sa na prítomnosť. V minulosti si totiž dávala veľké ciele, ale aj pre nepríjemné zranenie ich nedokázala naplniť.

„Ako juniorka som verila, že hneď začnem jazdiť Európsky pohár a neskôr Svetový. Ale zranila som sa a dva roky som sa trápila. Bolo to psychicky náročné. Teraz sa radšej držím pri zemi,“ naznačila Hromcová.

V pretekoch Svetového pohára ešte nikdy neštartovala, ale už o pár dní sa to môže zmeniť. V marci by mohla súťažiť v Jasnej, keďže Slovensko má vďaka Vlhovej vyjazdené aj ďalšie miesto v ženskej kategórii.

Možno by sa jej ušla aj trochu väčšia pozornosť fanúšikov. Hoci si uvedomuje, že popri Vlhovej nebude nikdy natoľko v popredí.

„Petra dosahuje výsledky, za ktoré je právom národná hrdinka. My ostatné sme nedokázali zatiaľ nič také výrazné, aby sme si zaslúžili väčšiu pozornosť,“ dodala.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»S Vlhovou si potajomky kupovali pelendreky. To, že lyžuje, je malý zázrak