Nové sankcie, píšu v Rusku. Tyrkysová vlajka aj komisia, ktorá môže Rusov nechať doma

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. mar 2024 o 17:10

MOV odhaduje, že na olympiáde v Paríži bude 36 až 55 ruských športovcov.

BRATISLAVA. Do otváracieho ceremoniálu na olympijských hrách v Paríži zostávajú necelé štyri mesiace. Presnejšie 128 dní. 

Ceremoniál sa uskutoční na netradičnom mieste - v centre Paríža. Nebude to na štadióne a nástup jednotlivých výprav sa bude odohrávať na Seine. Výpravy sa budú plaviť po rieke a na breh vystúpia v blízkosti Eiffelovej veže.

Organizátori sľubujú výnimočný zážitok. 

Súčasťou otvorenia parížskych hier však nebudú ruskí ani bieloruskí športovci. Medzinárodný olympijský výbor rozhodol, že hoci sa individuálni športovci z týchto krajín môžu uchádzať o štart na hrách a súťažiť ako neutrálni, nebudú súčasťou otváracieho ceremoniálu. 

„Neutrálni športovci zo žiadnej krajiny nebudú súčasťou nástupu výprav počas otváracieho ceremoniálu. Na hrách nebudú reprezentovať žiaden tím, ale budú mať individuálny štatút," povedal riaditeľ MOV James Macleoud.

Nové sankcie proti Rusku?

Rusko a Bielorusko sa nemôže zúčastniť na hrách vzhľadom na vojenskú agresiu na Ukrajine. MOV však umožnil, aby sa športovci z týchto krajín mohli uchádzať o štart na OH za splnenia podmienok neutrality. 

Nesmú podporovať vojenskú agresiu na Ukrajine, nesmú byť členmi silových zložiek a športových klubov, ktoré pod tieto zložky spadajú a súťažiť budú ako neutrálni športovci bez štátnych symbolov.

MOV však v stredu zverejnil ďalšie podmienky účasti týchto neutrálnych športovcov. Denník Sport-express to komentoval s titulkom: MOV zverejnil nové sankcie proti Rusku. 

MOV však len spresnil proces účasti neutrálnych športovcov na hrách v Paríži. 

Športovci nesmú mať oblečení na sebe žiadne štátne symboly, znaky, ani logá spoločností. V podstate budú môcť mať len jednofarebné oblečenie. 

Budú súťažiť pod vlajkou, ktorá má netradičnú tyrkysovú farbu a uprostred na bielom poli je nápis individuálny nezávislý športovec. Miesto hymny im v prípade víťazstva bude hrať melódia bez slov a ich medailové úspechy sa nebudú zobrazovať v medailovej bilancii krajín. 

Podobné pravidlá platia aj pre fanúšikov a návštevníkov. Na hrách nesmie byť ruská či bieloruská vajka, ani symboly týchto krajín a rovnako nesmie zaznieť ani ich hymna. Za toto porušenie bude zrejme nasledovať vylúčenie divákov zo športoviska.

Medailistov už nebude prijímať Putin

Športovci, ale aj ďalší členovia výpravy sa musia zdržať správania, ktoré je v rozpore s ich neutrálnym postavením.

Zaujímavou podmienkou je, že sa musia zdržať akejkoľvek činnosti alebo komunikácie, ktorá súvisí so štátnymi symbolmi, symbolmi olympijských výborov Ruska a Bieloruska, národných federácií aj symbolikou spojenou s podporou konfliktu na Ukrajine. A to nielen pred olympiádou a počas nej, ale rovnako aj po jej skončení. 

Neutrálni športovci by podľa tohto nemali napríklad absolvovať prijatie u hlavy štátu alebo na iných verejných podujatiach.

V minulosti pritom ruský prezident Vladimir Putin často organizoval prijatie olympijských medailistov. Okrem finančnej odmeny im odovzdával aj osobné automobily. Napríklad zlatí medailisti po zimných hrách v Soči získali Mercedes triedy GL v hodnote 145-tisíc dolárov.

Niekoľko športových osobností sa objavilo po jeho boku pred dvomi rokmi na mítingu na podporu vojny na Ukrajine. 

Akékoľvek vystúpenie nielen s Putinom, ale aj akcie pod hlavičkou Ruského či Bieloruského olympijského výboru budú porušením podmienok neutrality a MOV môže za takéto porušenie anulovať výsledky a vylúčiť športovcov z OH. 

V súčasnosti splnilo kvalifikačné kritériá na účasť v Paríži 12 ruských športovcov a 7 bieloruských. MOV odhaduje, že športové podmienky pre účasť v Paríži splní minimálne 36 športovcov z Ruskej federácie.

Je to len odhad. Toto číslo môže byť o niečo vyššie. Maximálne by to však mohlo byť 55 športovcov. 

Pre porovnanie, v Tokiu štartovalo 334 športovcov pod hlavičkou Ruského olympijského výboru. Je teda možné, že v Paríži bude len desatina z tohto počtu. 

Bielorusov by malo byť 22 až 28. 

Vylúčiť ich môže špeciálna komisia

Splnenie športových kritérií ešte nebude znamenať účasť v Paríži. MOV si pripravilo akúsi poistku. Tou je špeciálna komisia, ktorá bude posudzovať každého účastníka a bude mať právo odmietnuť jeho štart. 

Ide o to, aby MOV dôsledne dbal na dodržiavanie vlastných pravidiel, ktoré môžu športové federácie brať na ľahkú váhu. Niektorí športovci totiž zdieľali na sociálnych sieťach proruské postoje a podporovali vojnu. Komisia má dôsledne preveriť možné pochybenia. 

Príkladom je zápasník Imam Ganišov, ktorý len nedávno na majstrovstvách Európy získal bronz. Podporuje okupáciu Ukrajiny, zdieľal fotografie zo svojej návštevy v Záporožskej oblasti, kde vraj chcel morálne podporiť ruských vojakov. Pri snímke zo Sevastopoľa zase uviedol, že anexia Krymu bola správna.

Taekwondistu Maxima Chramcova vlani pre propagandu a podporu vojny vylúčili z majstrovstiev sveta. Ale neskôr mu umožnili štart na olympijskej kvalifikácii, kde si dokonca vybojoval miestenku. 

Chramcov bežne zobrazuje symbol Z, znak agresie na Ukrajine, na svojich sociálnych sieťach a statusy doplňuje hastagmi Za prezidenta či Za Rusko. Aktuálne platí, že by v Paríži mal štartovať.

Nie sú to ojedinelé prípady. Niektorí však svoje posty z minulosti začali mazať a môže byť zložitejšie zdokumentovať ich postoje. MOV sa však chce vyhnúť škandálom.

Preto bude mať Individuálna neutrálna komisia pre posudzovanie spôsobilosti športovcov dôležitú rolu. Je zložená z troch členov – Nicole Hoevertszovej (viceprezidentky MOV), bývalého úspešného basketbalistu Paua Gasola (člena etickej komisie MOV) a hráča stolného tenisu Seunga Min Riu (člena komisie športovcov MOV). 

Táto trojica bude schvaľovať účasť neutrálnych športovcov na parížskych hrách. Vzhľadom na tieto pravidlá niektorí športovci o účasť na olympiáde prídu.

Tenisti pôjdu, žijú na inej planéte

Reakcie z Ruska sú kritické.

„Hovoria nám: Pustíme vás, len buďte dobrí. V koncentračných táboroch hovorili o tom ako o sterilizácii. Ja zas nechcem počuť tú ich hymnu, načo mi to je? Máme vlastnú - krajiny, v ktorej žijem," citovala agentúra TASS šéfa ruského zápasenia Michaila Mamiašviliho.

Podľa Iriny Rodninovej MOV poprel svoje princípy a neustále mení podmienky.

„Vnímame to negatívne. Škodí to myšlienkam olympizmu a porušuje záujmy olympijských športovcov. Je to v rozpore s ideami olympijského hnutia a poškodzuje to povesť MOV," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá.

Ako malé pozitívum vnímajú ruské médiá, že účasť na olympiáde nie je podmienená podpisom žiadneho dokumentu, ktorým by športovec musel odsúdiť ruskú agresiu. 

„Formálne tak štart na olympiáde nebude porušením ruských zákonov, ako mnohí predpokladali,“ uvádza denník Sovetskij Sport. 

A kto by teda mohol v Paríži štartovať? 

„Dá sa očakávať, že v Paríži nastúpia tenisti, pretože žijú v zahraničí v podstate na inej planéte. Plavkyňa Júlia Jefimovová vyjadrila záujem zabojovať o kvalifikáciu. A zdá sa, že mnoho športovcov, ktorí čakali na tieto novinky, sa osmelí a pokúsia sa kvalifikovať v tých športoch, v ktorých to ešte bude možné,“ doplnil Sovetskij Sport.

Výprava Individuálnych neutrálnych športovcov v Paríži nebude početná. Bude však pod veľkým drobnohľadom médií aj fanúšikov. MOV bude dbať na to, aby sa symboly krajín vojenskej agresie na Ukrajine na hry nedostali za žiadnych okolností.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nové sankcie, píšu v Rusku. Tyrkysová vlajka aj komisia, ktorá môže Rusov nechať doma