Prečo Sagan odcháda z Bory? Život je zmena, tvrdí

Peter Sagan a šéf tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk.
Peter Sagan a šéf tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk. (Autor: FACEBOOK P.S.)
Miloslav Šebela|29. júl 2021 o 11:49

Nemecký tím potvrdil odchod Sagana aj Ackermanna.

BRATISLAVA. Tím Bora Hansgrohe potvrdil v tlačovom vyhlásení, že po tejto sezóne odchádzajú Peter Sagan a Pascal Ackermann.

O Saganovi sa hovorí, že by mal prestúpiť do francúzskeho prokontinentálneho tímu TotalEnergies, Ackermann by sa mal stať posilou tímu UAE Emirates. 

„Odchod Petra Sagana a Pascala Ackermaanna sprevádza dôležité strategické rozhodnutie,“ vyhlásil šéf tímu Ralph Denk. Obaja jazdci podľa neho odchádzajú z rôznych dôvodov. 

„Peter sa rozhodol pre možnosť, ktorá viac pasuje jeho myšlienkam. Úplne ho rešpektujem. Ale je to pre nás veľká škoda, pretože je súčasťou nášho príbehu a výrazne sa pričinil o rozvoj tímu. Za to mu budeme vždy vďační,“ vravel Denk. 

Život je zmena

V priebehu piatich sezón v drese nemeckého tímu Sagan vyhral 29 pretekov. Medzi nimi získal titul majstra sveta na MS 2017, 100. profesionálne víťazstvo, vyhral monumentálnu klasiku Paríž – Roubaix, či päť etáp na Tour de France.

V posledných sezónach sa mu až tak nedarilo.

„Posledných päť sezón patrili nepochybne k mojim najlepším a prežil som v nich mnoho výnimočných momentov,“ uviedol Peter Sagan vo vyhlásení. 

„Napriek tomu po dlhých diskusiách s mojim manažmentom a s vedením tímu Bora som sa rozhodol uzavrieť túto časť a otvoriť novú kapitolu. Zmena je súčasťou života. Je čas na novú kapitolu,“ dodal 31-ročný majster Slovenska. 

"To, že malý tím ako je ten náš, bol schopný pred piatimi rokmi podpísať úradujúceho majstra sveta Petra Sagana nebolo len splneným snom. Pre mňa to bola senzácia a najlepšia vec, ktorá sa mohla stať tímu aj sponzorovi.

S Petrom sme zažili významné športové úspechy a nezabudnuteľné momenty. Bol pre nás inšpiráciou a skvelým ambasádorom. Napriek tomu sa nikdy nezmenil a zostal skromný a priateľský," povedal zakladateľ značky BORA Willi Bruckbauer.  

TotalEnergies zmluvu nepotvrdila

Bora potvrdila, že obaja cyklisti si so sebou berú aj pretekárov, ktorí patrili do ich tréningovej skupiny. So Saganom by mali odísť aj jeho starší brat Juraj, Erik Baška, Daniel Oss či Maciej Bodnar.

Francúzsky tím TotalEnergies zatiaľ nepotvrdil podpis zmluvy so Saganom. Minimálne do soboty tak ani urobiť nemôže, pretože prestupové okno sa tradične začína až 1. augusta. 

TotalEnergies má len prokontinentálnu licenciu a nemá automaticky garantovanú účasť na najväčších podujatiach.

Je však pravdepodobné, že v budúcnosti sa bude uchádzať o elitnú licenciu WorldTour a so Saganom dostane od organizátorov veľkých pretekov pozvánku. 

Keď slovenský cyklista v roku 2016 oznámil prestup do tímu Bora-Hansgrohe ten mal ešte len prokontinentálnu licenciu a do kategórie WorldTour sa posunul až po tom, čo získal elitného slovenského cyklistu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prečo Sagan odcháda z Bory? Život je zmena, tvrdí