Hrá Djokovič najlepší tenis? Áno, a v 36 rokoch je to až desivé, vraví expert

Novak Djokovič oslavuje triumf na Roland Garros 2023.
Novak Djokovič oslavuje triumf na Roland Garros 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. jún 2023 o 20:28

Djokovič získal rekordný 23. grandslamový titul.

BRATISLAVA. Vo chvíli, keď celé hľadisko vyskočilo na nohy a začalo aplaudovať, Novak Djokovič si ľahol na červenú antuku centrálneho kurtu. Srbský tenista si vychutnával moment, ktorý dosiahol ako jediný tenista. 

Po tretí raz sa stal šampiónom French Open. Vybojoval však 23. titul na grandslamovom turnaji. 

Vo finále zdolal štvrtého nasadeného Ruuda Caspera 7:6, 6:3, 7:5. 

Hneď po zápase sa rozbehol do hľadiska. Rovnako ako v januári na Australian Open sa šiel o svoju radosť podeliť s trénerským tímom a celou rodinou. Chvíle s najbližšími si dlho užíval.

„Zrejme nie je náhoda, že môj som 23. grandslamový titul vybojoval práve tu, pretože to bol pre mňa najťažší titul v kariére. Viackrát som tu prehral s Rafom. Víťazstvo v roku 2016 bolo jedno z najemotívnejších. Teraz je to tiež veľmi emotívne a som veľmi hrdý na to, že som tu. Ďakujem vám za podporu a všetku energiu,“ ďakoval Djokovič už s trofejou v ruke. 

„Ako sedemročný som sníval, že jedného dňa vyhrám Wimbledon a stanem sa svetovou jednotkou. Som nesmierne vďačný, že tu stojím. Mal som moc tvoriť svoj vlastný osud. Mladým ľuďom by som chcel odkázať, ak chcú lepšiu budúcnosť, mali by sa toho chopiť a naplniť svoje sny.“

Pred pár rokmi by to nikomu nenapadlo

V hľadisku mu tlieskali hviedni futbasti Kylian Mbappé, Oliver Giroud, Zlatan Ibrahimovič či hráč amerického futbalu Tom Brady.

K úspechu mu blahoželal aj Rafael Nadal, ktorý v Paríži tento rok pre zranenie neštartoval. 

„Blahoželám k tomuto neuveriteľnému úspechu. 23 je číslo, ktoré pred pár rokmi bolo nemožné a ty si to dokázal. Osláv to s rodinou aj so svojim tímom,“ odkázal mu Nadal cez sociálne siete. 

Na prelome tisícročí bol rekord v počte grandslamových titulov medzi mužmi na čísle 14. Vtedy sa zdali úspechy Peta Samprasa až nedostižné.

Teraz sa Djokovič postupne blíži k tomu, aby jeho úspech preskočil dvojnásobne.

Napriek tomu, že antuka bola dlho povrchom, na ktorom nedokázal grandslamový titul získať, tento rok pôsobil akoby bol na vrchole síl. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrá Djokovič najlepší tenis? Áno, a v 36 rokoch je to až desivé, vraví expert