Prekvapenie? Už dávno bolo jasné, že Sagan na svoje začiatky nezanevrel

Peter Sagan.

Prekvapenie? Už dávno bolo jasné, že Sagan na svoje začiatky nezanevrel

Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|27. jan 2023 o 20:30

Peter Sagan po tejto sezóne skončí s cestnou cyklistikou.

Skutočne originálne prekvapenie si pre svojich fanúšikov pripravil Peter Sagan v deň svojich 33. narodenín. Avšak viacerých ním nepotešil.

Na sociálnych sieťach oznámil, že po sezóne ukončí kariéru v cestnej cyklistike a preorientuje sa na tú horskú. To znamená, že ho čaká posledná Tour de France, posledné MS a možno aj posledné preteky Okolo Slovenska.

Kariéru v najsledovanejšom odvetví cyklistiky dokonca ukončí skôr ako jeho brat Juraj, ktorému jeho posledný kontrakt vypršal vo veku 34 rokov a 8 dní.

"Už keď bol na olympiáde v Brazílii v roku 2016 bolo vidno, že na horskú cyklistiku nezanevrel a chce sa vrátiť," povedal jeho prvý tréner PETER ZÁNICKÝ.

Peter Sagan oznámil, že po sezóne končí s cestnou cyklistikou. Mali ste o tom informácie už skôr alebo sa mu to podarilo tajiť?

Vedel som, že Peter by rád v budúcnosti ukončil kariéru horskou cyklistikou. Ako začínal, tak by aj skončil. Niečo podobné som očakával, no skôr ma zaskočilo to, že táto informácia prišla už počas pretekov v Argentíne.

Ešte vôbec nie je isté, aký tento rok v prípade Petra bude. Na druhej strane, vždy bol biker, a tak aj chce ukončiť kariéru, takže to nie je prekvapenie. 

Môžete priblížiť, ako sa rodilo toto rozhodnutie?

Už keď bol na olympiáde v Brazílii v roku 2016 bolo vidno, že na horskú cyklistiku nezanevrel a chce sa vrátiť. Aj keď pred sezónou trénuje, často využíva horský bicykel. Vlani dokonca štartoval na MS e-bikoch a tiež v graveli. 

V cestnej cyklistike je veľmi dlho, dosiahol skoro všetko a počas tých rokov bol na neho vyvíjaný veľký tlak. Aj horská cyklistka je náročná, hoci ju ľudia možno až tak nesledujú. Špička je naozaj veľmi silná, ale je tam väčšia sloboda a pretekár ide sám za seba. 

Osobne si myslím, že aj šéf tímu TotalEnergies je tomu naklonený. Peter Sagan je pre nich veľmi dôležitý bez ohľadu na to, kde jazdí. V neposlednom rade zohral veľkú rolu aj sponzor, výrobca bicyklov Specialized, ale vždy bolo najpodstatnejšie to, čo chce Peter.

V rozhovore sa dočítate:

  • Uplietol si Peter Sagan na seba bič?
  • Považuje Zánický jeho rozhodnutie za správne?
  • Aké sú jeho šance pre účasť na OH v Paríži?
  • Čím hnevá Sagan svojho prvého trénera?
  • Zostane pri cyklistike aj po konci kariéry?
  • Je štart na Okolo Slovenska reálny?

Bude pre neho výhodnejšie, že sezóna v horskej cyklistike je kratšia? 

Je to výhoda aj nevýhoda. To, že tých pretekov je menej, napríklad podujatí Svetového pohára je iba osem, logicky znamená pre neho aj menšiu šancu na to, aby dosiahol dobrý výsledok. 

Uvidíme, či bude chcieť jazdiť úplne tú najvyššiu ligu a popreháňať tie "mladé šťuky" alebo skôr to bude o tom, aby mal z toho radosť.

Dnes to nie je jasné a tiež bude závisieť od toho, akú výkonnosť bude mať ešte aj v tejto sezóne na ceste. Ak bude naďalej dobrý a plynule zvládne prechod na MTB, tak ešte môže bojovať s najlepšími.

Neušil si sám na seba bič tým, že to oznámil už v úvode roka?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prekvapenie? Už dávno bolo jasné, že Sagan na svoje začiatky nezanevrel