NHL bude rozdávať trofeje, v hre aj Zedník s Chárom

Zdeno Chára má opäť šancu na Norrisovu trofej.
Zdeno Chára má opäť šancu na Norrisovu trofej. (Autor: AP)
SITA|17. jún 2009 o 12:30

Dvaja slovenskí zástupcovia budú vo štvrtok večer v hre pri každoročnom slávnostnom udeľovaní individuálnych ocenení v zámorskej hokejovej NHL.

TORONTO. Dvaja slovenskí zástupcovia budú vo štvrtok večer v hre pri každoročnom slávnostnom udeľovaní individuálnych ocenení v zámorskej hokejovej NHL, ktoré sa tentoraz presunulo z Toronta do mesta kasín Las Vegas. Zdeno Chára je finalistom Norrisovej trofeje, ktorú udeľujú najlepšiemu obrancovi súťaže.

Kapitán Bostonu má šancu získať aj Cenu Marka Messiera udeľovanú hráčovi s vodcovskými schopnosťami na ľade aj mimo neho. Richard Zedník je zasa jedným z trojice finalistov Bill Masterton Trophy, ktorá je ocenením za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju v kanadsko-americkej NHL.

prečítajte si hokejové správy aj na idnes.cz

Spoločne s 33-ročným Slovákom sa o prvenstvo uchádzajú aj obranca Detroit Red Wings Chris Chelios a krídelník Nashville Predators Steve Sullivan. Nová posila Lokomotivu Jaroslavľ a rodák z Banskej Bystrice sa do nominácie dostal najmä za svoj obdivuhodný návrat do profihokeja po ťažkom zranení z februára minulého roka, keď mu jeho vtedajší spoluhráč z Floridy Olli Jokinen prerezal korčuľou tepnu na krku.

Chárovými konkurentmi Lidström s Greenom

Chárovými konkurentmi v boji o Norrisovu trofej sú Nicklas Lidström z Detroit Red Wings a Mike Green z Washington Capitals. Švédsky už 38-ročný veterán Lidström má vo vitríne 7 týchto ocenení, ktoré získal v ostatných ôsmich sezónach. Rodák z Västeras zaznamenal už 14. ročník s viac ako 50 bodmi, keď si ich v 78 zápasoch pripísal 59 za 16 gólov a 43 asistencií a k nim pridal obvyklú skvelú bilanciu +31 bodov v hodnotení +/-. Tento rok sa však nedostal na čelo ani jednej z kľúčových štatistík medzi obrancami.

Mladý, len 23-ročný Mike Green dokázal už počas svojej štvrtej sezóny v NHL prepísať historické rekordné štatistiky, keď v januári a februári skóroval v ôsmich zápasoch za sebou, čo sa ešte žiadnemu obrancovi v NHL nepodarilo. Zvíťazil v kanadskom bodovaní obrancov, keď zaznamenal 73 bodov (31+42) len v 68 zápasoch. Je len siedmym bekom v histórii súťaže, ktorý prekonal v jednej sezóne hranicu 30 gólov. Naposledy sa to podarilo pred 16 rokmi inému obrancovi Capitals Kevinovi Hatcherovi.

Tridsaťdvaročný Slovák Zdeno Chára, ktorý prišiel do Bostonu pred dvoma rokmi z Ottawy a hneď si obliekol dres s kapitánskym céčkom, dokázal stmeliť mladý tím "medveďov" a už druhýkrát po sebe ich priviedol do play-off. V oboch sezónach dosiahol v kanadskom bodovaní hranicu 50 bodov. V tej aktuálnej strelil v 80 zápasoch 19 gólov a zaznamenal 31 asistencií. Hoci dokáže v napätých situáciách efektívne používať aj päste, v tejto sezóne sa nenechal zbytočne vyprovokovať a prvýkrát po siedmich rokoch sa udržal pod hranicou 100 trestných minút.

Slovenský bek tretíkrát za sebou najtvrdším strelcom

V Zápase hviezd tretíkrát za sebou triumfoval v súťaži o najtvrdšiu strelu, keď stanovil nový rekord 169,62 km/h. Svoj tím dokázal priviesť k triumfu vo Východnej konferencii, boj o Prezidentskú trofej pre najlepší klub NHL v základnej časti prehrali "medvede" so "žralokmi" zo San Jose len o jediný bod.

Okrem Cháru sa o Cenu Marka Messiera uchádzajú aj útočníci Jarome Iginla z Calgary a Sidney Crosby z Pittsburghu. Chára už svoju účasť v Las Vegas potvrdil, pri vstupe do priestorov, kde sa bude slávnosť konať, ho čaká chôdza po červenom koberci.

Najväčšia pozornosť sa v Las Vegas sústredí už tradične na udeľovanie Hartovej trofeje, ocenenia pre najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL. Do finále sa za sezónu 2008/09 dostala trojica ruských reprezentantov Alexander Ovečkin (Washington Capitals), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins) a Pavel Daciuk (Detroit Red Wings).

Obhajca triumfu z predchádzajúceho ročníka profiligy Ovečkin by sa mohol stať od éry českého brankára Dominika Hašeka (1997, 1998) prvým hokejistom, ktorý získa túto cenu dvakrát v rade. Neúspešný minuloročný finalista Hart Trophy Malkin si ako najproduktívnejší hráč základnej časti súťaže (113 bodov) zabezpečil zisk Trofeje Arta Rossa a patrí mu aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Daciuk najkompletnejším

Daciuka považuje mnoho odborníkov za najkompletnejšieho hokejistu NHL v súčasnosti - je totiž významným prínosom pre mužstvo v počte získaných bodov (97 v sezóne 2008/09), ale aj vynikajúco brániacim útočníkom, čo mu vynieslo nomináciu na Selkeho trofej, ktorej je aj aktuálnym držiteľom. Daciuk má šancu na unikátny hetrik, okrem dvoch spomenutých cien totiž môže získať aj Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča NHL.

Rovnaká trojica Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin a Pavel Daciuk je aj vo finále o výročné ocenenie Lester B. Pearson Award pre najlepšieho hokejistu základnej časti profiligy podľa hlasovania členov hráčskej asociácie NHLPA. Trojnásobné zastúpenie v menoslove nominovaných už v predstihu zabezpečilo toto ocenenie pre hráča z Ruska po tretí raz v histórii. V roku 1994 ju získal Sergej Fiodorov a naposledy sa z nej tešil Alexander Ovečkin.

O Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sa pobije trojica gólmanov - Niklas Bäckström z Minnesoty, Steve Mason z Columbusu a bostonská opora Tim Thomas. Držiteľ Calderovej trofeje určenej pre najlepšieho nováčika vzíde zasa z trojice Bobby Ryan, Steve Mason a Kris Versteeg.

Súčasťou slávnostného programu bude aj stredajší charitatívny turnaj, v ktorom hokejisti NHL nastúpia proti jedným z najlepších svetových hráčov pokru. Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi tými, ktorí budú odovzdávať individuálne ocenenia. Jedno z nich udelí rodák z Liptova Stan Mikita.

Nominácie na individuálne ocenenia v NHL, ktoré udelia v Las Vegas

Hartova trofej (Najužitočnejší hráč ligy): Alexander Ovečkin (Washington), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Pavel Daciuk (Detroit)

Pearsonova trofej (Najužitočnejší hráč ligy podľa hlasovania členov NHLPA): Alexander Ovečkin (Washington), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Pavel Daciuk (Detroit)

Vezinova trofej (najlepší brankár): Tim Thomas (Boston), Steve Mason (Columbus), Niklas Bäckström (Minnesota)

Calderova trofej (nováčik roka): Steve Mason (Columbus), Bobby Ryan (Anaheim), Kris Versteeg (Chicago)

Norrisova trofej (najlepší obranca): Mike Green (Washington), Zdeno Chára (Boston), Nicklas Lidström (Detroit)

Selkeho trofej (najlepší defenzívny útočník): Pavel Daciuk (Detroit), Ryan Kesler (Vancouver), Mike Richards (Philadelphia)

Lady Byng Trophy (športové správanie): Pavel Daciuk (Detroit), Zach Parise (New Jersey), Martin St. Louis (Tampa Bay)

Trofej Jacka Adamsa (tréner roka): Claude Julien (Boston), Todd McLellan (San Jose), Andy Murray (St. Louis).

Mastertonova trofej (vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Steve Sullivan (Nashville), Chris Chelios (Detroit), Richard Zedník (Florida)

Cena Marka Messiera (hráč s vodcovskými schopnosťami na ľade aj mimo neho): Zdeno Chára (Boston), Jarome Iginla (Calgary), Sidney Crosby (Pittsburgh)

Nachádzate sa tu:
Domov