NHL oznámila, kedy spustí kempy. Volá hráčov z Európy späť

Tomáš Tatar v drese klubu Montreal Canadiens.
Tomáš Tatar v drese klubu Montreal Canadiens. (Autor: Matt Slocum - TASR/AP)
SITA|12. jún 2020 o 09:29

NHL je opäť o čosi bližšie k reštartu sezóny 2019/2020.

NEW YORK. Severoamerická hokejová liga (NHL) je opäť o čosi bližšie k reštartu sezóny 2019/2020, presnejšie jej pokračovaniu v play off.

Vedenie NHL a hráčskej asociácie NHLPA odsúhlasilo otvorenie tréningových kempov k 10. júlu. Budú trvať dva týždne a od 24. júla by sa mali rozbehnúť prípravné zápasy.

Znamenalo by to, že špeciálny formát play off s 24 tímami odštartuje až začiatkom augusta. Definitívny dátum ešte nie je na svete.

"Stále musíme byť opatrní a čakať, že sa veci vyvinú čo najpríhodnejším spôsobom. Verím, že komisár súťaže spoločne s majiteľmi klubov dosiahnu takú dohodu, ktorá bude bezpečná pre hráčov a povedie k návratu do normálu," uviedol hviezdny útočník Chicaga Patrick Kane.

Európania sa majú vrátiť

Súčasné rozhodnutie o otvorení kempov dáva nepriamo pokyn zámorským hráčom, aby sa vrátili do Severnej Ameriky, a v súlade s prísnymi karanténnymi opatreniami sa zaradili do prípravy svojich klubov.

Podľa komisára NHL Garyho Bettmana 17% hráčov by sa malo letecky prepraviť z Európy späť do USA a Kanady. Medzi nimi sú aj niekoľkí Slováci na čele s najproduktívnejším hráčom Montrealu v základnej časti Tomášom Tatarom.

"Je fajn mať konečne nejaké dáta. Dlho sme boli bez informácií o reštarte súťaže. Verím, že teraz sa to už rozbehne, a vydáme sa správnym smerom," vyhlásil najlepší obranca Toronta Morgan Rielly.

Pred činovníkmi profiligy je stále veľa nezodpovedaných otázok. K dispozícii nie sú zdravotné protokoly, ktoré by mali obsahovať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia potrebné pre návrat hokeja na najvyššej úrovni.

Rovnako ešte neschválili dve mestá, sídla jednotlivých konferencií, kde sa bude sezóna dohrávať. Rovnako spôsob a časové intervaly testovania hráčov na koronavírus zatiaľ nepoznajú finálny verdikt.

Vancouver je oukej

Zatiaľ je známe iba to, že premiér kanadského štátu Britská Kolumbia John Horgan v spolupráci s lekárskymi autoritami odsúhlasili mesto Vancouver za spôsobilé ako jedno z dejísk play off NHL.

Aktuálne majú hráči v NHL už povolené trénovať na ľade v menších skupinách na báze dobrovoľnosti. Návrat do normálu je však stále vzdialený. Do začiatku tréningových kempov by mali byť pokope všetci hokejisti z jednotlivých tímov.

"Máme pred sebou trochu iné kempy než zvyčajne. Z tejto prípravy sa nepôjde do prvého zápasu sezóny, ale rovno do play off. Nečaká nás teda typická príprava ani rozvrh zápasov," zamyslel sa útočník New York Islanders Josh Bailey.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL oznámila, kedy spustí kempy. Volá hráčov z Európy späť