Djokovič je najkomplexnejší hráč v histórii, môže vyhrať všetko, vravia experti

Novak Djokovič s trofejou z Wimbledonu 2021.
Novak Djokovič s trofejou z Wimbledonu 2021. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|11. júl 2021 o 23:00

Novak Djokovič vyhral finále Wimbledonu a má 20. grandslamový titul.

LONDÝN, BRATISLAVA. Len málokedy sa stane, aby jedna generácia v nejakom športe dokázala tak veľa a absolútne ovládla všetky štatistiky.

Niečo podobné sa momentálne deje v mužskom tenise. 

Roger Federer držal rekord v počte grandslamových titulov už dlho. Keď dosiahol na svoju dvadsiatu trofej, Novak Djokovič ich mal na konte dvanásť.

Vlani na jeseň sa Federerovi vyrovnal po Roland Garros Rafael Nadal. Vtedy Djokovič so sedemnástimi trofejami ešte stále zaostával.

Prešiel menej ako rok a na dvadsiatich grandslamových tituloch je už aj Novak Djokovič.

Ako dieťa si vyrábal wimbledonské trofeje

V roku 2021 ešte na grandslame 34-ročný Srb neprehral. Vo finále Wimbledonu zdolal o deväť rokov mladšieho Taliana Mattea Berrettiniho.

"Ako sedemročný som si doma vyrábal napodobeninu wimbledonskej trofeje a predstavoval si, ako som ju práve vyhral, teraz ich mám šesť," hovoril po zápase Djokovič.

Práve Wimbledon priniesol v jeho kariére viaceré zlomové momenty. V roku 2011 sa po prvom londýnskom triumfe stal po prvý raz svetovou jednotkou. 

Dnes už Djokovič drží rekord v počte týždňov ako svetová jednotka. 

Novak Djokovič po tom, čo premenil mečbal vo finále Wimbledonu 2021.
Novak Djokovič po tom, čo premenil mečbal vo finále Wimbledonu 2021. (Autor: SITA/AP)

V roku 2018 bol Wimbledon prvý grandslam, ktorý Djokovič po ťažkom zranení vyhral. Triumfoval vtedy ako 21. hráč sveta.

No odvtedy na Wimbledone neprehral. 

Teraz po triumfe oslávil už svoju dvadsiatu grandslamovú trofej a pridal sa k svojim veľkým rivalom Rafaelovi Nadalovi a Rogerovi Federerovi.

"Že mám aj ja 20 grandslamových titulov? Znamená to, že ani jeden z nás teraz nezastaví. Roger a Rafa sú legendy nášho športu. Sú to moji najdôležitejší súperi, aj oni sú dôvodom, prečo tu dnes stojím," priznal po zápase Djokovič.

"Nútili mať hrať lepšie a robiť správne rozhodnutia. Dlho som s nimi prehrával, potom som to okolo roku 2011 a 2012 zlomil. Neplánujem zastať na čísle dvadsať," dodal.

Gratulovali aj Federer a Nadal

Jedným z prvých gratulantov k titulu bol práve Roger Federer. "Gratulujem ti. Som hrdý, že môžem hrať v takejto špeciálnej ére tenisových šampiónov. Skvelý výkon, výborné," napísal Federer na twitter.

Neskôr sa pridal aj Rafael Nadal. "Niečo úžasné. Dvadsať grandslamov je naozaj veľa a je skvelé, že máme tento rekord traja. Gratulujem tebe aj tvojmu tímu," písal taktiež prostredníctvom twittra Nadal.

"Nedokázal by som si ani v najbláznivejších snoch predstaviť, že v jednej generácii budeme mať troch hráčov s dvadsiatimi titulmi," hodnotil v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

"Mladí hráči začínajú byť nebezpeční, ale on ide za výhrou všetkých grandslamov v jednej sezóne," dodal.

"Na Novaka môžete hodiť čokoľvek a aj tak vás dokáže poraziť. Novak bol vždy výborný na tvrdom povrchu a teraz vyhral šiesty Wimbledon," pridal sa v televíznom štúdiu aj tréner Simony Halepovej Darren Cahill.

"Novak je ten najkomplexnejší hráč v histórii. Vďaka tomu dokáže vyriešiť problémy v každej situácii a na každom povrchu. To je vysvetlením, prečo je teraz v najlepšej pozícii, aby sa stal najlepším v histórii," pridal sa k chvále Djokoviča cez twitter tréner Sereny Williamsovej Patrick Mouratoglou.

Môže vyhrať všetko

Odborníci sa tak zhodujú, že napriek zlepšujúcej sa mladej generácii nie je vylúčené, že Djokoviča tento rok na grandslame nik neprekoná a vyhrá všetky štyri veľké tituly v jednej sezóne.

Chýba mu k tomu ešte triumf na US Open.

"Vyhrať všetky štyri grandslamy za jeden rok? Dokážem si to predstaviť, mám výbornú formu," vyhlásil po zápase Djokovič.

Jediné, čo mu ešte v zbierke chýba, je zlatá olympijská medaila. Priznal však, že si nie je istý, či bude štartovať. Na olympiáde totiž nebudú žiadni diváci.

"Ešte si to musím premyslieť. V tejto chvíli som trochu rozpoltený. Je to päťdesiat na päťdesiat pre to, čo som v uplynulých dňoch počul," citovala ho agentúra AFP.

Mladíci stále čakajú

O Djokovičovi sa už viackrát hovorilo, že má životnú formu. V rokoch 2011 aj 2015 vyhral tri grandslamy. Vždy mu ku kompletnej zbierke chýbalo Roland Garros. Teraz sa však zdá možno ešte silnejší.

"Môže ešte hrať dlho a vyhrať tak šesť či sedem grandslamov," tvrdí Darren Cahill.

Naopak, popri výbornej forme Djokoviča sa stále nevedia naplno presadiť mladí tenisti. Z nastupujúcej generácie už okrem 25-ročného Berrettiniho hral grandslamové finále aj jeho rovesník Daniil Medvedev, o rok mladší Alexander Zverev či o dva roky mladší Stefanos Tsitsipas. 

Wimbledon vyvrcholil v ten istý deň ako EURO. ATP vytvorilo animované dresy pre každého aktívneho hráča s grandslamovým titulom. Číslo mal podľa počtu titulov.

Jediný grandslamový víťaz narodený v 90. rokoch je čoskoro 28-ročný Dominic Thiem. Na US Open 2020 triumfoval po tom, čo Nadal pre obavy z pandémie koronavírusu nevycestoval do USA, Federer si doliečoval zranenie a Djokoviča po nešťastnom trafení rozhodkyne loptičkou do krku diskvalifikovali.

Všetci mladíci, vrátane Thiema, stroskotávali vo finále práve na Djokovičovi alebo Nadalovi. Jedinou výnimkou je Zverev, ten prehral práve s Thiemom.

Mimo gradslamových turnajov pritom mladí hráči dokážu rekordérov porážať.

A kto z tejto mladej generácie ako prvý vyhrá pri plnej konkurencii? "Tsitsipas. Hral výborne na Roland Garros. Nie je spokojný s finále. Chce vyhrať," myslí si Cahill.

Bývalej slovenskej tenistky Daniely Hantuchovej sa v televízii Tennis Channel spýtali, čo musia teraz mladíci robiť, aby vyhrali. "Čakať, kedy veľká trojica ukončí kariéru," pobavila odpoveďou.

Verí, že nabudúce vyhrá

Napriek tomu, že čakanie mladej generácie neprerušil ani Berrettini, Talian bol so svojím výkonom spokojný. 

"Neskutočné pocity, možno až príliš, aby som to dokázal popísať. Novak bol lepší ako ja. Opäť sa zapísal do histórie tohto športu," začal svoj príhovor Berrettini.

"Som za toto finále veľmi rád a dúfam, že nebude moje posledné. Podarilo sa mi spraviť tu skvelú jazdu," dodal.

Berrettiniho bojovnosť ocenil aj Djokovič. Nik ho na turnaji nedokázal potrápiť tak ako práve Talian. "Bola to viac ako bitka. Bol to ťažký zápas, je pred tebou veľká kariéra," vravel Djokovič.

"Novak vie, že tá generačná obmena príde, ale Federer a Nadal stále majú čo ponúknuť," vravel po zápase Mats Wilander.

"Tá honba za najlepším hráčom histórie je ešte otvorenejšia. Premýšľam, kedy sme mali naposledy troch takto silných tenistov. Je to výnimočná reklama pre tenis," uzavrel Švéd.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič je najkomplexnejší hráč v histórii, môže vyhrať všetko, vravia experti