Peter Smrek - bek, ktorý vie pomôcť ofenzíve

Peter Smrek
Peter Smrek (Autor: afp)
Peter Klimko|20. apr 2009 o 00:00

Hráč, ktorý má všetko, čo obranca má mať. Neústupčivý v osobných súbojoch, výborne číta hru, vie zahrať pozične, nebezpečne zaútočiť, či ohroziť súperovu bránu.

PETER SMREK
  • narodený: 16. februára 1979
  • súčasný klub: HC Lasselsberger Plzeň
  • hrával za: Des Moines Buccaneers, Worchester IceCats, St. Louis Blues, New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Milwaukee Admirals, Binghamton Senators, Wolfsburg Grizzly Adams, Mora, Frankfurt Lions
  • účastník MS: - 2002
  • úspechy: majster sveta 2002, bronzový na juniorských MS 1999
  • číslo dresu: 6smrekpeter.jpg
Peter Smrek

Začiatky v Martine, potom odchod za more

Skúsenosti začal zbierať v rodnom Martine, kde sa okrem mládežníckych výberov dostal aj do prvého tímu. Po dvoch sezónach na Slovensku odchádza na skusy do Severnej Ameriky.

Jeho prvé kroky smerujú do United States Hockey League (USHL), kde sa na zmluve dohodol s Des Moines Buccaneers. Tu sa stretáva aj s krajanom Petrom Sejnom, na obrancu má slušnú sezónu, keď si v 52 zápasoch pripísal na konto 32 bodov.

Nasleduje odchod do kvalitnejšej AHL, kde je v tíme Worchester IceCats spoločne so Slovákmi Nagyom, Podkonickým, Obšutom a Bartečkom. V tímovej produktivite sa okamžite presadzuje, keď je v tomto smere tretím najlepším bekom.

St. Louis Blues dal Slovákovi šancu

Tím zámorskej NHL St. Louis Blues pozorne sleduje Smrekove výkony, ktoré v sezóne 2000/01 premieňa na šancu zahrať si v najlepšej hokejovej súťaži sveta. Spoľahlivý obranca sa v drese "bluezmanov" objavuje dovedna šesťkrát.

Ešte v tom istom ročníku ale prichádza transfer do New Yorku. Rangers pretavili svoj záujem o hokejistove služby do dohody so St. Louis, Smrek si tak na konto pripisuje ďalších 14 štartov v NHL.

V nasledujúcej sezóne navyšuje svoj počet zápasov o osem. Jeho štatistika v National Hockey League tak hovorí o 28 dueloch a šiestich bodoch za dva góly a štyri asistencie.

Väčšiu časť ročníka ale trávi v Hartforde a Milwaukee, kde miestni Wolf Pack, resp. Admirals hrajú v AHL. V druhom menovanom tíme hrá po boku krajanov Lašáka a Ďuráka.

Poslednou sezónou v USA je pre Smreka 2003/04, kedy háji farby Binghamtonu Senators. Tu sa stáva obrancom s druhým najvyšším počtom získaných bodov. Síce potom ešte prišiel prestup do Nashville či potom do Ottawy, vo farbách týchto mužstiev si ale nezahral ani v jednom súťažnom zápase.

Lockout a návrat do Európy

Peter Smrek je ďalším hokejistom, ktorému výluka ročníka NHL 2004/05 ukázala smer jeho kariéry. V najlepšej lige sveta sa mu presadiť nepodarilo a tak sa počas sezóny, kedy sa nehrala, sťahuje do DEL.

Kontrakt s Wolfsburgom Grizzly Adams trvá rok a okrem toho, že je najproduktívnejším obrancom tímu, tiež dopĺňa slovenskú enklávu v tíme. Okrem neho sa v celku "medveďov" objavujú aj Čiernik, Karabín, Veber, Mastič a Richard Pavlikovský.

V 2005/06 je už vo švédskej More, kde sa stretáva s Petrom Fabušom. Angažmán v Elitserien mu tiež zvyšuje počet trestných minút (102 v jednom ročníku). Svoju tvrdosť ukazuje aj o rok na to, kedy je späť v najvyššej nemeckej súťaži, tentoraz oblieka dres Frankfurtu Lions. Počas dvoch rokov je v tíme druhým a tretím najtrestanejším hráčom.

2008/09 prináša premiérovú skúsenosť v českej extralige. Plzeň si jeho služby pochvaľuje, veď mu to opäť ide aj v produktivite. Zaujímavosťou je, že sa v HC Lasselsberger opäť stretáva s krajanom Fabušom.

Majster sveta

V 1999 štartoval na juniorských majstrovstvách sveta, kde aj získal bronz. Svoj jediný štart na seniorskom svetovom šampionáte pretavil v 2002 do zisku zlatého kovu.

Do A-tímu Slovenska sa dostáva aj pred MS 2009 vo Švajčiarsku, po Filcovej definitíve je jasné, že sa predstaví aj priamo na turnaji.

Čo o Smrekovi píšu médiá

Fotogaléria

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov