Pete Sampras starne a tenis sa stále viac mení

Pete Sampras.
Pete Sampras. (Autor: FOTOARCHÍV SME - PAVOL FUNTÁL)
Sportnet|15. aug 2011 o 10:57

Ako veľmi sa zmenil tenis od čias, keď svetu vládol Američan Pete Sampras? Je najlepším hráčom tenisových dejín?

Po konci svojej kariéry vydržal nevziať raketu do ruky celé tri roky. Teraz chodí po exhibíciách. 12. augusta oslávil 40. narodeniny.

Hovorili mu "Pistol Pete" pre jeho drvivý servis, ktorým vedel prejsť okamžite k sieti. Práve tento tenis na Samprasovi ľudia tak milovali. Tenis, ktorý v dnešnej dobe praktizuje málokto, z hráčov top svetového rebríčka predovšetkým obľúbený Švajčiar Roger Federer.

"Ostatní sú dobrí, veľké osobnosti, ale hrajú stále rovnako. Hrajú loptičky od základnej čiary," tvrdí pre portál lidovky.cz bývalý český reprezentant Tomáš Šmíd.

Samprasa ale okrem podania zdobil aj neomylný forhend a rýchle nohy. Jeho tenis celkovo pôsobil tak "ľahko". A on pritom len zriedkavo ukazoval emócie.

Nebol na veľké slová, radšej presviedčal na kurtoch. "Nikdy nebudem sedieť a hovoriť, že som najlepším hráčom zo všetkých. Vyhral som dosť titulov a to hovorí za mňa," hovoril.

Kompliment mu neskôr skladal aj jeho večný rival André Agassi. "Môžem vyhlásiť bez tieňa pochybnosti, že Pete bol ten najlepší hráč, proti ktorému som hral."

Je zbytočné tu vymenovávať, čo všetko dokázal. A už vôbec polemizovať, kto je vôbec najlepším tenistom všetkých čias. O to sa už snažili viacerí, lenže porovnávať rôzne tenisové obdobia je logicky nemysliteľné. Aj keď Federer, ktorý už niektoré Samprasove rekordy zmazal, raz vyhlásil: "Je to zrejme Pete, kto je tým najlepším hráčom, akého sme kedy mali."

"A proti tým najlepším by v období svojho vrcholu uspel aj dnes," je presvedčený Šmíd. "A to aj napriek tomu, že sú súčasní hráči sú oveľa lepšie fyzicky pripravení."

Práve vo fyzickej náročnosti sa tenis dnes líši od toho predchádzajúceho najviac. Je rýchlejší, silovejší. Na krv.

"Okrem toho, konkurencia je stále väčšia," pripomína bývalý tenista Bohdan Ulihrach. "Predtým vám stačil aj bod v rebríku ATP na to, aby ste boli už na 700. mieste. Dnes je v tejto pozícii dvojnásobok hráčov." On sám sa počas svojej kariéry stretol so Samprasom na kurte niekoľkokrát. "Nepatril k mojim neobľúbeným súperom, naopak, s ním sa dalo hrať."

Aj kvôli tomu znášal tenisový svet Samprasov odchod pred ôsmimi rokmi ťažko. Ale na konci kariéry sa velikánovi predsa len podarila dôležitá vec, skončil na vrchole - ako víťaz US Open. Aj keď už bol odpisovaný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pete Sampras starne a tenis sa stále viac mení