Optimistický Kližan: Takých štvrtých kôl ešte bude

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. jan 2014 o 22:27

Martin Kližan bude v novom rebríčku ATP znova slovenskou jednotkou, zo 106. miesta sa posunie asi na 85. miesto – pred Lacka.

MELBOURNE. Slovenský tenista Martin Kližan prenechal zápis do dejín súperovi.

V zápase dvoch zdolaných finalistov kvalifikácie (takzvaný lucky loser) v treťom kole Australian Open nečakane hladko podľahol Francúzovi Robertovi 0:6, 6:7 (2:7), 4:6 a nevyrovnal svoj grandslamový osemfinálový rekord z US Open 2012.

Priznáva, že hral zle

Iba raz v histórii, vo Wimbledone 1973, sa stalo, že v treťom grandslamovom kole narazili na seba dvaja lucky loseri.

„Do dejín teraz vošiel on,“ reagoval na sobotňajšiu prehru Kližan. Robert sa stal navyše prvým lucky loserom v osemfinále Australian Open v dejinách a vyzve Murrayho.

„Takých štvrtých kôl ešte bude, čo budem v budúcnosti hrať,“ optimisticky sa utešoval Kližan.

„Nejde mi o históriu, nehľadím na to, odkiaľ je ten súper. Je to dobrý hráč, vyhral dve kolá v Melbourne a zaslúžil si postúpiť. Ja som hral zle, mal som sa lepšie takticky pripraviť. Skúšal som všeličo, aj kraťasy, rezané údery, skúšal som chodiť na sieť, nič nefungovalo. Nepodával som tak dobre ako v prvých dvoch kolách, veľmi zle som returnoval. Za celý zápas som nezískal jediný brejk, mal som len tri brejkbaly.“

K prvým dvom sa dostal zverenec Martina Damma už v úvodnej hre 40:15, no potom stratil osem lôpt za sebou a už sa viezol.

Niektoré body mu ušli aj stratou koncentrácie a údivom nad rýchlosťou priebehu a bezchybným výkonom Francúza.

Pád v rebríčku ho poučil

Robert je v rebríčku 119., o trinásť miest za Kližanom. V živote sa nedostal za druhé grandslamové kolo a jeho najväčším skalpom bol úspech nad Berdychom v prvom kole Roland Garros 2011.

„Všetko hral veľmi rýchlo, ponáhľal sa s každým podaním, to som nechápal. Ale je to jeho štýl. Mal som byť trpezlivejší, trochu pomalší, menej riskovať, premieňať šance. Nemôžem sa na nič vyhovárať, 0:6 prehrajú aj lepší hráči. Skrátka, nebol som taký Kližo, aký by som chcel byť. Celkove však musím byť rád, že som vôbec bol v treťom kole, lebo som vlastne vypadol v kvalifikácii. Dosiahol som prvé víťazstvá na Australian Open v živote a treba trénovať a dobre sa pripraviť na Davisov pohár. Predtým som svoju hru neanalyzoval, veľkú hlavu si z toho nerobil, ale pád v rebríčku ma poučil. Myslím už viac na tenis, budem do toho dávať všetko a nechcem, aby sa ešte raz opakovala taká katastrofálna sezóna ako vlani,“ priznal Kližan.

Vo svetovom rebríčku sa posunie zo 106. k 85. miestu, asi desať miest pred Lukáša Lacka a stane sa znovu slovenskou jednotkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Optimistický Kližan: Takých štvrtých kôl ešte bude