NHLPA sa pripravovala na lockout v kanadskom Toronte

TASR|12. jún 2004 o 11:04

Toronto 12. júna (TASR) - Možnosť prerušenia respektíve úplného zrušenia ročníka 2004/2005 v zámorskej hokejovej NHL bola hlavnou témou piatkového zasadnutia ...

Toronto 12. júna (TASR) - Možnosť prerušenia respektíve úplného zrušenia ročníka 2004/2005 v zámorskej hokejovej NHL bola hlavnou témou piatkového zasadnutia Hráčskej asociácie NHLPA v kanadskom Toronte. Kolektívna zmluva medzi odborovou organizáciou a vedením zámorskej profiligy "vyprší" 15. septembra, nedohodnutie sa na novom znení spoločnej dohody sľubuje oddialenie štartu súťaže prípadne úplný - lockout.

Na rokovaní v hoteli Royal York sa zúčastnilo celkovo 167 hráčov najuznávanejšej hokejovej súťaže sveta väčšinou pochádzajúcich z USA a Kanady, ďalší 75 európski hokejisti sa pripoja k mítingu budúci mesiac. Spoločné stretnutie NHLPA bolo vôbec prvým hromadným od 1. októbra 2004, keď asociácia predložila vedeniu NHL návrh znenia novej zmluvy. "Rozdelili sme sa do skupiniek po 10 až 12 hráčov, aby sme tak mohli lepšie a hlbšie rozvinúť našu diskusiu. Množstvo chalanov bolo prekvapených s našou ponukou pre Bettmana z 1. októbra, keď sme súhlasili s päťpercentným krátením miezd a so zmenami týkajúcich sa nástupných platov hokejistov," povedal prezident NHLPA Trevor Linden. Útočník Vancouveru Canucks je presvedčený, že v pri najcitlivejších témach, ako je napríklad navrhovaný platový strop, budú hráči jednotní.

"Vždy keď sa potrebujete dohodnúť so 700 osobami, stretnete sa s obrovským množstvom rozdielnych názorov. Ja som však presvedčený o tom, že zostaneme jednotní. Hráči v roku 1994 dokázali, ako dokážu držať pri sebe," mieri Linden k ročníku 1994/95, keď hráči nechceli ustúpiť zo svojich požiadaviek a nasledovala skrátenie sezóny zo 82 na 48 súbojov základnej časti. "Chalani sú oveľa viac informovaní o vzniknutom probléme a sú pripravení hovoriť o celom trhovom systéme. Pred desiatimi rokmi som urobil chybu, keď som komunikoval s hráčmi po telefóne. Teraz chcú hráči viac vedieť o svojej budúcnosti, či už budú pôsobiť v Európe, vo WHA, či vôbec budú ďalej hrať a vrátia sa študovať na školu," dodal reprezentant hokejistov.

Podľa Billa Dalyho, viceprezidenta exekutívy NHL, predstavitelia ligy ako prví kontaktovali hráčske odbory už pred piatimi rokmi s návrhom čo najrýchlejšie riešiť vzniknuté ekonomické problémy niektorých nízkorozpočtových klubov modifikáciou kolektívnej zmluvy. Hráči však podľa neho nebolo ochotní vstúpiť do rokovaní a svojim prístupom dehonestovali celú súťaž. "Mám dojem, že únia nehovorí celý príbeh, keď informuje verejnosť, že sme nechceli pristúpiť k jednaniam," povedal Daly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHLPA sa pripravovala na lockout v kanadskom Toronte