Najlepšia bežkyňa na lyžiach na šampionáte v Nórsku je astmatička

Marit Björgenová (vľavo) sa tešila z výhry v skiatlone. V cieli strúhala grimasy. K titulu jej pomohla krajanka Therese  Johaugová.
Marit Björgenová (vľavo) sa tešila z výhry v skiatlone. V cieli strúhala grimasy. K titulu jej pomohla krajanka Therese Johaugová. (Autor: ČTK/AP)
Ondrej Gajdoš|27. feb 2011 o 19:20

Marit Björgenová má na Holmenkollene už dve zlaté medaily a mohla by nastúpiť v ďalších štyroch disciplínach.

OSLO, BRATISLAVA. Dva štarty - dve víťazstvá. Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová podriadila celú zimu príprave na majstrovstvá sveta, aj preteky Svetového pohára išla v rámci tréningu na vrchol sezóny.

Koncentrácia na šampionát sa jej vypláca. Po štvrtkovom triumfe v šprinte pridala v sobotu ďalšie zlato v skiatlone na 15 km a radosť domácich fanúšikov na Holmenkollene znásobil na druhý deň v skiatlone na 30 km Petter Northug.

Dve útočili na jednu

„Pred štartom skiatlonu som si vravela, že som šťastný človek, keď nie som skokanom na lyžiach. V hustej hmle bolo vidieť len na pár metrov," priblížila Björgenová pre server majstrovstiev sveta ťažké podmienky v sobotňajšom programe.

Vyše 50-tisíc divákov v areáli na kopci nad hlavným mestom videlo iba útržky z dramatických pretekov so šťastným koncom pre Nórsko.

V hmle sa odohrával súboj najväčších rivaliek Björgenovej s Poľkou Justynou Kowalczykovou, ktorým stačila v tempe už len ďalšia nórska pretekárka Therese Johaugová. Nakoniec práve Johaugová zohrala dôležitú úlohu pri víťazstve svojej krajanky.

„V taktickom pláne som predpokladala, že prvá časť klasickou technikou bude pokojnejšia a pokúsim sa zaútočiť, keď prejdeme na voľný štýl," vravela Björgenová.

„Ale servismani mi pripravili skvelé lyže, nikdy v živote som nemala lepšie. Išla som dopredu. Cítila som, že mám rýchlejšie lyže ako Kowalczyková." Poľská reprezentantka mala ťažkú úlohu. Raz musela zachytiť útok Björgenovej, vzápätí nastúpila Johaugová. Vyčerpali ju.

Asi kilometer pred cieľom Björgenová zrýchlila, keď bola jej najväčšia súperka na treťom mieste. A kým sa Kowalczyková dostala pred Johaugovú, domáca favoritka si vypracovala rozhodujúci náskok.

Björgenová má výnimku

Nórky sa v cieli tešili, objímali. Kowalczykovú akoby druhé miesto neuspokojilo. „Keď Marit nasadila trhák, nemohla som sa za ňu zachytiť. Therese ma zablokovala," smutne opísala rozhodujúci moment poľská lyžiarka. Ťažko sa s tým vyrovnávala. „Aj také býva lyžovanie."

Vzťah Kowalczykovej s Björgenovou sa naštrbil vlani na zimnej olympiáde vo Vancouvri. Justyna kritizovala Nórku za užívanie liekov proti astme, ktoré ju vraj zvýhodňujú pri behu. Björgenová je astmatička, od Svetovej antidopingovej agentúry má od sezóny 2009 - 2010 výnimku, aby mohla brať salbutamol. A práve od tej zimy sa výkonnosť nórskej pretekárky výrazne zlepšila. Na tratiach vo Whistleri vybojovala tri zlaté olympijské medaily a navyše striebro aj bronz.

Podobné výhrady, ako mala Kowalczyková, vyslovila na adresu Björgenovej pred majstrovstvami sveta aj Slovinka Petra Majdičová.

Nórka sa bráni, že za jej úspechmi je v prvom rade tvrdý tréning.

Môže ohroziť Välbeovú

Nórsko je po prvých piatich dňoch v bežeckých súťažiach dominujúcou krajinou. O Björgenovej sa hovorí, že by mohla v kariére ohroziť rekordných 14 zlatých medailí z MS Rusky Jeleny Välbeovej.

Po sobote má 30-ročná Nórka šesť titulov a na Holmenkollene môže tento týždeň teoreticky nastúpiť ešte v štyroch disciplínach. O dva roky budú MS v talianskom Val di Fiemme. Björgenová by chcela lyžovať do zimnej olympiády v Soči 2014.

V pondelok by mala nórska hviezda nastúpiť štart behu na 10 km klasicky. S trénerom Egilom Kristiansenom zvažujú, že by z nahusteného programu vypustili stredajší tímšprint.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Najlepšia bežkyňa na lyžiach na šampionáte v Nórsku je astmatička