Odstrkovanie bolo Halákovi súdené

Jaroslav Halák za sebou nikdy nemal tlačenku.
Jaroslav Halák za sebou nikdy nemal tlačenku. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|13. máj 2010 o 22:53

Flegmatik, čo sa v mladšom veku dostal pre túto vlastnosť i na hranicu konfliktov. V kariére Jaroslava Haláka je isté najmä to, že nikdy nemal za sebou tlačenku. Dnes sa k nemu hlási pomaly viac trénerov, než sám pozná.

BRATISLAVA. Šťastie na objavenie Halákovho talentu mal tréner Milan Sitár, ktorý si ho všimol pri hokejbale v bratislavskej Petržalke. V Ružinove sa mu potom dva roky venoval špecialista na brankárov Roman Kubík, bývalý brankár Slovana.

Rešpekt si musel vybojovať

„Pracoval som s ním dva a pol roka, od pätnástich do sedemnástich. Spomínam si, že na reprezentačných sústredeniach v mládežníckych výberoch ho dosť odstrkovali, nerešpektovali ho. Hocikto sa doňho obúval." Kubík ho podržal, hoci Halák menej komunikoval, ostával uzatvorený do seba. „Prišiel zo skromnejších pomerov, nik ho nevyvážal na tréningy autom."Jaroslav Halák starší dodnes pracuje ako automechanik neďaleko Bratislavy.

Podľa Kubíka u Haláka dominovala túžba stáť v bránke. Ak sa dozvedel, že nemá chytať, občas jednoducho ušiel zo štadióna.

„Keď odchádzal do Slovana, dlho váhal, či má urobiť tento krok. Bál sa, že ho odstavia," vraví Kubík.

sm-0514-016f-stopR.rw.jpg

V reprezentačnej osemnástke získal v ruskom Jaroslavli v roku 2003 striebornú medialu spolu s Meszárošom, Valábikom, Sekerom, Sersenom. Jaroslava Haláka vyhlásili za najlepšieho brankára celého šampionátu.

Vtedajší reprezentačný tréner Jindřich Novotný citlivo reguloval svojské črty Halákovej povahy. Okrem toho, že bol vyrovnaný, niekedy sa javil aj ako neprispôsobivý, až konfliktný. Normálna vec u gólmanov, ktorí sú zväčša viac individualistami v kolektívnom športe.

Teoretickú prípravu neuznával

„Počas teoretickej prípravy si raz čítal noviny. Vraj ju nemá rád ani nepotrebuje. Keď som sa mu to snažil vyčítať, povedal, že na zápas je pripravený a radšej než s tímom sa chystá buď s trénerom brankárov, alebo sám," spomínal tréner Novotný.

Sám vždy veril, že v Montreale pochopia, že Halák je lepší ako Carey Price. „Jaro prešiel podobnou cestou ako Zdeno Chára. Aby sa Európan presadil v NHL, potrebuje tri veci: zvyknúť si na iný štýl života, na menšie klzisko a mať vôľu vydržať. Jaro to elegantne zvládol."

Bývalého reprezentačného brankára Hartmanna fascinuje Halák pokojom, istotou. „Od toho sa odvíja pohoda celého tímu."

Značka stop je Halák

Výkony slovenského brankára spustili v Montreale halákomániu.

BRATISLAVA. Slovenský brankár Jaroslav Halák sa po svojich výkonoch stal idolom fanúšikov Montrealu. „Halák nám prinesie pohár," skandovali fanúšikovia Canadiens.

„Halák je v kurze. Dresov s jeho menom síce veľmi nepribudlo, v tomto smere je najpopulárnejší Michael Cammalleri, ale fanúšikovia si vymysleli inú vec. Veľa z nich nosí tričko sa značkou Stop, kde je namiesto Stop napísané Halak," povedal pre SME redaktor denníka Montreal Gazzette Stu Cowan.

Fanúšikovia Canadiens sú vynaliezaví. Po internete koluje veľké množstvo videí, kde je ústrednou témou slovenský brankár. Či už paródia na známu pesničku od Lady Gaga - Bad Romance, alebo na video, kde populárny pozdrav What's up nahradili fanúšikovia pokrikom Haláááák.

Halákovu skvelú výkonnosť vyzdvihla aj oficiálna stránka nhl.com, ktorá spustila kampaň s názvom Toto vojde do histórie. V nej sú najlepšie akcie z tohtoročného play off.

O jeho stúpajúcej popularite svedčí aj počet fanúšikov v slovenskej edícii sociálnej siete Facebook. Dve najväčšie skupiny podporujúce Haláka majú vyše 31 000 fanúšikov.

Jaroslav Halák v play off

  • Celková úspešnosť zákrokov v play off 93,33 %.
  • Na zápas má priemer inkasovaných gólov 2,42.
  • V 13 zápasoch na neho letelo 450 striel, 420 striel zneškodnil.
  • Priemerne ďalších 15 striel na zápas zblokujú jeho spoluhráči.
  • V play off ho šesťkrát vyhlásili za prvú hviezdu zápasu, raz za druhú a raz za tretiu.
  • Jeho ročný príjem je 800-tisíc dolárov.
  • Prvý zápas v NHL odchytal 18. februára 2007 proti Columbusu, prvé čisté konto už 21. marca proti Bostonu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Odstrkovanie bolo Halákovi súdené