Prečo by mal niekto odpisovať Sagana? hovorí legendárny Belgičan

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: borahansgrohe/ instagram)
Miroslav Kováčik|2. apr 2021 o 19:00

Preteky Okolo Flámska absolvuje Sagan desiatykrát.

BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi bol vo výbornej forme. Na etapových pretekoch Tirreno-Adriatico skončil druhý, následne vyhral klasiku Gent - Wevelgem a úspešnú jar ukončil prvým monumentálnym víťazstvom. 

V roku 2016 ovládol Peter Sagan prestížne podujatie Okolo Flámska.

V drese majstra sveta najlepšie zvládol náročnú trať a nechal za sebou aj legendárneho Švajčiara Fabiana Cancellaru, ktorý sa lúčil s týmito pretekmi.

V nedeľu absolvuje slovenský cyklista svoje desiate Ronde a hoci mu prípravu pred sezónou naštrbilo ochorenie Covid-19, opäť bude patriť medzi favoritov.

Nová posila ako kľúč k úspechu?

Peter Sagan príjemne prekvapil štvrtým miestom na monumentálnej klasike Miláno – San Remo. Následne ladil formu na pretekoch okolo Katalánska a v šiestej etape dosiahol prvé víťazstvo v sezóne. 

Na sociálnych sieťach napísal, že jeho forma sa zlepšuje, ale nie je taká, aká by mohla byť. Je však motivovaný pokračovať vo svojej práci a zamerať sa na dosiahnutie ďalších cieľov. 

Na pretekoch Okolo Flámska bude prvou voľbou tímu Bora-Hansgrohe. V štartovej listine sú jeho tradiční pomocníci ako Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, Lukas Pöstlberger či Daniel Oss. 

Dôležitú rolu však môže hrať nováčik v nemeckom tíme - Nils Politt.

Rodák z Kolína nad Rýnom ukázal svoje schopnosti pri jazde na kockách v roku 2019. Ako jazdec Kaťuše skončil na Okolo Flámska piaty a na Paríž-Rouibax prehral až v záverečnom šprinte s Belgičanom Philippom Gilbertom. 

Stupne víťazov pretekov Paríž - Roubaix 2019: zľava Yves Lampaert, Philippe Gilbert a Nils Politt.
Stupne víťazov pretekov Paríž - Roubaix 2019: zľava Yves Lampaert, Philippe Gilbert a Nils Politt. (Autor: TASR/AP)

V stredajších pretekoch Dwars Door Vlaanderen ukázal, že je dobre pripravený.

"Pokúsil som sa získať náskok na Taaienbergu, ale bohužiaľ spolupráca v skupine nebola dobrá. Z mojej strane to boli solídne preteky a myslím si, že na nedeľu som pozitívne naladený," povedal pre web tímu Bora-Hansgrohe. 

Boonen počíta aj so Saganom

Za istých okolností môže Politt ťažiť z toho, že si ostatní elitní pretekári budú skôr strážiť Petra Sagana ako jeho. Hoci každý vie o jeho klasikárskych kvalitách.

Reálna výkonnosť slovenského cyklistu je otázna, ale trojnásobný víťaz tohto podujatia Tom Boonen si myslí, že žilinský rodák má stále čo ukázať. 

"Peter zvolil alternatívny program a je vidno, že jeho forma rastie. Popracoval na kondícii a neviem, prečo by mal niekto odpisovať Sagana? Na víťazstvo v pretekoch nemusíte dominovať štyri týždne predtým," povedal pre web sporza.be.

Športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Jean-Pierre Heynderickx priznal, že jazdci nemeckého tímu si boli dôkladne prejsť trasu aj preto, aby si Sagan mohol osviežiť pamäť a v pretekoch ho neprekvapili nástupy súperov. 

Van der Poel odmieta, že by blafoval 

Predošlý ročník pretekov Okolo Flámska sa pre pandémiu konal až v októbri a ponúkol ďalší súboj medzi Woutom van Aertom a Mathieuom van der Poelom.

V záverečnom šprinte mal viac síl Holanďan, ktorý nadviazal na víťazstvo svojho otca Adriho z roku 1986. Niečo podobné sa predtým nikdy nestalo.  

Aj o pol roka neskôr sa očakáva práve súboj týchto cyklistov, ktorým náročný terén rozhodne nerobí problém. V štatistike monumentálnych triumfov je skóre 1:1, keďže van Aert zvíťazil v roku 2020 na Miláno – San Remo. 

Naposledy súperili na klasike E3 Saxo Bank, kde bol lepší van der Poel. Van Aert na jeho nástup nestačil. Aj Holanďan však ukázal slabosť, keď v spomenutej stredajšej generálke na Ronde skončil až na 58. pozícii. 

Rodák z Kapellenu poprel, že by sa snažil blafovať a vyvolať špekulácie o únave. 

"Neboli to žiadne hry. Nebol to môj deň a od začiatku pretekov som sa necítil dobre. Lepšie však teraz ako v nedeľu. Možno to bolo teplom, ktoré nemám rád.

Nebol som však jediný. Julian Alaphilippe mi povedal, že sa tiež necítil dobre," citoval Holanďana aj web cyclingweekly.com.  

Napokon bez Štybara 

Na adresu van Aerta obhajca triumfu povedal, že je vo výbornej forme.

Zastaviť belgicko-holandskú dvojicu sa bude snažiť najmä Deceuninck-Quick Step. Tento tím sa parádne predviedol na E3-ke, kde sa v súboji s van der Poelom dostal do veľkej presily, ktorú pretavil vo víťazstvo Kasper Asgreen. 

"Pokúsia sa dostať do podobnej situácie, ale preteky sú o 60 kilometrov dlhšie," uviedol van der Poel, ktorý očakáva aktivitu belgického tímu. 

Vlani sa v dobrom svetle ukázal Julian Alaphillipe, ale po svojej jazdeckej chybe a kontakte s motorkou prišiel o šancu na víťazstvo.

Okrem neho môže Deceunick útočiť so spomenutým Asgreenom či víťazom pretekov Okolo Slovenska 2019 Yvesom Lampaertom. 

Na poslednú chvíľu zo zostavy vypadol Čech Zdeněk Štybar, ktorý sa tento týždeň podrobil zákroku na odstránenie srdcovej arytmie.

"Som sklamaný, že prídem o Ronde. Toto je moja obľúbená časť sezóny, dobre som trénoval a mal pocit, že forma je najlepšia za posledné obdobie," povedal.

Dráma začne 55 km pred cieľom 

Celkovo 175 cyklistov v nedeľu čaká 264 kilometrov dlhá monumentálna klasika so sedemnástimi stúpaniami. Skoro polovica z nich sa ide po kockách. 

Naplno by sa súboj o víťazstvo mal rozbehnúť v posledných 55 kilometroch, keď sa dvakrát pôjdu stúpania Oude Kwaremont (max. 11,6 %; 2200 m) a Paterberg (max. 20,3%, 360 m, pozn. red.). 

Štart 105. ročníka pretekov Okolo Flámska je na programe v nedeľu o 10:30 h.

Celé preteky možno sledovať na televíznych staniciach ČT Sport a Eurosport. Rozhodujúce momenty prinesie aj RTVS, prenos na Dvojke začína o 14:00 h. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prečo by mal niekto odpisovať Sagana? hovorí legendárny Belgičan